Minula sezona slovenskemu teku na smučeh ni prinesla veliko dobrega. V njej je bilo malo svetlih točk, najboljši uvrstitvi sta bili 24. mesto novinca Nejca Šterna in 28. mesto Anje Mandeljc, v pokalu narodov pa je Slovenija nazadovala na 17. mesto. V vodstvu panoge se za menjave na trenerskih mestih v reprezentanci A niso odločili, tako da Hattestad in Nejc Brodar ostajata, pridružila pa se jima je Eva Sever Rus, ki je lani bedela nad mladinsko ekipo. Zaradi varčevanja so večji del priprav opravili doma, le enkrat so za krajši čas odšli na Ramsau.

Nejc Štern in Anže Gros na študij v Trondheim

»To, da so bile priprave v glavnem v Sloveniji, se nikakor ne bi smelo poznati pri pripravljenosti, saj imamo dobre pogoje tako v Planici kot na Pokljuki in Rogli, pomembno pa je tudi to, da je bil trenažni proces do zdaj opravljen v celoti. V vsakem primeru ostaja dejstvo, da moraš imeti najmanj 800 ur treninga, da se sploh lahko začnemo pogovarjati o rezultatih,« je o dozdajšnjem poteku priprav na novo sezono povedala Tadeja Brankovič, nekdanja odlična biatlonka, ki je od oktobra lani strokovna sodelavka v smučarskih tekih.

To, da so bile priprave v glavnem v Sloveniji, se nikakor ne bi smelo poznati pri pripravljenosti, saj imamo dobre pogoje tako v Planici kot na Pokljuki in Rogli, pomembno pa je, da je bil trenažni proces do zdaj opravljen v celoti.

Tadeja Brankovič, strokovna sodelavka

Status reprezentantov A imajo Eva Urevc, Anja Mandeljc, Miha Šimenc, Miha Ličef in Nejc Štern, v ekipi B so Anže Gros, Vili Črv in Boštjan Korošec, na poletnih pripravah pa so tudi Lucija Medja, Nika Ljubič in Tia Janežič, ki so uradno v ekipi C. »Ob tem velja omeniti, da sta Štern in Gros odšla na študij v bližino Trondheima, tako da bosta na Norveškem lažje usklajevala študij in smučarski tek, tako ali tako pa sta ves čas v navezi s Hattestadom. V času svetovnega pokala bosta hodila na tekme, spomladi pa bosta nadaljevala študij. Zanju je to optimalna rešitev, kajti s tem sta pridobila odlične pogoje za trening,« je o odhodu dveh nadarjenih slovenskih tekačev v mesto, kjer bo prihodnje leto od 25. februarja do 9. marca potekalo svetovno prvenstvo, dejala Brankovičeva.

V vodstvu panoge za smučarski tek seveda ne skrivajo, da z lanskimi izidi niso bili zadovoljni. Ena redkih svetlih točk je bil prav Nejc Štern, večina drugih tekmovalcev in tekmovalk so ostali dolžniki. Med njimi tudi Eva Urevc, ki je imela pred začetkom sezone nekaj odličnih izidov, nato pa ji vse od prvih tekem za svetovni pokal ni steklo, tako da je celo predčasno končala tekmovanja. Po beseda obeh trenerjev, Hattestada in Brodarja, je v boljšem stanju, kot je bila lani, tako telesno kot duševno. Na pripravah je dobro razpoložena, zavzeta za trening, tako da, če ne bo zapletov, lahko pričakujemo, da se bo vrnila v svetovni vrh.

Pred Ruko še na sklepne priprave v Beitostolen

V soboto slovenska tekaška reprezentanca odhaja na desetdnevne priprave v Oberhof, kjer bo trenirala tudi v tunelu, kar bo sočasno tudi njen prvi stik s snegom. V Oberhofu je krog, dolg dva kilometra, v Planici zgolj 600 metrov, tako da bodo lahko delali tudi intervalne treninge. »V Oberhofu bo tudi že servisna ekipa, ki je že sestavljena in bo imela prva testiranja. Prav tako nam je uspelo pridobiti novega opremljevalca opreme, Sportful, tako da želimo biti tudi s tega vidika konkurenčni najboljšim,« je spodbudne novice iz tekaškega tabora sporočila Tadeja Brankovič.

Po vrnitvi bo slovenska tekaška ekipa treninge nadaljevala doma, najverjetneje v Planici, nato pa bo veliko odvisno od snežnih razmer. V vsakem primeru bodo sklepne priprave v Beitostolnu od 15. do 25. novembra, štiri dni pozneje pa bo v Ruki že na sporedu prva tekma za svetovni pokal.

Omeniti velja še, da so med poletnimi počitnicami pripravili tudi tekaške tabore za najmlajše tekače in tekačice na smučeh. Na zadnjem konec avgusta jih je na Pokljuki, kjer se jih je zbralo skoraj sto, pozdravila tudi do zdaj najboljša slovenska tekačica na smučeh Petra Majdič.

Priporočamo