Slovenska nogometna reprezentanca je na peti tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 doživela prvi poraz in si otežila pot proti ruskemu šampionatu. Slovenija na gostovanju v Glasgowu ni imela igre, Škotska pa je tri točke vknjižila z golom v izdihljajih tekme. Nocoj sta v skupini F pričakovani zmagi vpisali Anglija in Slovaška, kar napoveduje razburljiv drugi del kvalifikacij.

Slovence reševal okvir vrat

Slovenski reprezentanti so dan pred tekmo doživeli presenečenje, ko so jih na prizorišču obiskali starši, njihovo zgodbo pa bodo pri nogometni zvezi predstavili v kratkem filmu. Selektor Srečko Katanec je vlogo favorita pripisal Škotski, čeprav je bila Slovenija po večini kriterijev v ugodnejšem položaju. Katanec se je uprl na preverjene moči, zato je Miral Samardžić dobil prednost pred vročim Miho Mevlja, v ofenzivni postavitvi 4-3-3 sta bila napadalcu Josipu Iličiću v pomoč Roman Bezjak in Valter Birsa.

Slovenija je v prvem polčasu odpovedala, saj so se Škoti že od prve minute zaleteli proti vratom Jana Oblaka, ki je bil vselej na preži. Raztreseni slovenski branilci in odrezani kreativni vezisti so prepustili pobudo gostiteljem, ki so imeli kopico zrelih priložnosti za zadetek. Največji osmoljenec je postal Leigh Griffiths, ki je v pičlih dveh minutah dvakrat stresel okvir slovenskih vrat in se ob koncu polčasa poškodoval ob trku z Oblakom. Premoč Škotov je bila očitna (streli 12:3, koti 8:0), Slovenija pa je povrhu izgubljala skok in dvoboje ena na ena.

Škotska je tudi v nadaljevanju ohranila pobudo, vendar pritisk domačih ni bil več tako silovit kot v prvem polčasu. Katanec je poskušal z menjavami poživiti slovensko igro, a so njegovi varovanci ostali zadržani. V 75. minuti je imel Anya izjemno priložnost za škotsko vodstvo, a je Oblak ukrotil njegov poskus. Ko je kazalo na delitev točk, je rezervist Chris Martin tik pred koncem tekme z diagonalnim strelom žogo od vratnice poslal v slovensko mrežo.

Nizozemci v škripcih

V tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu se zatika Nizozemski, ki je pogorela že v prejšnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Nizozemci so doživeli hladen tuš na gostovanju v Bolgariji, poraz z 0:2 pa jih je pahnil na četrto mesto skupine A, kjer sta v najboljšem položaju Francija in Švedska. Tulipani v zadnjih dveh kvalifikacijskih ciklusih že na petih tekmah niso dosegli gola, kar se jim je pred tem zgodilo skupaj v sedemnajstih letih. Selektor Danny Blind se je znašel na udaru kritik, a je sporočil, da ne namerava odstopiti. »Prevzemam odgovornost. Če me zveza ne bo odpustila, bom še naprej selektor,« je dejal še pred kriznim sestankom z vrhom zveze, po katerem je ostal brez službe.

Blind je sicer doživel že peti kvalifikacijski poraz na nizozemski klopi. Prav tolikokrat sta izgubila tudi njegova predhodnika Guus Hiddink in Georg Kessler. Pod vodstvom Dannyja Blinda je Nizozemska na zadnjih sedemnajstih tekmah zabila zgolj 25 golov, proti Bolgariji pa so že na deveti tekmi zapovrstjo prejeli zadetek, kar je najdaljši niz nogometašev v oranžnih dresih. Nizozemski mediji so enotni, da je bila predstava njihove reprezentance v Sofiji sramotna in da si priznani nogometaši, ki si kruh služijo tudi v Bayernu in Manchester Unitedu, ne bi smeli privoščiti tako grobega spodrsljaja.

V skupini B se je na drugem mestu utrdila evropska prvakinja Portugalska, ki je v Lizboni s 3:0 odpravila Madžarsko. Z dvema goloma je blestel portugalski as Cristiano Ronaldo, ki je za državno selekcijo nastopil na 138 tekmah in dosegel 70 zadetkov. Ronaldo je Madžarom tudi na lanskem evropskem prvenstvu zabil dva gola, ko sta se tekmeca razšla z remijem 3:3. Zvezdnik Reala iz Madrida je v reprezentančnem dresu v sijajni strelski formi, saj je na zadnjih 14 tekmah prav tolikokrat zatresel nasprotnikovo mrežo.