Na zadnjih olimpijskih igrah v Pekingu je danes 36-letna norveška smučarska tekačica Therese Johaug, ki je svojo kariero v svetovnem pokalu začela še v času, ko je v njem nastopala Petra Majdič, osvojila tri zlate kolajne, nato pa napovedala slovo. »Nastopil je trenutek, da počnem še kaj drugega, kot pa, da ves svoj čas namenjam teku,« je ob svojem slovesu dejala zmagovalka 80 tekem za svetovni pokal. Sledila je poroka z Nilsom Jakobom Hoffom, predlani maja pa je prvič postala mama.

25​ kolajn je do zdaj na največjih tekmovanjih osvojila Therese Johaug, od tega šest na olimpijskih igrah in 19 na svetovnih prvenstvih.

Čeprav je prenehala tekmovati, je nadaljevala s treningi, njena ljubezen do teka in želja po novih izzivih sta bili premočni. Aprila letos je njen menedžer Jørn Ernst prvič namignil, da bi se tekačica, ki se je rodila v vasici Dalsbygda, približno 140 km oddaljeno od prihodnjega prizorišča svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, lahko vrnila na stara pota. »Čutila sem, da moje telo še ni reklo zadnje besede. Treningi so mi še naprej predstavljali veliko veselje, želja po štartni številki na prsih je bila vse močnejša. Vrnitev ni bila lahka, vendar mi SP v Trondheimu pomeni veliko in želim biti najboljša,« je štiri mesece pozneje, ko je dokončno postalo jasno, da se vrača, dejala Johaugova. Za nasvet, kako uskladiti materinstvo z vrhunskim športom, je poiskala svojo nekdanjo sotekmovalko v norveški reprezentanci Marit Bjørgen.

Afera z nedovoljenimi poživili in kazen

To bo že njena druga vrnitev v tekaške smučine. V sezoni 206/17 je bila pozitivna na testu za klostebol, steroid, ki ga je jemala v obliki kreme za zdravljenje opeklin na ustnicah. Oktobra 2016 je bila s strani norveške smučarske zveze kaznovana s 13-mesečno prepovedjo nastopanja. Čeprav je trdila, da je bilo jemanje nenamerno, saj je zaužila zdravilo, ki ji ga je predpisal zdravnik reprezentance, so ji februarja 2017 kazen povečali še za pet mesecev. Po izreku kazni je večkrat poudarjala, da ni želela goljufati in da ni storila ničesar narobe. »To, kar se mi je zgodilo, je bila nesreča, ki mi je spremenila življenja.«

Zaradi kazni je ostala brez nastopa na olimpijskih igrah v Pjongčangu, zato pa je v svoji prvi sezoni po vrnitvi še tretjič slavila v skupnem seštevku svetovnega pokala, na svetovnem prvenstvu v Seefeldu pa je prišla do treh zlatih kolajn. Dve leti pozneje je bila na SP v Oberstdorfu štirikrat najboljša, na OI v Pekingu pa še trikrat.

Nastopila bo že v Ruki

Njen glavni cilj v prihajajoči sezoni bo SP v Trondheimu, skupna uvrstitev v svetovnem pokalu je ne zanima. Prvič bo nastopila že na uvodnih tekmah svetovnega pokala v Ruki, nato do svetovnega prvenstva načrtuje le še nekaj tekem. Na novoletni turneji jo zanimajo le tekme na razdalji, potem pa se bo tekaški karavani spet pridružila februarja v Lahtiju. »Njen koledar je prilagojen njenim potrebam, saj ne želimo preobremeniti njene fizične in psihične kondicije,« je pojasnil Jørn Ernst.

Trenutno se pripravlja po programu, ki ga vodi njen dolgoletni trener Sjur Ole Svarstad. Poudarek je na vzdržljivosti, kjer je bila vedno nepremagljiva, veliko časa namenjata tudi hitrim treningom in eksplozivnosti. »Therese se vrača, ker ljubi ta šport in ne zato, ker bi se morala dokazovati. To jo postavlja v položaj, kjer je lahko povsem osredotočena na svoj osebni napredek,« je dejal Sjur Ole Svarstad.

»Vse, kar počnem zdaj, je osredotočeno na to, da bom v Trondheimu v najboljši formi. Želela bi si sicer, da bi bila ženska tekma na 50 km, ki bo prvič na sporedu svetovnega prvenstva, na sporedu 8. marca na dan žena, in ne dan pozneje,« pravi Therese Johaug. 

Priporočamo