Večina grozdja je pobrana, nekateri gostilničarji pa so pohiteli in že včeraj začeli prirejati martinovanja. Kot je pojasnil Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije, ki združuje največje vinarje, se nad letošnjo kakovostjo vina ne more pritoževati noben pridelovalec vina.

Po prvih ocenah ministrstva za kmetijstvo naj bi pridelali okoli 63 milijonov litrov vina, kar je približno dva milijona litrov več kot lani, je povedal Brejc. Ta podatek izhaja iz registra pridelovalcev grozdja in vina ter ne zajema vseh vinarjev. Če izhajamo iz podatkov državnega statističnega urada, ki bodo znani konec novembra, bo letina za okoli 20 milijonov litrov boljša.

Zaradi velikih zalog cene cvička padajo

Po pojasnilih Silvana Peršolje, direktorja Vinske kleti Goriška brda, ki združuje 400 vinogradniških družin, je letina za četrtino manjša in znaša 5600 ton grozdja oziroma okoli 3,8 milijona litrov vina. V družbi Vinakoper so pridelali 4500 ton grozdja, iz katerega bo nastalo 3,4 milijona litrov vina. To je za okoli osem odstotkov več kot lani in pet odstotkov manj od načrtovanega, je pojasnil predsednik uprave družbe Vinakoper Nevijo Pucer. Za četrtino manjšo letino imajo tudi Radgonske gorice, v največji meri poznane po izdelavi penin. Kot je pojasnil predsednik uprave Borut Cvetkovič, so skupaj pridelali in odkupili 4000 ton grozdja, iz katerega bodo proizvedli okoli tri milijone litrov vina. Kljub neugodnim vremenskim okoliščinam v podravskem vinorodnem okolišu je bila letošnja letina za Ptujsko klet nadpovprečna. »Poletje je bilo dokaj toplo, pozeba, ki je razdejala Zgornjo Štajersko in Avstrijo, Haloz ni prizadela v tolikšni meri,« je povedal direktor Vinko Mandl. V Ptujski kleti so letos obdelovali tudi 52 hektarjev vinogradov Vinaga v stečaju, na katerih so pridelali 100 ton grozdja. Celotna pridelava grozdja je znašala 1,5 milijona kilogramov, iz katerega bodo pridelali okoli milijon litrov vina. Po Mandlovih pojasnilih je Ptujska klet oktobra na največjem svetovnem vinskem ocenjevanju AWC na Dunaju petič zapored prejela posebno priznanje za najboljšega slovenskega vinarja.

V KZ Krško, vodilnem slovenskem proizvajalcu cvička, so lani odkupili okrog 1750 ton grozdja, iz katerih bodo pridelali 1,3 milijona litrov cvička, kar na letni ravni predstavlja 15-odstotni padec. Po opozorilih direktorja KZ Krško Janeza Živiča se cene cvička v zadnjem času zaradi velikih zalog občutno znižujejo. Vodja vinske kleti KZ Metlika Andrej Škof je pojasnil, da jim je kljub delni pozebi in toči letos uspelo odkupiti približno četrtino več grozdja kot lani, in sicer okoli 550.000 kilogramov, iz katerega bodo pridelali približno 440.000 litrov vina.

Manj subvencij za obnovo

Vsi vinarji so si enotni, da pri pridelavi vina država nima ustrezne strategije. Po Škofovih pojasnilih slovenski vinogradniki premalo investirajo v obnavljanje nasadov in novo opremo, kar nakazuje, da je panoga v krizi. »Medtem ko je Slovenija v devetdesetih letih izvozila okoli 80 milijonov litrov vina, ga danes izvozimo le še približno 10 milijonov. Ker so na ministrstvu ocenili, da je v Sloveniji dovolj vinogradov, je država z začetkom letošnjega leta znižala subvencije za obnovo vinogradov in nove zasaditve trte. Te so mogoče le na sedanjih vinogradniških površinah. Zato ne bo nobeno presenečenje, če bo v obdobju od pet do deset let vina začelo primanjkovati,« je opozoril Škof.

Vinarji niso povezani

Po Peršoljevih pojasnilih jim pri povezovanju vinarjev v Sloveniji ne uspe najti ustrezne formule: »Vse kaže, da bomo tudi v prihodnje imeli veliko število majhnih pridelovalcev.« Cvetkovič pravi, da si država sicer prizadeva, da bi Slovenija postala prepoznavna vinska dežela, vendar pri tem ni ravno uspešna. »Za to so krivi tudi vinarji, ki v primerjavi z italijanskimi in avstrijskimi niso povezani,« je dodal. Po Pucerjevem prepričanju takšno stanje ustreza ministrstvu, saj se mu ni treba pretirano ukvarjati z vinarji. Dodal je, da vinarji na sejme v tujino odhajajo vsak po svoje, stojnice pa imajo postavljene na več različnih koncih. Po drugi strani pa je Mandl prepričan, da zaradi predanega dela, v prvi vrsti vinarjev iz Goriških brd, ki jim sledijo tudi štajerski, Slovenija postaja počasi prepoznavna kot vinska destinacija. Z odkrivanjem Slovenije kot turističnega bisera se po njegovi oceni tudi vinarjem obetajo boljši časi.

Poslovanje vinarskih družb leta 2015

Gvin

PODATKI

Povprečno

Čisti

Prihodki

število

od prodaje

poslovni izid

Sredstva

Kapital

zaposlenih

Vinakoper

8.508.083

531.301

22.168.388

18.338.769

96

95

Vinska klet Goriška brda

13.295.288

116.359

19.579.659

6.067.186

Vinakras

3.916.612

38.075

7.305.169

6.005.364

36

Kmečka zadruga Krško

2.545.877

54.394

3.701.196

2.778.314

17

117

Radgonske gorice

9.951.314

1.111.549

19.153.015

13.106.193

P & F Jeruzalem

6.737.486

–1.936.307

34.125.583

7.629.195

133

20

Ptujska klet

2.823.525

5350

6.154.448

2.716.961