Kako je kronična napredujoča bolezen, ki prizadene možganske funkcije kot na primer spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje in učne sposobnosti, povezana z nogometom? Vir tveganja naj bi bili ponavljajoči se streli z glavo. V raziskavo bo vključenih več kot 1000 otrok in tudi klub iz premier lige.

Kritična javnost nogometni vrh že nekaj časa opozarja na zapostavljanje vse bolj raziskane problematike. Pozivi sledijo nedavni znanstveni raziskavi, v kateri so posthumno analizirali možgane šestih nogometašev. Pri vseh so odkrili Alzheimerjevo bolezen. Pri štirih so klinične analize pokazale tudi na kronično poškodbeno encefalopatijo (KTE). Gre za možgansko bolezen, ki povzroča osebnostne motnje in nevrološke simptome. To motnjo je imelo kar nekaj boksarjev in čeprav je bila bolezen opisana tudi že prej, je javnost o njej bolje informirana šele v zadnjem obdobju. K temu je pripomoglo več odmevnih primerov igralcev ameriškega nogometa.

Leta 2015 je bil na temo KTE in povezave z ameriškim nogometom posnet film Pot zmagovalca, v katerem v vlogi nigerijskega patologa Dr. Benneta Omaluja, zaslužnega za razkritje bolezni, igra Will Smith. Prejšnje leto se je s poravnavo v višini 765 milijonov ameriških dolarjev končala tožba skupine igralcev in njihovih družin proti ameriški ligi NFL, ki kljub dokazom o tveganjih, povezanih s poškodbami možganov, ni ustrezno ukrepala.

Na kratkoročne težave s spominom pri nogometaših, ki so opravili običajen trening streljanja z glavo, je pokazala tudi raziskava, izvedena na Univerzi v Stirlingu v Angliji. Uefa očitno zaradi vse več indicev s strani medicine ne želi ponoviti napak vodstvene strukture NFL. Raziskava, ki jo je naročila, se v Evropi pričenja že danes. V njo bo vključen tudi en klub angleške premier lige. V želji po vpeljavi preventivnih ukrepov bo najprej potrebno pridobiti realno oceno o tem, kolikokrat otroci na tekmah in treningih pravzaprav udarijo žogo z glavo. Vključenih bo več kot 1000 otrok, in sicer v starostnih kategorijah 8–12 in 14–16 let. Podatki naj bi bili zbrani v naslednjih petih mesecih.