Francozi vedo, kako to gre. Pripravijo resnično najboljšo čebulno juho na svetu! Vendar pa brez skrbi. Za čudovito juho vam ni treba v Francijo, pripravite si jo doma.

Da bo juha najboljša, uporabite več vrst čebule (lahko pa tudi le belo ali rjavo): rjavo čebulo, rdečo čebulo, šalotko in por! Vse zmehčajte na maslu, dodajte še nekaj sestavin in voila. Čeprav veliko receptov veli, da za karameliziranje nujno potrebujete sladkor, ni tako. Ker je čebula že sama po sebi dovolj sladka, vam sladkorja ni treba dodajati. Če boste čebulo počasi mehčali na maslu, se bo čudovito skaramelizirala.

Juha vsebuje ogromno čebule in prav zato je odlična. Čebula je v kuhinji resnično nepogrešljiva, izredno koristna pa je tudi za zdravje. Čebula je antioksidant in ima obilico zdravilnih učinkov. Učinkovito pomaga pri boju s prehladom, diabetesom, srčnimi boleznimi, osteoporozo. Čebula čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka, spodbuja prebavo in preprečuje napenjanje.

S čebulo lahko zdravite vneto grlo, deluje proti kašlju in bronhitisu. Hkrati preprečuje infekcije dihal in želodčne ter črevesne bolezni. Njeno redno uživanje zmanjšuje nevarnost obolenja za rakom želodca, debelega črevesa, danke, jajčnikov in grla. Ker je dober diuretik, preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in artritis.

Sedaj pa brž v kuhinjo. Čebulna juha se ne bo sama skuhala. Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

700 g čebule (mešanica rjave, rdeče, šalotke in pora)

40 g masla + dodatno za kruhke

sol

poper

4 kosi belega kruha

1 majhen česnov strok

80 g sira

1 dcl belega vina

0,8 l jušne osnove

nekaj vejic svežega timijana (ali 1/2 žličke suhega)

1 majhen lovorjev list

1 žlička kisa

PRIPRAVA

Por narežite na kolute. Čebulo olupite in narežite na rezinice. Najhitreje bo v tem vrstnem redu: čebulo narežite na polovico, potem pa obe polovički olupite. Polovičko postavite na desko, potem pa z ostrim nožem narežite na rezinice. Pazite na prste!

Maslo stopite v večji kozici in ko se začne peniti, nanj stresite čebulo. Dobro premešajte in pokrijte s pokrovko. Na srednje močnem ognju kuhajte 15 minut, da se čebula zmehča. Vmes večkrat premešajte.

Potem kuhajte še 15 minut odkrito, da se čebula še bolj zmehča in da postane lepe zlate barve. Vmes večkrat premešajte in dodajte žlico vode, če se čebula prijemlje.

Karamelizirano čebulo zalijte z vinom, da odlepite vse koščke, ki so se morebiti prijeli na dno. Po dveh minutah dodajte še 3 vejice timijana in lovorjev list ter zalijte z jušno osnovo ter kuhajte odkrito še 20 minut. Juho potem poskusite in dosolite, če je potrebno. Vanjo vlijte kis, premešajte in kuhajte še 2 minuti.

Juho servirajte v posodico. Koščke kruha podrgnite s prepolovljenim strokom česna, namažite z maslom in položite na juho. Na vrh potresite nariban sir, skodelico previdno položite v pečico in pecite približno 5 minut, ogreti na 250°C (funkcija žar), dokler se sir ne stopi in že malenkost porjavi. Juho previdno vzemite iz pečice, če želite navdušiti okrasite še z eno vejico timijana in postrezite.