Ti čudoviti piškoti niso tradicionalni trdi piškoti, ki se drobijo in poleg katerih je pametno imeti nekaj za popiti, ker so sami preveč suhi in trdi. Ti piškoti so mehki! So čudoviti tudi naslednji dan – preverjeno so odlični za zajtrk – in še kolikor toliko zdravi. Mehki so zaradi jabolk, ki poskrbijo, da se piškoti ne posušijo.

Odlični so tudi zaradi kokosa. V dveh čudovitih različicah! Kokosovo olje je čudovita vrsta maščobe, kokosov sladkor je pa tudi čudovit. Piškote lahko pripravite z rjavim sladkorjem, vendar pa so s kokosovim še boljši.

Ok, še nekaj pomembnega o teh piškotih – nikoli jih ni dovolj! Naredite dvojno porcijo, ker so prečudoviti. Brez skrbi, če isti dan ne pojeste vseh - naslednji dan so še boljši!

Ker pa receptov za dobre piškote nikoli ni dovolj, pa prilagamo še dva.

Sestavine za pomarančne olivne piškotke: 135 g moke, 1/2 žličke pecilnega praška, 1/4 žličke soli, 75 g sladkorja + 2 žlici, 30 g pomarančnega oljčnega olja (ali navadnega olja in naribane lupinice 1 pomaranče), 1 jajce, 1/4 žličke vanilijevega ekstrakta

V posodo presejte moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešajte sladkor in olje (ter limonino lupinico), potem pa dodajte še jajce in vanilijevo esenco ter premešajte. V tekoče sestavine umešajte suhe sestavine. Kar nežno in vztrajno mešajte, da se moka prepoji z oljnato jajčno zmesjo. Dobiti morate mehko in svetleče se testo. Pripravite pekač in ga obložite s papirjem za peko. Z žličko zajemite testo, ga z rokami povaljajte v mehko kroglico, to pa položite v sladkor in jo povaljajte v njem. Majhne sladke kroglice razporedite na pekač, med njimi naj bo nekaj centimetrov prostora. Sladke mehke kroglice pecite približno 12 minut v pečici, segreti na 175°C. Piškotki so pečeni, ko se razpokajo in se ob roku začnejo zlato barvati. Pečene piškote vzemite iz pečice, jih najprej pustite 5 minut na pladnju, potem pa prenesite na rešetko, da se ohladijo.

Sestavine za ovsene piškote s čokolado: 75 g masla, 65 g temne čokolade, 20 g orehov, 90 g ovsenih kosmičev, 25 g kokosove moke, 60 g moke, 1/4 žličke soli, 1/3 žličke sode bikarbone, 1/3 žlička mletega cimeta, 1/5 žličke mletega muškatnega oreščka, 50 g rjavega sladkorja, 30 g sladkorja, 1 jajce, 1 žlička vanilijeve esence

V manjši kozici na šibkem ognju počasi stopite maslo. Ko se maslo stopi, kozico odstavite. Čokolado nalomite na manjše koščke, orehe grobo sesekljajte. V skledi zmešajte ovsene kosmiče, kokosovo moko, sesekljane orehe in čokoladne koščke. V drugi skledi pa zmešajte moko, sol, sodo bikarbono, mleti muškatni orešček in cimet. V čisto skledo vlijte stopljeno maslo in dodajte obe vrsti sladkorja (rjavega in navadnega). Z električnim mešalnikom na srednji hitrosti mešajte približno 3 minute. Dodajte jajce in vanilijevo esenco. Na srednji hitrosti mešajte še približno 3 minute, da se vse sestavine lepo povežejo. S pomočjo lesene kuhalnice v jajčno zmes umešajte moko in začimbe. Po potrebi dodajte 1 ali 2 žlici mleka. Na koncu v skledo stresite še mešanico ovsenih kosmičev, kokosa, čokolade in orehov. Z leseno kuhalnico vse skupaj še enkrat dobro premešaj, da dobiš enotno zmes. Dva velika pekača obložite s papirjem za peko. S pomočjo žlice na pekača polagajte kupčke mase. Pazite, da je med posameznimi kupčki približno 5 cm prostora, saj se piškoti med peko razlezejo. Piškote pecite v pečici, ogreti na 175°C, približno 12 minut oziroma toliko časa, da se na robovih rjavo zapečejo, na sredini pa so še mehki. Pekač s pečenimi piškoti vzamite iz pečice in ga pustite pri miru 2 minuti. Nato piškote s pekača preložite na kovinsko rešetko in pustite, da se povsem ohladijo.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE

Sestavine za piškote:

70 g stopljenega kokosovega olja

80 g kokosovega sladkorja

2 manjši jabolki

1 žlička vanilijeve esence

1 jajce

100 g (polnozrnate) (pirine) moke

100 g ovsenih kosmičev

1 žlička sode bikarbone

1 žlička soli

1 žlička cimeta

1/4 žličke muškatnega oreščka

Sestavine za glazuro:

2 žlici arašidovega masla

1 žlička vanilijeve esence

3 žlice sladkorja v prahu

3 žlice mleka

PRIPRAVA

V večji posodi kremasto zmešajte jajca, kokosovo olje, kokosov sladkor in vanilijevo esenco.

V drugi posodi zmešajte suhe sestavine: moko, ovsene kosmiče, sol, cimet, sodo bikarbono in muškatni oreščkek. Jabolki olupite in naribajte.

V večjo posodo z mokrimi sestavinami nežno umešajte naribana jabolka, potem pa stresite še suhe sestavine in vse nežno premešajte – le toliko, da se vse sestavine zmešajo.

Pekač obložite s papirjem za peko. Piškotno maso zajemite z žličko in jo položite na pekač. Med piškoti pustite približno 2 centimetra prostora.

Piškote pecite v pečici, ogreti na 175°c približno 15 minut. Pečene piškote vzemite iz pečice, jih postavite na rešetko in pustite, da se ohladijo.

V posodici zmešajte vse sestavine za glazuro. Z dobljeno glazuro, ki naj bo tekoča, pokapajte ohlajene piškote.

Piškote postrezite in uživajte.