Potem ko je med letoma 2013 in 2019 kar šestkrat pokoril vso konkurenco, je motociklistični dirkač Marc Marquez (Ducati-Gresini) zapadel v krizo, ki je bila povezana tudi s številnimi poškodbami. Sedaj je jasno, Španec je nazaj. Na veliki nagradi Avstralije je bil namreč najhitrejši, kar ga po 17. letošnjih dirkah v motoGP uvršča na tretje mesto, a brez možnosti za skupno zmago. V najboljšem položaju za naslov svetovnega prvaka tako ostaja njegov rojak Jorge Martin (Špa, Ducati-Pramac), na dirkališču Phillip Island tokrat drugouvrščeni.

Sprva ni kazalo, da bo Marquez, v vseh razredih kar osemkratni svetovni prvak, na koncu prvi prevozil ciljno črto. Njegov start namreč ni bil ravno posrečen, saj se mu je pod pnevmatiko ujela zaščita vizirja in povzročila vrtenje pnevmatike v prazno. Proti vrhu se je tako moral prebijati s sedmega mnesta. Kmalu je postalo jasno, da na progi pospešuje in vozi hitreje od tekmecev, ki jih je prehiteval drugega za drugim. Nekje na polovici dirke Italijana Francesca Bagnaio (Ita, Ducati), na koncu tretjega, štiri kroge pred koncem pa še svojega mlajšega rojaka Martina, potem ko je ta naredil manjšo napako. Toda vodilni v skupnem seštevku se ni dal, Marqueza je prehitel nazaj, a je ta vrnil udarec in se odpeljal tretji letošnji zmagi naproti.

»Vedno se mora nekaj zgoditi. Nikoli na začetku dirke ne odstranim zaščite za vizir. Tokrat pa sem jo moral, ker je bil na njej velik madež, nato pa sem jo opazil pod kolesom. Skušal sem jo odstraniti, a ni šlo. Ko sem spustil sklopko, se je pnevmatika zavrtela v prazno. V prvem ovinku nisem vedel, kje sem bil, a sem prehitel veliko dirkačev. Nisem si mislil, da bom ujel Martina, toda po petih krogih je bil občutek na stezi veliko boljši. Zelo vesel sem te zmage. Vem, da je Martin pritiskal na polno celotno dirko, sam pa sem malce bolj varčeval pnevmatike za zadnje napade,« je dirko opisal presrečni Marc Marquez, ki pa ni več v boju za že sedmo zmagoslavje v razredu motoGP. Za Martinom namreč tri dirke pred koncem zaostaja že 79 točk.

Marc Marquez: »V prvem ovinku nisem vedel, kje sem bil, a sem prehitel veliko dirkačev. Nisem si mislil, da bom ujel Martina, toda po petih krogih je bil občutek na stezi veliko boljši. Zelo vesel sem te zmage. Vem, da je Martin pritiskal na polno celotno dirko, sam pa sem malce bolj varčeval pnevmatike za zadnje napade.«

 

Tudi zato je bilo za 26-letnega Španca tokratno drugo mesto enako zmagi. V primerjavi s prvim zasledovalcem Bagnaio je namreč pridobil štiri točke in prednost povečal na 20 točk. Toda na preostalih dirkah na Tajskem, v Maleziji in Španiji je še vse mogoče. »To je bila zelo zahtevna dirka. Imel sem dober ritem, a si nisem mogel ustvariti velike prednosti. Ko me je prehitel Francesco, sem si rekel, da moram vložiti več energije in bolj pritiskati,« je dejal Jorge Martin, ko ga je za kratko v prvem delu dirke prehitel aktualni svetovni prvak Bagnaia. »Vedel sem, da je Marc zraven in da bo poskusil, saj nima česa izgubiti. Vseeno pa je drugo mesto dobro, zato se na Tajsko odpravljam zadovoljen.«

V razredu moto2 je zmago slavil Španec Fermin Aldeguer, v najšibkejšem razredu pa je bil najboljši Kolumbijec David Alonso, ki si je že pred tem zagotovil naslov svetovnega prvaka.  

VN Avstralije v številkah

Izidi, motoGP: 1. M. Marquez (Špa, Ducati-Gresini) 39:47,702, 2. Martin (Špa, Ducati-Pramac) + 0,997, 3. Bagnaia (Ita, Ducati) + 10,100, 4. Di Giannantonio (Ita, VR46) + 12,997, 5. Bastianini (Ita, Ducati) + 13,310, skupni vrstni red (po 17 od 20 dirk): 1. Martin 424 točk, 2. Bagnaia 404, 3. M. Marquez 345, 4. Bastianini 331, 5. Binder (JAR, KTM) 192.

Moto2: 1. Aldeguer (Špa, Beta Tools) 35:08,816, 2. Canet (Špa, Fantic Racing) + 0,194, 3. Agius (Avstral, Liqui Moly Intact GP) + 7,228, skupni vrstni red: 1. Ogura (Jap, MT Helmets) 241, 2. Canet 176, 3. Aldeguer 175.

Moto3: 1. Alonso (Kol, Aspar) 33:49,557. 2. Holgado (Špa, GasGas Tech3) + 2,936, 3. Fernandez (Špa, Leopard) + 2,939, skupni vrstni red: 1. Alonso 346, 2. Holgado 232, 3. Veijer (Niz, Husqvarna) 209.

Priporočamo