V prvem delu letošnje reprezentančne sezone so slovenske odbojkarice v pomlajeni zasedbi nastopile v zlati ligi, do svoje edine zmage v šestih tekmah pa so prišle proti Estoniji, s katero bodo igrale v četrtek. Toda v zlati ligi selektor Alessandro Orefice ni mogel računati na številne izkušene igralke, Evo Pavlović Mori, Evo Zatković, Najo Kukman, Katjo Banko in Seleno Leban, ki so zdaj z ekipo, žal pa z ekipo ni lani najboljše slovenske odbojkarice Maše Pucelj, ki ima še vedno težave z ramo.

»Od prvega dne naprej delamo dobro, predvsem pa me veseli, da imamo zdaj na voljo več igralk kot v prvem delu sezone. To je bila naša prva zmaga. Na vseh pripravljalnih tekmah sem bil v glavnem zadovoljen s prikazano igro in tudi v trenutkih, ko smo zaostajali, smo se na račun dobre taktike in pristopa igralk vedno vrnili v igro. Še vedno se pojavljajo določene napake, ki jih bomo do tekme z Izraelom skušali odpraviti,« je pred današnjim obračunom z Izraelkami dejal Alessandro Orefice. Dve zmagi njegovih izbrank v prvem delu kvalifikacij za EP 2026, ki bo potekalo v štirih državah, Azerbajdžanu, Češki, Švedski in Turčiji, bi bili zanj najlepše darilo za 40. rojstni dan, ki ga bo praznoval zadnji dan avgusta.

Na svetovni lestvici Slovenke višje od Izraelk

V prvi tekmi skupine C so Izraelke pred desetimi dnevi v Talinu s 3:1 (23, 18, -18, 21) premagale Estonke. Z 18 točkami je bila njihova najbolj učinkovita igralka korektorica Valeriia Gamanovich, eno manj je k zmagi prispevala sprejemalka Ella Carolina Saada. »Tekma v Talinu je bila za nas zelo pomembna, saj je bila prva po dveh letih. Vesel sem, da smo prišli do zmage, seveda pa bomo skušali svojo igro dvigniti na višjo raven. Slovenija je v zlati ligi igrala z mlajšimi igralkami, zato tiste tekme niso dobra primerjava. Zagotovo gre zdaj za močnejšo ekipo, ki ima več mednarodnih izkušenj od nas,« je po uvodni kvalifikacijski zmagi dejal njihov selektor Luca Secci.

Na svetovni lestvici je slovenska reprezentanca precej višje od izraelske, trenutno je na 28. mestu, medtem ko so Izraelke šele 61., Estonija pa je denimo 49. Zadnji dve leti Izraelke niso igrale, predlani pa so v Mariboru v srebrni ligi že igrale s slovensko izbrano vrsto in izgubile z 1:3. Obe reprezentanci sta do zdaj na evropskem prvenstvu igrali trikrat, Slovenke prvič leta 2015, nato pa še leta 2021 in 2023, Izraelke pa zadnjič leta 2011.

Prostora za napredek imajo še veliko

»Iz dneva v dan ekipa napreduje in res smo začele verjeti, da tudi me lahko nekaj naredimo. Zdaj se moramo povsem posvetiti kvalifikacijskima tekmama, ki sta pred nami. Prostora za napredek je še kar nekaj, zelo dobre smo v komunikaciji na igrišču in to kljub temu, da smo skupaj šele en mesec. Res vse dajemo sto odstotkov na treningih, kar se je poznalo tudi na pripravljalnih tekmah. Prepričana sem, da bo tako tudi proti Izraelu,« je pred začetkom kvalifikacij optimistično razpoložena povratnica v reprezentanco, organizatorica igre Eva Pavlović Mori, ki bo v prihodnji sezoni klubsko kariero nadaljevala v Rusiji v ekipi Zarečje Odincovo.

V okviru priprav na kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo so slovenske odbojkarice odigrale šest tekem. Madžarke so dvakrat premagale s 3:0, Belgijo so enkrat premagale s 3:1, druga tekma pa se je končala z neodločenim izidom, v zadnjih dveh preizkušnjah pa so bile s 3:0 in 3:1 boljše še od Romunije. Na evropsko prvenstvo so že uvrščene vse štiri države gostiteljice, ob njih pa še najboljše ekipe lanskega evropskega prvenstva – Srbija, Nizozemska, Italija, Poljska, Francija, Bolgarija, Ukrajina in Slovaška. Pridružile se jim bodo še zmagovalke sedmih kvalifikacijskih skupin in še pet najbolje drugouvrščenih ekip.

Priporočamo