Septembra lani sta se skupščina delničarjev podjetja Certa holding in dogajanje ob njenem robu sprevrgla v nasilje, prerivanje, besedne obračune in grožnjo s podtaknjeno bombo. Zgodba o holdingu, ki obvladuje dobršen del cerkljanskega gospodarstva (četrtino Ete Cerkno, celotni Hotel Cerkno, smučišče Cerkno) in večino kobariške tovarne igel TIK Kobarid, se zdaj nadaljuje na sodišču, kjer skupina malih delničarjev poskuša doseči ničnost omenjene skupščine.

Prepričani so, da je bila skupščina nezakonito preložena in je zato nična, da so delničarjem po nepotrebnem onemogočili vstop na skupščino in da sklepi takšne skupščine ne morejo biti veljavni. Prepričani so, da je dotedanji direktor Zorko Golob skupščino izpeljal samovoljno in pri tem ignoriral večinsko voljo delničarjev. Odločitev sodišča bo znana v prihodnjih dneh, že zdaj pa je jasno, da gre za edinstven upor delničarjev v Sloveniji in da bo v pravni praznini primer skoraj zagotovo prišel vse do vrhovnega sodišča.

Plamen zanetil skrivnostni kupec

Spomnimo, male delničarje je na noge spravil skrivnostni kupec, ki je v začetku lanskega junija prek borznoposredniške hiše Ilirika objavil namero o odkupu delnic. Cerkljanom je za posamezno delnico ponudil vsega en evro in jih razdelil. Na eni strani na podpornike prodaje, med katere spada tudi nekdanji direktor holdinga Golob, na drugi strani pa na tiste, ki v tem vidijo sovražni prevzem. Slednji so, združeni v civilno pobudo, zbrali dovolj pooblastil za zamenjavo nadzornikov holdinga na skupščini, a so ostali pred njenimi vrati. Vodstvo družbe večine delničarjev ni spustilo naprej, s pojasnilom, da so njihova pooblastila nična.

Zgodba zdaj na sodišču piše novo sodno prakso, saj podobnega primera še ni bilo. »Na mizi imamo tri temeljna pravna vprašanja, in sicer, ali je bila skupščina upravičeno preložena, ali so bile prijave na skupščino veljavne in ali so bila pooblastila nična,« pravi odvetnik družbe Certa holding Bojan Pečenko, ki seveda pričakuje, da bo sodnica novogoriškega okrožnega sodišča razsodila družbi v prid. Enako pričakujejo tudi tožniki, mali delničarji. »Na podlagi vseh predloženih dokazov dogajanja na skupščini in glede na zakonodajo realno pričakujemo sodbo v našo korist. Pri tem v Cerknem orjemo ledino in mislimo, da se bo morala zakonodaja na tem področju še spreminjati. Ta primer, ki se je zgodil 1. septembra lani v Cerknem, zagotovo ne bo ostal osamljen,« meni delničarka Janja Mavri. Odvetnik delničarjev Mitja Podpečan pa upa, da bo sodišče poslalo slovenski javnosti sporočilo, da nobena uprava ne more sama upravljati družbe mimo njenih lastnikov.

Nove nepravilnosti?

Mali delničarji opozarjajo, da se ugrabljanje nadaljuje in vodstvo holdinga še naprej tlakuje pot novemu neznanemu lastniku, ki iz dneva v dan krepi svojo navzočnost v Cerknem. Najbolj jih skrbi kupovanje lastnih delnic v poslovno povezani družbi Certa, in sicer, kot navajajo, brez sklepa skupščine in z denarjem delničarjev. Za odkup lastnih delnic je Certa porabila več kot 400.000 evrov, kar pomeni, da je za toliko tudi zmanjšala svoj lastni kapital. »Ali gre za usklajene poteze v pomoč skritemu kupcu, ki svoje lastništvo za zdaj še skriva za uradno lastnico delnic, odvetnico Vesno Mišič, bomo videli v nadaljevanju,« pravijo mali delničarji.

Na to se je že odzval tudi novi direktor družbe Certa holding Borut Pirih. »Nasprotna stran se zelo trudi prikazati celotno dogajanje okrog skupščine in na skupščini kot »ugrabitev« premoženja delničarjev, vendar kot direktor zagotavljam, da se premoženje delničarjev ne zmanjšuje in ne gre za nikakršno ugrabitev, saj podjetja v skupini, ki jo Certa hodling in Certa obvladujeta, poslujejo pozitivno in zelo dobro, prav tako se povečuje premoženje delničarjev in izvajajo se nove naložbe,« zatrjuje Pirih.