Arina Sabalenka, 26-letnica iz Minska, ki že nekaj let živi v Miamiju na Floridi, je v New Yorku tretjič zmagala na turnirjih za grand slam. Po dveh slavjih na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu (2023, 2024) je premierno slavila tudi na betonskih igriščih v Flushing Meadowsu in svoji domovini prinesla prvo zmago v zgodovini v mestu, imenovanem veliko jabolko. V odprti eri tenisa sta rekorderki po številu zmag v New Yorku še vedno Američanki Chris Evert in Serena Williams s po šestimi lovorikami, takoj za njima pa je Nemka Steffi Graf s petimi.

»Vedno, ko zagledam svoje ime na pokalu za zmagovalke, najprej pomislim na svojo družino. Ta mi je vedno, tudi v slabih časih, stala ob strani. Prav družina je najzaslužnejša, da sem uresničila svoje teniške sanje.«

Arina Sabalenka, zmagovalka turnirja US Open

 

Bogastvo z nagradami

Finale letošnjega turnirja med Arino Sabalenka in štiri leta starejšo Jessico Pegula je minil v znamenju vrhunskih potez, začetniških napak in preobratov. Na osrednjem igrišču Arthurja Asheja je Belorusinja povedla s 5:2, Američanka jo je ujela pri 5:5, po uri in minuti dvoboja pa se je uvodni niz končal s 7:5 za trenutno drugo igralko na svetovni lestvici WTA. Tudi v drugem nizu sta tekmici igrali po sistemu toplo-hladno. Sabalenka si je priigrala vodstvo s 3:0 in vse je že kazalo, da bo suvereno opravila s hčerjo 73-letnega ameriškega milijarderja Terrenca Pegule, ki spada med 400 najbogatejših ljudi na svetu, bogastvo pa si je ustvaril s plinom in nafto. A mlada bogatašinja, ki je z uvrstitvijo v finale OP ZDA dosegla največji uspeh v karieri, je dobila pet iger zapored za vodstvo s 5:3, nato pa nepričakovano popustila in po štirih zaporednih igrah v drugem nizu, ki je trajal 53 minut, klonila s 5:7.

»Po očetovi smrti je bil moj cilj, da ime naše družine vpišem v teniško zgodovino. In to mi je tudi uspelo, zato je tokratni uspeh zame tudi velika tolažba za vse hudo, kar se mi je zgodilo v zadnjih letih. Vedno, ko zagledam svoje ime na pokalu za zmagovalke, najprej pomislim na svojo družino. Ta mi je vedno, tudi v slabih časih, stala ob strani. Prav družina je najzaslužnejša, da sem uresničila svoje teniške sanje,« je po zmagi v New Yorku dejala Arina Sabalenka, ki je doslej zgolj s turnirskimi nagradami zaslužila skoraj 25 milijonov dolarjev, s čimer je trenutno na 14. mestu zaslužkaric v svetovni teniški zgodovini.

Vzdevek dobila po tetovaži

Prvo življenjsko tragedijo je varovanka zdajšnjega trenerja, komaj 29-letnega Antona Dubrova, s katerim sodelujeta že od leta 2020, doživela pred petimi leti. Takrat je po hudi bolezni umrl njen oče Sergej, nekdanji igralec v hokeju na ledu, ki je bil star komaj 43 let. Marca letos je izgubila tudi svojega partnerja, prav tako hokejista, s katerim sta se spoznala leta 2021. Konstantin Kolcov, ki je igral v ligi NHL za ekipo Pittsburgh Penguins (športno pot je končal leta 2016), je v še vedno nepojasnjenih okoliščinah – domnevno naj bi šlo za samomor – umrl pri 42 letih, Sabalenka pa je potrdila, da takrat nista bila več v zvezi.

Belorusinja je lani v finalu New Yorka po treh nizih izgubila proti Američanki Coco Gauff, letos se je po zmagi v Melbournu prebila v četrtfinale na Rolandu Garrosu, turnir na sveti travi v Wimbledonu pa je izpustila zaradi poškodbe. Z letošnjo zmago med posameznicami v New Yorku je svoj bančni račun obogatila za več kot tri milijone dolarjev. »Po zmagi so me prevzela mešana čustva, lepa in grda. Razmišljala sem tudi o bolečih polfinalnih in finalnih porazih na velikih turnirjih v preteklosti, a zdaj sem povsem pomirjena. Končno mi je spet uspelo nekaj fantastičnega, vesela sem in ponosna, da imam v rokah ta čudoviti pokal. Zato le nasvet vsem: nikoli ne obupajte nad svojimi sanjami,« pravi Arina, ki ima na levi roki vtetoviranega tigra, zato si je prislužila vzdevek Tigrica. Igralka, ki je bila septembra lani številka ena na svetovni lestvici WTA, v dosedanji karieri pa je zmagala na 16 turnirjih (razmerje zmag in porazov 394 – 185), je bila nekoč študentka na beloruski državni univerzi v Minsku, smer športni program, njeni teniški vzornici pa sta Američanka Serena Williams in Rusinja Marija Šarapova. 

Priporočamo