Osvojiti naslov olimpijskega prvaka enkrat je nekaj posebnega. Na naslednjih igrah pod petimi krogi to ponoviti je izjemno. Ko pa to storiš na način, da ob tem postaviš še svetovni rekord, je za vedno zapisano v zgodovino športa. Ni jih veliko, ki se lahko pohvalijo s takim dosežkom, a magični trenutek se je na legendarnem stadionu Stade de France pred 80.000 navijači zgodil v ponedeljek pozno zvečer. Zanj je poskrbel švedski zvezdnik v skoku s palico Armand Duplantis: »Še sedaj ne morem dojeti, kaj se je zgodilo. O svetovnem rekordu na olimpijskih igrah sem sanjal vse svoje življenje,« komaj 24-letni Šved tudi sam ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo.

Ko beseda nanese na disciplino skok s palico, večina ljudi ustreli ime Sergej Bubka. Legendarni Ukrajinec je v svoji karieri kar 35-krat popravil svetovni rekord. A nekdaj najboljši skakalec s palico ima danes v švedskem zvezdniku izjemno dostojnega naslednika. Armand Duplantis je že 182 tednov razglašen za najboljšega atleta na svetu, svojo prevlado v disciplini, kjer imajo tekmovalci največ kontrole ob postavljanju svetovnih rekordov, pa kaže že vse od leta 2018, ko njegove poraze lahko preštejemo s prsti na rokah, čeprav je star šele 24 let.

35 svetovnih rekordov je v svoji karieri postavil Sergej Bubka. Armand Duplantis, ki velja za njegovega naslednika, je v Parizu postavil svojega devetega.

Za zlato en skok manj kot v Tokiu

Duplantis je vzor mladim športnikom, ne le po uspehih, temveč tudi po svojem pristopu do športa. Kljub temu, da je razred boljši od konkurentov, jih ne ponižuje, tekmeci pa mu to vračajo s tem, da se po koncu svojega nastopa prelevijo v njegovega navijača. Duplantis je za svojo prvo zlato kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu potreboval pet skokov, v Parizu še enega manj. Ob tem podatku bi si marsikdo zamislil, da tekmece ponižuje, a temu ni tako. Enostavno je izvedel zanj ogrevalna skoka na višinah 5,70, in 7,85, ki ju je z veliko lahkoto preskočil, številni tekmeci pa so že zaključili s tekmovanjem. Ker si je sprva želel zlate kolajne, je nato v prvem poskusu preskočil 5,95, kar pa je uspelo tudi njegovemu tekmecu Samu Kendricksu iz ZDA. Za dokončno potrditev zlata je Mondo, ki je vzdevek skakalnega šampiona, v prvo preskočil še letvico na šestih metrih, kar Američan ni zmogel več. To je pomenilo, da je Šved za zlato kolajno potreboval en skok manj kot pred tremi leti, ko je odpor tekmecev strl po petih skokih.

Dodatno energijo je Duplantis najprej izkoristil za postavitev olimpijskega rekorda, ko je tudi v prvem poskusu zmogel 6,10. Sledil je napad na svetovni rekord, ki ga je nastavil centimeter višje od svoje prejšnje najboljše znamke, ki je znašala 6,24. Cel stadion je uprl oči na mladega Šveda, med njegove navijače so se prelevili tudi njegovi tekmeci, ki so skupaj z 80 tisoč glavo množico vzklikali »Mondo, Mondo.« Dvakrat mu ni uspelo, čeprav je bil zelo blizu. A čutiti je bilo, da je veliki trenutek v zraku.

Počakal, da je bil v središču pozornosti

Kot da bi Šved, ki ima ameriške korenine, čakal, da bo celoten stadion pozoren le nanj, saj so ob njegovih prvih dveh poizkusih potekala še druga tekmovanja, nato pa je imel sam čast zaključiti spektakel. »Poskušal sem si čim bolj zbistriti misli. Občinstvo je bilo noro. Bilo je tako glasno kot na tekmi ameriškega nogometa. Imam nekaj izkušenj s stadioni, ki imajo 100.000 sedežev, vendar nikoli nisem bil v središču pozornosti. Poskušal sem le usmerjati energijo, ki so mi jo vsi dajali in to veliko. Obneslo se je,« je tudi sam priznal, da ga je do devetega svetovnega rekorda v karieri ponesla energija občinstva.

»Na svojih plečih ima roke bogov. Je najhitrejši na 'vzletni stezi' med skakalci s palico. Ob tem je tudi njegov oče nekdanji skakalec v višino (op.p. Američan), tudi mama (op. p. Švedinja) je bila atletinja, zato prejema najboljše nasvete med tekmovanjem,« je razloge za njegove uspehe Duplantisa opisal trenutno njegov največji tekmec ​Sam Kendricks. »Edino, kar mi je žal, je to, da smo ga izgubili na Švedsko,« se tudi srebrni Američan zaveda, da je njegov tekmec polovično njegov rojak. Po velikem uspehu se vedno pojavijo vprašanja o prihodnosti. »Zagotovo lahko skočim še višje, a me to ne zanima trenutno. Najprej bomo uspeh zasluženo proslavili,« je ostal človeški Armand Duplantis. 

Priporočamo