V tem receptu glavno vlogo igra kokos in skupaj s kardamomom ustvari neverjetno čudovite okuse. Zaradi kar velike količine pecilnega praška se bodo ti kupčki testa med peko čudovito napihnili. Še topli se zelo enostavno raztrgajo na polovičko, obe polovički pa potem lahko enostavno namažete z najljubšo marmelado ali po želji celo s čokoladnim namazom.

Pa poglejmo, zakaj je kokos tako popularno in koristno živilo. Kokos, ki raste na kokosovi palmi, je bogat z vitamini, minerali in vlakninami. Kokos je izredno vsestranski sadež, saj ga uporabljajo v kuhinji, zelo popularen pa je tudi v kozmetični industriji. Kokos predelajo v kokosovo mleko, kokosovo vodo, kokosovo maslo oziroma olje, kokosovo moko, kokosove lističe ...

- Kokosov sok je pogosto napačno imenovan kot kokosovo mleko, saj pravo kokosovo mleko izdelujejo iz mesnatega belega dela kokosa. Kokosovo mleko je torej tekočina, ki nastane iz naribanega kokosovega mesa. Kokosovo mleko vsebuje dober holesterol in je na splošno koristno za človeški organizem.

- Kokosova voda je zelo osvežilna pijača. Ne vsebuje nobenih dodatnih soli in sladkorja, zato (po vadbi, recimo) hitro obnovi tekočino v telesu. Učinkovito pomaga tudi pri vročinah in blaži težave z jetri.

- Kokosovo olje je odlično v boju proti številnim bakterijam, zmanjšuje vnetja, krepi imunski sistem. Zelo je uporabno za peko, kuhanje in cvrtje.

- Kokosova moka vsebuje malo ogljikovih hidratov in veliko beljakovin in vlaknin in ne vsebuje glutena. Moka pospešuje presnavljanje, odpravlja napihnjenost in občutek napetosti v trebuhu.

Sedaj pa brž pripravite te napihnjenčke in dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE

- 256 g bele pšenične moke

- 50 g nestopljenega kokosovega olja

- 185 g kokosovega mleka (iz kartona; ne iz pločevinke, kjer se kokosova voda in kokosovo maslo ločita)

- 3 žličke pecilnega praška

- 1 žlička soli

- 1/2 žličke kardamoma (neobvezno)

(borovničeva) marmelada1/2 žličke mlete sladke paprike

- 1/4 žličke kumine

- 1/2 žlice paradižnikovega koncentrata

1 žlica moke

- 1 majhna konzerva kuhanega fižola

PRIPRAVA

V večjo posodo presejte moko, pecilni prašek, kardamom in sol. Dobro premešajte. Dodajte kokosovo maslo – naj ne bo stopljeno, ne sme pa biti pretrdo. Maslo z vilico ali pa čistimi rokami umešajte v moko, da dobite grudice.

Dolijte kokosovo mleko in najprej premešajte z vilico, potem pa z rokami oblikujte v testo. Testo vzemite iz posode in ga nežno pregnetite v voljno testo – ne gnetite preveč, da napihnjenči potem ne bodo pretrdi.

Testo razvaljajte 1 centimeter debelo, potem pa vzemite majhen kozarček ali pa večje modelčke za piškote – moji so bili premera 3 cm – in izoblikujte napihnjenče. Preostalo testo ponovno razvaljajte – čim manj, da ne bodo pretrdi – in naredite napihnjenčke, vse dokler ne porabite vsega testa.

Napihnjenčke prenesite na pekač in jih pecite približno 10 minut v pečici, ogreti na 220°C.

Postrezite še tople! Kar s prsti jih raztrgajte na pol, namažite z marmelado, ponovno sestavite in uživajte!