Policija trenutno primer raziskuje in ugotavlja, ali bodo proti prijetemu osumljencu vložili zaporni nalog.

Čeprav je tiskovna predstavnica državnega tožilstva Frauke Köhler dejala, da ima napad teroristično ozadje, pa trenutno tega še ne morejo dokončno potrditi.

Kot je pojasnila, so bila tri eksplozivna sredstva obdana s kovinskimi konicami. Ena od konic se je zapičila v vzglavnik enega od sedežev na avtobusu. Eksplozivne naprave pa so imele doseg več kot 100 metrov. Ni pa še jasno, kako so se eksplozivna sredstva sprožila ter kakšen je točen motiv napada.

Na kraju napada so našli tri priznanja z enakim besedilom. Iz njih sklepajo, da ima napad islamistično ozadje. V zapisih, ki so jih našli, med drugim zahtevajo, da nemška vojska iz Sirije umakne svoja vojaška letala tornado in da se zapre ameriško letalsko oporišče Ramstein.

Ponoči se je sicer na spletu pojavilo še eno priznanje, ki je napad povezal z radikalnimi levičarji, vendar preiskovalci dvomijo o resničnosti tega zapisa.

Odgovornost prevzeli tudi skrajni levičarji

V torek zvečer se je po spletu razširilo tudi priznanje iz antifašistične skrajno levičarske scene Antifa. Ti so v priznanju kot razlog za napad navedli, da so avtobus napadli zaradi klubske politike Borussie, ki ni dovolj aktivna v boju proti rasizmu, nacizmu in desnemu populizmu.

V bližini avtobusa, ki je bil okrog 19. ure na poti na stadion, so eksplodirala tri eksplozivna telesa. Pri tem je bil poškodovan avtobus, ranjena pa ena oseba, za katero so v klubu potrdili, da gre za španskega branilca nemške ekipe Marca Bartro, ki ima poškodovano roko in je potreboval kirurško pomoč.

Bartra je iz bolnišnice danes sporočil, da se po operaciji roke in rame počuti dobro ter da bo čez nekaj dni že lahko odšel domov. Po predvidevanjih pa je zanj sezona končana. »Hvala vsem za sporočila in dobre želje. Kot vidite, se počutim veliko bolje. Danes bom z vsemi moči podpiral svojo ekipo,« je prek instagrama sporočil 26-letnik.

Eksplozivna telesa skrita v živi meji

Po poročanju policije so bila eksplozivna telesa, ki so poškodovala avtobus, skrita v živi meji v neposredni bližini hotela, od koder so se nogometaši nemškega prvoligaša odpravili na tekmo. Za kakšne vrste eksplozivnih teles je šlo, policija še ugotavlja. Morda bo odgovor našla v sumljivem predmetu, ki ga je našla v dosedanji preiskavi in za katerega se domneva, da bi bil lahko četrta, a neeksplodirana eksplozivna naprava.

Odziv kluba in prestavitev tekme na sredo

Prvi so se na napad odzvali v klubu, kjer so javnosti preko družbenega omrežja Twitter sporočili, da je ob moštvenem avtobusu eksplodirala bomba, da so igralci na varnem in da ni nevarnosti v in okoli stadiona. Neodigrano tekmo so pristojni v sodelovanju s policijo in Evropsko nogometno zvezo uro in pol po napadu preložili za 22 ur. Predviden današnji začetek tekme je ob 18.45.

Izvršilni direktor nemškega kluba Hans-Joachim Watzke je izpostavil, da je incident šokiral celotno ekipo, zato se v klubu že bojijo, ali se bodo psihično uspeli pripraviti na sredin dvoboj. »Kjub nesrečnemu dogodku žal nimamo izbire, kot da se tekma odigra jutri, saj ne moremo Monaca zadrževati v Nemčiji do četrtka ali petka, ker ob vikendu nadaljujejo z državnim prvenstvom. Sodelovanje s policijo in Monacom sicer zaenkrat poteka zelo dobro.« Kasneje je igralce pozval naj pokažejo družbi, da ne bodo pokleknili pred terorizmom.

V Dortmund prihajajo tudi sporočila podpore. Med prvimi so se oglasili pri Barceloni, ki je gostovala pri Juventusu v Torinu. »Vsa naša podpora gre Marcu Bartri, BVB in navijačem,« so tvitnili na profilu katalonskega velikana. Izredna gesta je prišla tudi s strani nemških navijačev, ki so v svoje domove, zatem ko se je po družbenih omrežjih razširil pripis #bedforawayfans, povabili francoske ljubitelje nogometa. Na tisoče podpornikov Monaca si je moralo namreč zaradi neljubega dogodka na hitro poiskati nastanitev. Njihov klub je medtem objavil, da bo vsem, ki bodo ostali, povrnil stroške bivanja v višini do 80 evrov.