Neizpodbitno dejstvo je, da je bil Toni Balažič za Ivico Todorića, lastnika Agrokorja, vrhunski menedžer. V nasprotnem primeru bi ga sredi leta 2014, potem ko mu je po več odmevnih spodrsljajih vendarle uspelo prevzeti Mercator, po hitrem postopku odslovil.

Balažičev odhod s čela Mercatorja je bil v zraku že lani, potem ko je upravo zapustil Igor Maroša. Kaj je Balažič v zadnjem času v sebi premleval, da se je nato odločil za odstop, uradno ni znano. Menda se v ekipi, ki jo je v Agrokorju začel postavljati Antonio Alvarez III., ni videl. Ali so ga iz Zagreba res pozvali, naj jim nakaže večje količine denarja, česar pa ni hotel storiti, pa ni povsem jasno. Viri blizu Mercatorja tega niso potrdili.

Od Petrola...

Balažič je zelo spreten z besedami, kar ne preseneča. Že med študijem je sodeloval z mariborskim podjetjem za odnose z javnostjo Spem. Najprej kot anketar, po diplomi na mariborski poslovni fakulteti, s temo Odnosi z javnostjo in interno komuniciranje, pa je postal direktor marketinga in razvoja v Spemu. A le za krajši čas. Že pri 25 letih je odšel v Petrol in zasedel mesto direktorja marketinga, v njegovi pristojnosti pa je bilo tudi komuniciranje z javnostjo.

Že v zgodnjih letih so se Balažiču, ki bo letos avgusta dopolnil 44 let, globoko v srce vtisnile materine besede, da je znanje največje bogastvo, ki ti ga ne more vzeti nihče. Stalno se je dodatno izobraževal, leta 2005, še v času, ko je bil zaposlen v Petrolu, pa je končal program MBA na blejski poslovni šoli IEDC. To je bila zanj vstopnica v posle na najvišji ravni.

...do Fructala in Žita...

Najprej se je leta 2006 pridružil mednarodno ugledni svetovalni hiši A. T. Kearney, v kateri je bil med drugim odgovoren za potrošne dobrine, energetiko in marketing v jugovzhodni Evropi. Na začetku leta 2007, ko je nekdanji šef Pivovarne Laško Boško Šrot, ki danes prestaja zaporno kazen, zamenjal že četrtega direktorja Fructala od leta 2000 dalje, je vodenje ajdovskega proizvajalca sokov prevzel Balažič, ki je bil v A. T. Kearneyju odgovoren tudi za sanacijo Fructala. Ravno iz časov vodenja Fructala je tudi temna lisa v Balažičevi uspešni karieri. Fructal je namreč Skupini Pivovarna Laško posodil nekaj milijonov evrov. V pogovoru za Dnevnik leta 2010 je povedal, da je šlo za koncernsko odločitev obvladujoče družbe, ki je temeljila na branjenju lastniškega deleža v Mercatorju. Pod njegovim vodstvom se je Fructal izvlekel iz rdečih številk in povečal tržne deleže. Balažičevo poslanstvo je bilo izpolnjeno. Na vrsto je prišel nov izziv.

Sredi leta 2010 se je zavihtel na čelo Žita, danes v lasti hrvaške Podravke. V Žitu mu je uspelo ustaviti padce prodaje v vseh blagovnih skupinah, povečati izvoz, ko so cene žit, ključnih surovin Žita, začele leta 2011 strmo naraščati, pa se je družba, pripravljena na težje čase, z nepričakovanim pretresom z lahkoto spopadla. Podobno kot v Fructalu tudi mandata na mestu predsednika uprave Žita ni dokončal.

...in nazadnje do Mercatorja

Nadzorniki Mercatorja, ki jim je takrat predsedoval Matej Lahovnik, danes še vedno član nadzornega sveta, so mu spomladi leta 2012 ponudili mesto predsednika uprave 'najboljšega soseda'. V enem od intervjujev je takrat dejal: »Če ne greš, ko ti je ponujeno, ti je vse življenje lahko žal.«