Gajser petič (po letih 2016, 2019, 2020 in 2022) ali Prado drugič (po 2023) svetovni prvak v razredu MXGP – to je glavno vprašanje pred zadnjo, dvajseto dirko v sezoni, v kateri bo Cozar na preizkušnji za veliko nagrado Kastilje La Manche že letošnje tretje špansko prizorišče. Na dosedanjih 19 dirkah je Španec dobil kar 16 posamičnih voženj, Gajser le sedem, v kvalifikacijskih vožnjah pa je – na edinem področju v tej sezoni – uspešnejši Slovenec z 8:5. Svojo superiornost je 23-letni Prado dokazal s kar desetimi skupnimi zmagami za VN (na petih je dobil obe vožnji), pet let starejši Gajser pa se lahko pohvali s samo štirimi (v obeh vožnjah najhitrejši le enkrat). Preostalim sta prepustila samo drobtinice: od petih dirk je štiri dobil Nizozemec Jeffrey Herlings, eno pa Latvijec Pauls Jonass.

Na voljo še 60 točk

Pred zadnjim dejanjem sezone je na voljo skupno še 60 točk – deset na sobotni kvalifikacijski vožnji in 50 (dvakrat po 25) v dveh nedeljskih. »V Španijo sem odšel pozitivno in z dvignjeno glavo, saj ni še nič izgubljenega. Sem v točkovnem zaostanku, a vem, česa sem sposoben na motorju in stezi. S Pradom in drugimi tekmeci se ne smem obremenjevati, saj to ne bi bilo dobro za mojo glavo. Osredotočiti se moram nase in na svoje vožnje ter zmagati na vseh treh, nato pa bom videl, kaj mi bo to prineslo. Če želim osvojiti naslov prvaka, moram vsako od treh voženj odpeljati stoodstotno, na polno, in tudi tvegati, če bo treba. Za taktiziranje tokrat ne bo prostora. A če mi ne uspe postati prvak, to ne bo konec sveta,« se zaveda Tim Gajser, ki je dobil rdečo tablico vodilnega v skupnem seštevku po kar 12 dirkah od skupno 19, Prado pa po sedmih.

10 dirk za veliko nagrado od skupno 19 v sezoni 2024 je dobil Jorge Prado, Tim Gajser le štiri. Španec je precej
uspešnejši tudi po številu zmag v posamičnih vožnjah za VN (16:7).

 

Šampion iz Pečk pri Makolah je imel rekordno prednost pred aktualnim svetovnim prvakom Pradom po 13. dirki julija v Loketu na Češkem – kar 36 točk (663:627). Še pred dosedanjo zadnjo preizkušnjo na Kitajskem je njegov naskok znašal plus 14 (910:896), a je v Šanghaju po padcih in tehničnih težavah končal šele na sedmem mestu s 26 točkami, kar je njegov najslabši izkupiček v sezoni, zmagal pa je Prado s 47 točkami in prevzel rdečo tablico. »Bil sem razočaran, a časa pač ni mogoče zavrteti nazaj. Zato je nesmiselno razglabljati, kaj vse je šlo narobe. Sam sem bil kriv za oba padca, nato pa sem zadnjih deset minut vozil še z zlomljeno stopalko, kar se mi je zgodilo prvič v karieri. Toda Šanghaj je že zdavnaj za menoj, pred mano pa je v glavi le Cozar,« pravi voznik Honde.

Recept z »lepotno napako«

Gajserjev recept s tremi zmagami v treh vožnjah v Cozarju pa ima manjšo »lepotno napako«. Če bo v vseh treh vožnjah Prado drugi, bosta imela na koncu v skupnem seštevku enako število točk (po 996), a bi naslov prvaka ubranil Španec, ker bi imel več zmag v posamičnih vožnjah (16:9). V tej sezoni je na obeh letošnjih dirkah v Španiji (Intu Xanadu-Arroyomolinos in Lugo) Prado obakrat osvojil maksimalnih 60 točk. Na vprašanje, ali bo imel Španec prednost domačega terena na prizorišču, ki je prvič v koledarju za SP, Gajser odgovarja: »Mislim, da ne. Prado je na njej že vozil, a proga nima kakšnih posebnosti. Videti je povsem običajna, trda in takšnih sem vajen tudi v Sloveniji in drugod. Se pa glede na letni čas malce počasneje suši.« Gajser bo veliko informacij o progi v Cozarju dobil tudi od ekipnega sotekmovalca pri Hondi, Španca Rubena Fernandeza, ki je na njej že treniral. Sotekmovalca sta v stalnem telefonskem stiku, Tim pa je tudi že dobil precej posnetkov proge.

Tim Gajser, motokrosist: »Če želim osvojiti naslov prvaka, moram vsako od treh voženj odpeljati stoodstotno, na polno, in tudi tvegati, če bo treba. Za taktiziranje tokrat ne bo prostora.«

 

 

Kot na vsaki dirki bo tudi v Španiji v vseh treh vožnjah zelo pomemben start. »Do odhoda na dirko sem temu elementu posvetil veliko pozornosti in treningov. Seveda je bolje, če odlično startaš in si ves čas spredaj, a po drugi strani je večji pritisk, če ti nekdo ves čas, kot rečemo v žargonu, vozi na zadnjem kolesu,« pojasnjuje Gajser, ki se v slabih vremenskih razmerah na progi znajde precej bolje kot Prado. »Upati na dež v Španiji je precej težko, ni pa nemogoče. A s tem se ne obremenjujem, kajti na vreme ni mogoče vplivati. Letos sem že večkrat dokazal, da lahko zmagujem v vseh razmerah,« pravi Slovenec, ki je prepričan, da bo Prado kot vodilni in domači tekmovalec na dirki pod veliko večjim pritiskom kot on. »Pričakovanja španske javnosti bodo zelo velika, zato bo zanjo vse, kar bo manj od naslova prvaka, neuspeh. Sam pravzaprav nimam česa izgubiti, lahko le dobim. Na Kitajskem sem veliko izgubil, v Španiji lahko le veliko pridobim. Ali bo to zadostovalo tudi za lovoriko, pa bomo videli šele po koncu dirke.«

V Cozarju bo poleg Gajserja v razredu MXGP vozil tudi rojak Jan Pancar, ki je v skupnem seštevku za SP na 14. mestu z 265 točkami. Po sobotnih kvalifikacijah (ob 17.25) bo prva nedeljska vožnja ob 14.15, druga pa ob 17.10. 

Priporočamo