"Pet mesecev smo brez denarja. Živimo kot klošarji, otroci pa hodijo v šolo. Prijatelj jim je plačal za zvezke. Nikjer ne dobim dela, niti na črno ne morem več nekaj zaslužiti. Ostane nam le še ropanje, vendar nisem tak človek. Sram naj bo lastnike in vodstvo podjetja, ne nas, ki smo pošteno delali. Zbirali smo tudi po 350 ur mesečno, ko se je mudilo," je pred nedokončanim blokom Konstruktorja obupano pripovedoval Jadranko Stojanovič, eden od delavcev, ki nima več niti za preživetje.

Kot je danes znova povedala sekretarka podravske Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za gradbeništvo Breda Črnčec, je sramotno, kako v podjetju ravnajo z delavci, iz katerih se z nenehnimi lažmi o plačilu in zavlačevanjem neizbežnega stečaja, dobesedno norčujejo. Čeprav so pred časom k pomoči pozvali tudi predsednika Danila Türka, se iz njegovega urada niso odzvali vse do danes.

"Na jamstveni sklad smo se prav tako obrnili z zahtevo, da sproži stečajni postopek, a so nas zavrnili. Zato smo se 10. oktobra na ta sklep pritožili, saj menimo, da gre za navadno sprenevedanje in izigravanje zakonov v naši državi," je dejala Črnčecova, ki na vprašanje, ali morda razmišljajo tudi o protestu v Ljubljani, odgovarja, da bi bil čas, da končno vsa Slovenija, ne le Maribor in Štajerska, pridejo v Ljubljano in jasno sporočijo, da jim je dovolj.

Narok odpovedan le dan prej

Za 4. oktober je bil sklican narok, na katerem bi moralo mariborsko okrožno sodišče odločati o ustavitvi prisilne poravnave na zahtevo prisilnega upravitelja Matjaža Polenčiča, ki pa je bil odpovedan le dan prej, saj je uprava pod vodstvom Sama Majcenoviča vložila spremenjeni predlog načrta finančnega prestrukturiranja in samo za odstotek povišala obljubljeno poplačilo upnikom. Po besedah Črnčecove jim je Polenčič obljubil, da bo novo zahtevo za stečaj vložil še danes.

Kot je še dejala, Majcenoviču ne verjame nihče več v podjetju. V dokumentu, ki je objavljen tudi na spletni strani Ajpesa, se je namreč ta, kot že nekajkrat doslej, zavezal, da bo najpozneje do 17. oktobra poplačal obveznosti do zaposlenih, ki jim dolguje že štiri plače, a se to tudi tokrat ni zgodilo.

Kot pa je danes povedal Polenčič, bo z vložitvijo ugovora počakal do srede, to je do dne, ko se izteče 15-dnevni rok za ugovor proti prisilni poravnavi. Želi namreč počakati, da bi se prepričal, kaj je na neuradnih informacijah, da naj bi direktor vendarle zagotovil denar za plače, pri čemer naj bi neko drugo podjetje prevzelo dolg. Ob tem pa dodaja, da so to za zdaj samo govorice, saj sam ni prejel še nobenega uradnega dokumenta, čeprav mora kot prisilni upravitelj sopodpisati izplačilo plač.

Konstruktor ima že nekaj časa blokirane račune in je od 8. avgusta v prisilni poravnavi. Podjetje delavcem dolguje majsko, junijsko, julijsko in avgustovsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati.

Vodstvo Konstruktorja v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja navadnim upnikom, ki jim je družba dolžna več kot 72 milijonov evrov, v štirih letih obljublja poplačilo 51 odstotkov njihovih terjatev. V prvotno pripravljenem načrtu jim je obljubljal 50-odstotno poplačilo.