Športni strokovnjaki v New Yorku so si enotnega mnenja, da bo še po prvem tednu letošnjega odprtega prvenstva ZDA v tenisu popolnoma nemogoče napovedati vsaj za silo verjetnega zmagovalca – tako v ženski kot moški konkurenci. Situacija je podobna kot v predsedniški bitki med kandidatoma Donaldom Trumpom in Kamalo Harris. Očitno bomo negotovi vse do finala. Špancu Carlosu Alcarazu niso pomagale niti zavidanja vredne mišice, ki jih je razkazoval na igrišču, oblečen v majico, bolj podobno boksarski kot teniški. Že v drugem krogu je z njim dobesedno pometel Nizozemec Botic van de Zandschulp, 74. igralec z lestvice ATP.

Občudovanja vredna je v New Yorku 37-letna Italijanka Sara Errani, ki je osvojila zlato kolajno v kategoriji ženskih dvojic v Parizu. Njena partnerica je deset let mlajša Jasmine Paolini, sicer trenutno najboljša Italijanka. Na lestvici WTA zaseda peto mesto. Tudi na zadnjem letošnjem grand slamu jima gre dobro, saj sta med posameznicami že obe uvrščeni v tretji krog, v paru pa sta nasprotnici, ki se jima tekmice želijo izogniti. Po mnenju italijanskih novinarjev je prav Sara Errani nehote potisnila tenis svojih rojakov do izjemnih višav, katerim priča smo zadnja leta. Kot hčerka lokalnega prodajalca sadja in zelenjave v manjšem kraju Massa Lombarda v regiji Emilija - Romanja​ je postala prava športna pepelka, ki je v tenisu samo z nagradami v karieri zaslužila že več kot 15 milijonov dolarjev. Vzbudila je pozornost in postala vzornica številnim otrokom in njihovim staršem, da so se množično začeli zapisovati tenisu, v katerem je Italija zdaj ena od vodilnih svetovnih velesil. Na čelu z junakom iz Puštalske doline iz San Candida pod Slovencem silno priljubljenim smučiščem Kronplatz Jannikom Sinnerjem, številko ena z lestvice ATP. V Italiji delujejo številne teniške akademije v povezavi s turizmom. Podobno kot v hrvaškem Umagu (mimogrede – rojstni kraj Sare Errani Massa Lombarda je pobraten s Porečem) po vsej državi prirejajo teniške turnirje challenger, na katerih se kalijo mladi talenti. V Rim tako zdaj po nasvet romajo teniški zanesenjaki z vsega sveta. Mogoče bi kakšno pot k zahodnim sosedom lahko opravila tudi mogočna delegacija vrle slovenske teniške zveze.

Po zmagi Arine Sabalenke v drugem krogu proti še eni odlični italijanski teniški igralki, med prvih 100 na WTA-lestvici jih je pet, Lucii Bronzetti so na igrišče Louisa Armstronga pripeljali triletno deklico. Imela je enako oblekico barve fuksije, kot jo je nosila Belorusinja, podobno tetovažo tigra na levi roki, kot jo ima teniška igralka, in plišasto igračko v roki, ki jo je malčica podarila svoji veliki vzornici. Prva izjava Sabalenkove ob šoku je bila spontana. »Mini me (majhna jaz, op. p.)!« Nato pa je raznežena iskreno potočila solzico ali dve.

Drugemu, tudi nenavadnemu, dogodku smo bili isti dan priča na igrišču številka 17, na katerem sta se v nemogoči vročini (občutek v zraku je bil po uradnih meritvah 38 stopinj Celzija, ob visoki vlagi) za zmago borila srboriti, a simpatični Rus Andrej Rubljev in priljubljeni Francoz Arthur Rinderknech. Vremenske razmere so bile tako grozovite, da so morali celo sodniku pomagati na stolu. Ob vsem tem pa so se v New Yorku in okolici nenadoma, nihče ne ve, od kod, pojavili nevarni tropski komarji, proti katerim zdaj posamezne mestne četrti izvajajo sistematsko škropljenje iz zraka.

Priporočamo