Juventus in Monaco sta se pridružila madridskima tekmecema Realu in Atleticu v razburljivi tekmi za osvojitev letošnje lige prvakov. Veliki finale bo 3. junija v Cardiffu, polfinalna para pa bodo določili na današnjem opoldanskem žrebu v Nyonu.

Juventus že 531 minut ni prejel gola

Glavna favorita za evropsko krono sta postala Real Madrid in Juventus. Španski predstavnik ima bogato tradicijo in številne izkušnje z osvajanjem najpomembnejših lovorik, medtem ko je Juventus z izvrstno selekcijo igralskega kadra in pragmatičnim vodenjem trenerja Massimiliana Allegrija nemara celo najbolj neugoden tekmec. Stara dama se je v polfinale uvrstila celo brez prejetega gola v dosedanjem poteku končnice. Juventus v ligi prvakov ni prejel zadetka že 531 minut, kar je zadostovalo za sedmo uvrstitev italijanskih prvakov med najboljšo evropsko četverico. Neprebojni obrambni zid Juventusa je bil nočna mora tudi za zvezdnike Barcelone, ki so vse možnosti za napredovanje zapravili že s potopom 0:3 v Torinu.

Stadion Camp Nou je ob koncu povratnega obračuna kljub remiju brez golov namenil stoječe ovacije Barceloni, ki se je od lige prvakov poslovila z dvignjeno glavo. Naredila je vse, kar je bilo v njeni moči, a je bil Juventus premočan. Trenerski dvoboj je prepričljivo dobil italijanski strateg Allegri, ki je že v Torinu razkril vse zmote odhajajočega katalonskega trenerja Luisa Enriqueja. »Nikdar v življenju ne bom pozabil prve četrtfinalne tekme v Torinu, kjer je bilo konec naših evropskih sanj,« je priznal Luis Enrique, ki ga že v nedeljo čaka španska klasika v Madridu. Barcelono le zmaga proti največjemu tekmecu ohranja v igri za ubranitev španskega naslova, v nasprotnem primeru bo uteho iskala zgolj v finalu kraljevega pokala proti povprečnemu Alavesu. Enrique je na zadnji evropski tekmi na klopi Barcelone po petnajstih zaporednih zmagah na domačem igrišču prvič ostal brez uspeha. Katalonci so v okvir italijanskih vrat sprožili vsega en strel, kar se jim v vseh tekmovanjih ni pripetilo že od avgusta 2013.

V Barceloni konec šampionske ere

Barcelona je v zadnjih šestih letih na vrhuncu moči skoraj tridesetletnega prvega zvezdnika Lionela Messija le enkrat osvojila ligo prvakov, kar kaže na konec šampionskega obdobja. Moštvo je upehano po številnih zmagoslavjih v zadnjem desetletju, ko so na razvoj kluba vplivale tudi preveč moteče dvorne igre, zaradi katerih katalonski kolektiv ni zmogel v celoti nadaljevati poslanstva Johana Cruyffa in Pepa Guardiole. Barcelona je od vseh evropskih velikanov najbolj zamočila pri nakupih nogometašev, saj na klopi ni igralcev, ki bi lahko enakovredno zamenjali prvokategornike. Katalonci imajo očitne težave tudi z disciplino znotraj moštva. Potem ko je Neymar prejšnji mesec odločilno pripomogel k velikemu zasuku proti PSG (6:1), mu je klub kar med tekmovalnim ritmom odobril pot v Brazilijo, kjer se je udeležil razuzdane rojstnodnevne zabave svoje sestre. Neymar je do tedaj neprepoznaven, zaradi rdečega kartona in nešportnega obnašanja proti Malagi mu je španska zveza prepovedala nastop na treh tekmah, zato bo manjkal tudi v nedeljo v Madridu.

Kakšna bo podoba Barcelone v prihodnje, ostaja velika neznanka. Novega trenerja bodo določili po koncu sezone, za odmevne nakupe ni denarja, kapetan Andres Iniesta morda ne bo podaljšal pogodbe, ki se mu izteče čez leto dni, vprašljiv je tudi status Lionela Messija.