Slovenska reprezentanca bo danes popoldne preizkusila igrišče na slovitem Hampden Parku v Glasgowu, kjer jo jutri ob 20.45 čaka kvalifikacijska tekma za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 proti Škotski. Gostovanje na Otoku bi bilo lahko prelomno za slovensko vrsto, ki se je po uspešnih jesenskih predstavah proti Slovaški in Angliji spustila v enakovredno tekmo za uvrstitev na mundial v Rusijo.

Gordona Strachana na škotski klopi reši le zmaga proti Sloveniji

Razmerje moči, ozračje okoli reprezentanc in položaj v kvalifikacijski skupini F so močno na slovenski strani. Škotska je potolčena po visokih jesenskih porazih, ko je proti Angliji in Slovaški prejela šest golov in skorajda že zapravila možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Selektor Gordon Strachan nima več zanesljive službe, saj bi ga na škotski klopi po poročanju tamkajšnjih medijev obdržala le zmaga v dvoboju proti Sloveniji. Njegovo moštvo so v zadnjih dneh zdesetkale poškodbe, bled remi 1:1 na sredini prijateljski tekmi s kanadsko reprezentanco pa je še bolj pokvaril vzdušje pred gostovanjem slovenske vrste. Podatek, da je Škotsko na domači tekmi proti Kanadi spremljalo najmanj navijačev v zadnjih stotih letih, je prav gotovo voda na slovenski mlin.

Slovenija pred četrto medsebojno tekmo s Škotsko še nikdar ni bila v tako ugodnem položaju kot ravno pred jutrišnjim začetkom pomembnega obračuna. Selektor Srečko Katanec ima na razpolago vse najboljše nogometaše, saj nihče ni poškodovan ali kaznovan zaradi kartonov, glede na uspešno jesensko akcijo pa ne gre pričakovati bistvenih posegov v postavitev na igrišču. Slovenija bo tokrat močnejša za kreativnega vezista Kevina Kampla, Miha Mevlja pa je po izvrstni sezoni v Rostovu trenutno najbolj vroč slovenski branilec, zato bi lahko dobil prednost pred sicer zanesljivim Miralom Samardžićem, ki za turški Akhisar nastopa zgolj občasno. V napadu se za mesto ob Josipu Iličiću borita Robert Berić in Roman Bezjak, na treningih pa je bil v igri za prvo postavo tudi Benjamin Verbič.

Katanec ni videl remija Škotov

Katanec je na Brdu pri Kranju pred novinarji zaprl vse resnejše treninge in uigraval številne kombinacije, zato dan pred tekmo še ni natančno znano, katera bo njegova udarna enajsterica. Na krajšem druženju z mediji pred odhodom v Glasgow je bil Katanec skrivnosten o postavitvi na igrišču, saj noče, da bi se informacije razširile do škotskega tabora. »V pripravah na tekmo marsikaj šteje. V mislih imam od štirinajst do petnajst igralcev, ki lahko izpolnijo zahteve na tekmi. Na treningih smo marsikaj poskušali in pripravljali igralce na različne scenarije. Škoti so na zadnjih tekmah menjali postavo, zato znajo presenetiti,« je ocenjeval Srečko Katanec, ki presenetljivo sploh ni spremljal škotskega remija proti Kanadi, ampak je o povzetku dogajanja raje vprašal sodelavca Aleša Čeha in Tomaža Kavčiča. »Prijateljske tekme nikdar ne povejo prav dosti. Moji nogometaši bodo morali brati igro in biti pripravljeni na veliko izzivov. Pričakujem, da bodo Škoti pritiskali vso tekmo, mi pa bomo morali biti zelo zbrani in kompaktni. Žoga bo morala hitro krožiti, sicer se lahko znajdemo v neprijetnem položaju. Če ne bomo pravi, nas bodo pohodili,« opozarja Srečko Katanec, ki je poudaril, da si želi poštenega sojenja uglednega Nizozemca Björna Kuipersa.

Slovenija bi v Glasgowu pred sedemsto rojaki na tribunah morala izkoristiti več individualne kakovosti, ki jo premorejo fantazisti na sredini igrišča. Zmaga bi ji olajšala pot na prihajajoči vroči gostovanji v Bratislavi in Londonu, Škotska pa bi že na polovici kvalifikacij izpadla iz vseh kombinacij za nastop na šampionatu. Katančevim varovancem bo lažje, če bodo Škotski vsilili svoj slog igre s kroženjem žoge po tleh, ena od največjih nevarnosti nasprotnika pa bodo dolge podaje v kazenski prostor. »Zavedamo se, kaj nam pomeni zmaga, vendar je še nismo dosegli. Morali bomo odigrati zelo dobro tekmo. Ključni bosta agresivnost in borbenost. S spuščeno žogo lahko tekmecu povzročimo kup preglavic. Moramo pa vedeti, da so Škoti zadnjim slabšim rezultatom navkljub še vedno odlična ekipa,« je dodal Valter Birsa, ki redno igra v italijanski prvi ligi za Chievo.

Zanj in njegove soigralce bo na Hampden Parku (kapaciteta 50.000 sedežev) pesti stiskal tudi predsednik nogometne zveze Radenko Mijatović. To bo njegova prva uradna tekma na tem položaju, potem ko je decembra lani nasledil zdaj najvplivnejšega evropskega funkcionarja v nogometu Aleksandra Čeferina.