"Poezija je stara kot človekova govorica in enako zagonetna kot njegov um in njegovo čutenje. Njen material je navidez isti kot material vseh naših jezikovnih povezav in izmenjav. In vendar se v tem istem materialu docela nematerialno včasih rodi, kot metalec diskov v kamnu, kot Venera iz morske pene, neki enkraten pomen, o katerem besednjak ne ve ničesar, neka misel, ki jo z drugimi besedami ni mogoče povedati, neki zvočni niz, ki ga ne more ponoviti nobena godba, odgovor na uganko, ki jo otrok komajda zna izreči. Pesništvo je mladost človekove misli in njena modrost, njena iznenada presvetljena luč, je spomin človekove pozabe in gotovost njegovega dvoma," je v verze svoja občutenja ob dnevu poezije strnil Jesih.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici zapisala, da pesniki širijo brezčasna sporočila, saj so priča pomembnim zgodovinskim in družbenim spremembam. "S svojim pisanjem nam pesniki pomagajo pri iskanju duševnega miru in nas spodbujajo k razmišljanju o odnosih med človekom in naravo ter k vzpostavitvi humanistične miselnosti, ki bi hkrati temeljila na edinstvenosti in razlikah med ljudmi," je še menila.

Med številnimi dogodki, ki bodo danes potekali po Sloveniji, je tudi tradicionalno odprto branje v trnovskemu kulturnemu hramu France Prešeren. V organizaciji Društva slovenskih pisateljev bodo na ta dan v atriju Mestne hiše odmevale pesmi z vsega sveta in v vseh jezikih.