Za reprezentanco je doslej nastopil 167-krat, prejel 121 zadetkov, 57-krat pa ga nasprotnik ni uspel premagati. S 168. nastopom bo, ko govorimo o Evropi, rekorder po številu reprezentančnih nastopov pred Špancem Ikerjem Casillasom in Latvijcem Vitalijsom Astafjevsom. Še 17 nastopov ga loči od egiptovskega zveznega igralca Ahmeda Hassana.

BBC poroča, da je na 999 tekmah prejel vsega 799 zadetkov, debitiral pa je pri Parmi daljnega leta 1995 pri sedemnajstih letih (220 nastopov). Pri Juventusu je pustil najboljša nogometna leta; dres stare dame je oblekel na 612 tekmah. Svetovni prvak iz leta 2006 se namerava upokojiti po svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Rusiji. Ob tem se je pošalil, »da bi lahko svojo reprezentančno kariero sklenil kot Zinedine Zidane, z udarcem z glavo in rdečim kartonom«.

Želi si osvojiti še ligo prvakov

Ljubezenske zgodbe z Juventusom pa očitno še ni konec. Za Guardian se je spraševal, kaj ga pravzaprav motivira za nadaljnje igranje: »Če bi osvojil ligo prvakov, bi bil izčrpan. Ker mi to še ni uspelo, imam voljo za naprej.« Morda mu to letos vendarle lahko uspe, a že v četrtfinalu je pred italijanskim moštvom huda preizkušnja proti Barceloni.