Po navedbah žirije je Novak igralec, ki enakovredno obvladuje celoto in detajl: "Ima neverjetno sposobnost vživljanja in transformacije, obenem pa zna, kadar tako zahtevata vloga in režijski koncept, ohranjati tudi zdravo distanco in prefinjen humor. Enako dobro zna biti intelektualno vzvišen in zajedljiv kakor tudi človeško topel in ranljiv. Razpon njegovih vlog priča o talentu zavidljivega formata."

Ob prejemu nagrade na nocojšnji slovesnosti, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, se je Novak zahvalil vsem, ki so prepoznali njegovo delo za vredno tega velikega priznanja. "Kot takšnega ga tudi jemljem. Jemljem ga kot nagrado za svojo pripravljenost, da tečem na dolge proge," je dejal.

V svoji izjemni gledališki karieri v mariborski Drami in drugih gledališčih po Sloveniji je Novak odigral več kot 120 vlog, več kot 60 vlog pa je imel še na filmu in televiziji. Ena njegovih najbolj odmevnih je bila vloga mehanika Gajaša v Petelinjem zajtrku.

Med uprizoritvami je glavno nagrado pobrala Svatba v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi SNG Drama Ljubljana. Lorenci je prav tako prejel nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, in sicer za predstavo Mrtvec pride po ljubico po predlogi Svetlane Makarovič v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo so poverili Mateji Koležnik za uprizoritvi Moderne no drame v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst ter Prijatelji v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Moderne no drame so prinesle tudi nagrado dramaturgu Goranu Ferčecu ter posebno nagrado žirije za vizualno in zvočno podobo.

Nagrade za igro so prejeli Nina Ivanišin za vlogo Lenke v Svatbi ter Janez Škof za vlogo Očeta in Barbara Cerar za vlogo Nje v uprizoritvi Angel pozabe v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Nagrado za mlado igralko je dobila Ana Urbanc za vlogo Prve Micike v uprizoritvi Mrtvec pride po ljubico.

Borštnikovo nagrado za scenografijo je prejel Branko Hojnik za svoje delo v Svatbi ter Kralju na Betajnovi v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor. Nagrado za glasbo je dobil Branko Rožman iz uprizoritve Mrtvec pride po ljubico, nagrado za vizualni prispevek pa Gašper Brezovar za oblikovanje videa v Vzgoji stoika v izvedbi Anton Podbevšek Teatra.

Strokovna žirija je bila v letošnjem tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja priča izjemno raznovrstnim dramskim oziroma besedilnim predlogam uprizoritev. Precej raznolika je bila tudi žanrska obarvanost predstav, pri čemer je vendarle prevladoval razmišljujoči, resnobni, temačnejši duh. "Letošnji izbor je v primerjavi z lanskim nekoliko skromnejši, čeprav ob tem kaže tudi stabilnost in vitalnost," je v poročilu zapisala žirija.

Veliko je bilo uprizoritev, temelječih na slovenskih dramskih predlogah. "Slovenska besedila so obsegala polovico tekmovalnega programa, kar je najboljše razmerje v zadnjih letih. Sklepamo torej lahko, da slovenska dramatika, bodisi klasična bodisi sodobna, uspešno nagovarja čas, v katerem živimo," je še izpostavila žirija pod vodstvom Tee Rogelj.

Na letošnjem festivalu so po besedah umetniške direktorice Alje Predan našteli 6500 gledalcev, kar je več kot lani. Predsedniku Borutu Pahorju je z odra namignila, kaj si želijo za darilo za okrogli jubilej prihodnje leto: "Kak dodaten cekin, gospod predsednik, prihodnje leto pa skupinsko sliko za spomin na ta cekin."