Trideset let poletne velike nagrade v smučarskih skokih se za slovenske orle ni začelo obetavno. V večerni tekmi, ki jo je krojil spremenljiv veter v francoskih Alpah, ko je najprej močno deževalo in je pihal še močnejši veter v hrbet, nato pa se je zbistrilo. V težkih razmerah sta izmed slovenske peterice, ki tako kot večina reprezentanc (izjema je Avstrija) ne nastopa v najmočnejši postavi, točke osvojila le Žak Mogel za 25. mesto in Žiga Jelar, ki je bil 23. Pomočnik selektorja Roberta Hrgote, Miran Zupančič, ki tokrat vodi reprezentanco, je na teren peljal še Maksima Bartolja, Marka Hafnerja in Jana Bombeka, ki pa so bili daleč od finala. Vseeno je to boljši začetek slovenske reprezentance kot lani, ko v Franciji takratni B-reprezentanti v izjemno skromni konkurenci niso osvojili niti točke. Včeraj je poznavanje skakalnice izkoristil domačin Valentin Foubert, ki je bil drugi. Presenetil je tudi Italijan Alex Insam na tretjem mestu, presenečenja pa ni dopustil Stefan Kraft. Najboljši skakalec zadnje zime je tudi poletje začel z zmago.

Tepeš si ne bi mogel želeti boljšega začetka

V Franciji so predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis) proslavili 30-letnico poletne velike nagrade. Prvi skupni zmagovalec leta 1994 je bil legendarni Japonec Takanobu Okabe, z največ (štirimi) skupnimi uspehi se lahko pohvali Poljak Dawid Kubacki, ki je bil tokrat 13., edini Slovenec s skupno zmago v poletnih skokih, ki še zdaleč niso tako prestižni kot zimski, pa je Jernej Damjan, ki je bil najboljši leta 2014.

Še pred moško tekmo so s poletno veliko nagrado začele skakalke. Prvič je slovenske šampionke v vlogi trenerja vodil Jurij Tepeš, ki po prvi tekmi na mestu glavnega trenerja ostaja 100-odstoten. Že ob svojem debiju je s svojo varovanko Emo Klinec lahko prepeval Zdravljico.

Zelo dobra tekma za nas. Dva zelo dobra skoka Eme Klinec, škoda le, da se je malce ponesrečil drugi skok Nike Prevc. Imamo še eno priložnost in napadamo dalje.

Jurij Tepeš, glavni trener ženske reprezentance

Ženska tekma je potekala v ravno obratnem slogu kot moška, saj se je začela v poletni pripeki, v izteku olimpijske skakalnice pa se je zbralo lepo število gledalcev. Vse je potekalo brezhibno, dokler ni začelo deževati in tekma se je močno zavlekla. Nič pa ni prišlo do živega 26-letni Emi Klinec, ki je bila najboljša že v dopoldanskih kvalifikacijah, popoldan pa vse nadgradila s prepričljivo zmago. »Izjemno zahtevna tekma, a je zelo dobrodošlo, da smo skakalke navajene zaradi gneče na treningih dlje čakati na svoj skok, ko težavo povzročajo predvsem zagozde. Vesela sem, da sem ob vseh dejavnikih pokazala dva zelo dobra skoka in zagotovo sem zadovoljna z rezultatom,« je po odličnem začetku sezone povedala ​Ema Klinec.

​Brez dvojne zmage

Slovenkam se je po prvi seriji obetala celo dvojna zmaga, saj je bila prva zasledovalka skakalke žirovskega skakalnega kluba Nika Prevc. Zmagovalki zadnjega svetovnega pokala so razmere v drugi seriji prišle do živega. Storila je manjšo napako in zdrsnila na šesto mesto. »Kljub temu, da znam skakati bolje, sem zadovoljna z uvrstitvijo. Kljub težkim pogojem sem stopnjevala svoje skoke,« je bila vseeno zadovoljna ​Nika Prevc, ​ki je svojo izjavo za medije posnela v tako močnem nalivu, da se jo je komaj kaj slišalo.

Razumljivo je bil zelo zadovoljen tudi ​Jurij Tepeš: »Zelo dobra tekma za nas. Dva zelo dobra skoka Eme Klinec, škoda le, da se je malce ponesrečil drugi skok Nike Prevc. Imamo še eno priložnost in napadamo dalje.« Novi glavni trener se tako ni pritoževal na skromne razmere Nike Prevc v drugi seriji, ko je bila ena redkih, ki je prejela veter v hrbet (za enakovredne razmere skakalk skrbi Jurijev oče Miran Tepeš) in je raje usmeril misli na nov dan, pozabil pa ni niti pohvaliti Katre Komar (20. mesto) in Taje Bodlaj (26.), ki sta prav tako osvojili točke. Edina je brez njih ostala Ajda Košnjek na 32. mestu.

Ženska poletna velika nagrada še ne praznuje tridesetletnice, saj je bila prvič na sporedu leta 2012. Od prve izvedbe do leta 2019 je bila najboljša Sara Takanaši, ki je bila tudi včeraj prva zasledovalka Eme Klinec. Vse od leta 2020 pokal za skupno zmagovalko potuje v Slovenijo, saj sta bili po dvakrat najboljši Urša Križnar (prej Bogataj) in Nika Vodan (pred tem Križnar), ki tokrat v Curchevelu nista tekmovali. Križnarjeva je že zaključila s kariero, Vodanova pa se bo po lažji poškodbi kolena reprezentanci pridružila na tekmah kasneje poleti. Ema Klinec je z zmago tako odlično začela ubranitev slovenske zmage, na stopničke pa je skočila še Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger. Danes je v Franciji na sporedu še ena tekma za skakalce v obeh konkurencah. 

 

Priporočamo