Osemdeset metrov v metu kopja je mejnik, ki odpira atletska vrata. V tej sezoni je podvig dosegel Tom Teršek, in sicer že pri 17 letih na državnem članskem prvenstvu ter postavil državni rekord do 20 let. Z izjemnim dosežkom je odpotoval na svetovno prvenstvo do 20 let v Limo, kjer je bil po daljavi prvi favorit pred večinoma starejšimi tekmeci. Pred zadnjo serijo je bil tretji, v zadnjem metu pa se je z dosežkom 76,81 m povzpel na vrh. Slovenska atletika ima znova dragulja, pred katerim je obetavna športna prihodnost. Kot tudi številnimi drugimi slovenskimi upi, ki jih je včeraj gostila Atletska zveza Slovenije. V Ljubljani je bila večina, ki so se v svojih starostnih kategorijah uvrstili med najboljših 16 na svetu.

Kmalu po uspehu v Limi je Tom Teršek 6. septembra postal polnoleten. Na opazko, da očitno dobro prenaša pritisk, je dijak 4. letnika gimnazije v Kranju odgovoril: »Pri športu bolje kot v šoli. Sicer pa sem si z zadnjim metom že lani priboril bronasto kolajno na velikem tekmovanju (na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru, op. p.). S tem dosežkom sem dobil samozavest, da po slabšem začetku v finalu v Peruju nisem reagiral panično, temveč sem vedel, da sem v težkih razmerah zmožen daljših metov. To sem tudi dokazal.«

Tom Teršek, svetovni mladinski prvak v metu kopja: »S srebrno ali bronasto kolajno niti približno ne bi bil tako zadovoljen kot z zlato. Glede na to, da sem kopje pred prvenstvom v Limi vrgel prek 80 metrov, je bil moj cilj jasen in sem ga tudi dosegel.«

 

 

Cilji sežejo do Tokia

Tom Teršek zase pravi, da je zelo tekmovalen, zato rad tekmuje. Verjame prijateljem, ki zanj pravijo, da slabo prenaša poraze. »Prav zato mi veliko pomeni, da sem postal svetovni prvak. S srebrno ali bronasto kolajno niti približno ne bi bil tako zadovoljen kot z zlato. Glede na to, da sem kopje pred prvenstvom v Limi vrgel prek 80 metrov, je bil moj cilj jasen in sem ga tudi dosegel,« je samozavesten atlet kranjskega Triglava. »Ker je moj oče tudi moj trener, najin odnos večkrat zaniha. Lahko pa rečem, da imava sproščen odnos. Spoštujem njegovo strokovno znanje, tako da imam kar privilegij,« se zaveda Kranjčan ter doda, da je njegova natančnejša bivalna lokacija Drulovka. Zadovoljen je tudi z vadbenimi pogoji v Kranju, kjer so v zadnjem času prenovili dvorano za fitnes in del stadiona.

Svetovni mladinski prvak ima visoke cilje že v naslednji sezoni. Med vrstniki se bo skušal izkazati na evropskem prvenstvu do 20 let v Tampereju, njegov višji cilj pa je uvrstitev na člansko svetovno prvenstvo v Tokiu. »Norma je ta čas od mojega osebnega rekorda oddaljena več kot štiri metre. Če bom zdrav, se bom lahko približal tudi daljavam okrog 85 metrov.« Zase pravi, da je zelo socialen, zato mu veliko pomeni dobro vzdušje v reprezentanci.

2. slovenski atlet je Tom Teršek z naslovom svetovnega mladinskega prvaka. Podvig je pred njim dosegel skakalec v daljino Gregor Cankar, ki je leta 1994 v Lizboni skočil 804 cm. Pet let kasneje je Cankar na svetovnem prvenstvu v Sevilli osvojil bronasto kolajno.

 

Rezultat svetovnega prvaka prehiteva pripravljenost

Oče in trener mladinskega svetovnega prvaka Robi Teršek je bil nekoč odličen metalec kopja, ki je tudi zastopal Slovenijo na velikih tekmovanjih. »V finalu v Limi sem ga skušal prepričati, da bi tekmoval s krajšega zaleta, kot je to storil ob rekordnem metu v Celju. Ni me poslušal ter prva dva meta vrgel z daljšega zaleta, nato pa je vendarle preklopil na krajšega. To le potrjuje, kako veliko rezerv še ima. Tomov rezultat prehiteva njegovo pripravljenost. Zato lahko zanj rečem, da šele začenja pravo atletsko pot,« meni Robi Teršek. »Pri 197 cm ima odlične predispozicije za vrhunskega metalca. Na svetovnem prvenstvu sem ga skušal ves čas brzdati. Od kvalifikacij naprej. Tudi pred odhodom v Limo mu nisem pustil najdaljših metov, saj je najdlje vrgel 74 metrov. Osrednji cilj je bil, da ga v Peru pripeljem zdravega, čeprav je čutil štiri manjše poškodbe. S stališča uspeha se je izteklo sanjsko, s stališča daljave pa je imel še precej rezerve. Res pa je, da so bili pogoji za tekmovanje zelo težki.«

Robi Teršek ni edini, ki v slovenski atletiki vzgaja ožjega sorodnika. Odlično sta na poti tudi Pika Bikar Kern, ki po vzoru mame Alenke Bikar stopa v sprinterske vode, v Limi pa je bila polfinalistka (16.) teka na 200 m. Gorazd Rajher je uveljavljen slovenski trener, ki je na zmagovita pota popeljal tudi Kristjana Čeha. Njegov sin Andraž Rajher je bil v Peruju finalist meta kladiva, kjer je zasedel osmo mesto. Izmed mladih slovenskih atletov, ki so blesteli na mladinskem svetovnem prvenstvu, izpostavimo še Karolino Zbičajnik (deseta na 400 m), Lucijo Potnik (dvanajsta na 100 m), Katjušo Jordan Nadižar (14. na 110 m z ovirami), Elo Velepec (15. v skoku v višino) in Mitjo Zubina (15. na 400 m ovire). Na evropskem prvenstvu do 18 let sta se od Slovencev najbolj izkazala Benjamin Lakošeljac (800 m) in Hana Sekne (100 m), ki sta zasedla četrti mesti. Med najboljšo deseterico so se uvrstili še Pika Eva Raj (peta na 3000 m), Živa Križ (osma v metu kopja) in Matic Tršelič Boble (osmi v skoku ob palici). 

Priporočamo