Približno 500.000 vstopnic pa je za tekme, ki bodo potekale do 8. septembra, še na voljo.

Že sam uvod je bil nekaj posebnega. Tako kot so na OI poskrbeli za novost in športnike popeljali z ladjicami po Seni, tudi prvo dejanje paraolimpijskih iger ne bo potekalo na običajni lokaciji, stadionu. Prireditev ob začetku iger so postavili v središče mesta, na trg Concorde in Elizejske poljane. Začela se je ob 20. uri.

The Patrouille de France fly over the Place de la Concorde during the Paris 2024 Paralympic Games Opening Ceremony in Paris, France, Wednesday Aug. 28, 2024. (Julien De Rosa/Pool Photo via AP)

Foto: AP

Med 4400 športniki, ki se bodo borili za 549 kompletov medalj v različnih kategorijah v 22 panogah, bo tudi 14 Slovencev, ti bodo nastopili v štirih panogah. Reprezentanco, v njej so odbojkarice sede, dva lokostrelca ter po en atlet in strelec, bo vodil Boro Štrumbelj.

Za strelca Frančka Gorazda Tirška, atleta Henrika Planka in vsestranskega športnika, na teh igrah pa lokostrelca, Dejana Fabčiča bodo pariške igre četrte v karierah, za lokostrelko Lavrinc pa šele prve.

Do zdaj so slovenski paraolimpijci osvojili 52 kolajn, 51 na poletnih in eno na zimskih igrah. Na poletnih je v tej zbirki tudi 14 zlatih.

Največ kolajn so osvojili v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. S po šestimi medaljami sta rekorderja Franjo Izlakar in Jože Banfi. Prvo medaljo, srebrno, pa je leta 1972 osvojil Jože Okoren v metu diska.

Paris 2024 Paralympics - Opening Ceremony - Paris, France - August 28, 2024 The Obelisk of Luxor on the Place de la Concorde during the opening ceremony REUTERS/Jennifer Lorenzini

Foto: Reuters

Delegations arrive to the Opening Ceremony for the 2024 Paralympics, Thursday, Aug. 29, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Aurelien Morissard)

Foto: AP

Paris 2024 Paralympics - Opening Ceremony - Paris, France - August 28, 2024 Athletes of Netherlands during the opening ceremony Pool via REUTERS/Gonzalo Fuentes

Foto: Reuters

Spectators watch the Opening Ceremony for the 2024 Paralympics, Thursday, Aug. 29, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Aurelien Morissard)

Foto: AP

Paris 2024 Paralympics - Opening Ceremony - Paris, France - August 28, 2024 An assistance dog is seen during the opening ceremony REUTERS/Kacper Pempel

Foto: Reuters

Priporočamo