Izjemno pester je bil današnji dan na najmočnejšem slovenskem ženskem teniškem turnirju WTA Zavarovalnica Sava v Ljubljani, saj so v ponedeljek odpadli vsi dvoboji. Organizatorji so se bili prisiljeni že takoj poslužiti rezervnega scenarija, in sicer, da je turnir v Tivoliju potekal na štirih, ne na treh predvidenih igriščih. Zato so v areno med posameznicami stopile vse štiri slovenske igralke. Izkupiček je bil ničelni, saj so se vse že prvi tekmovalni dan poslovile od turnirja.

Po porazu mladih slovenskih igralk v kvalifikacijah Alje Senica in Zoje Peternel je na osrednje igrišče prva stopila Ela Nala Milić. Po zaostanku z 2:6 in 1:4 je kazalo na gladko zmago Anastasije Soboljeva, a se je Slovenka pobrala. Nanizala je nekaj svojih najboljših iger v karieri, se tekmici približala na 3:4, pri zaostanku s 4:5 pa je tudi rešila zaključno žogico. Ko je kazalo, da Ela Nala Milić prevzema pobudo, je pogrnila na celi črti. V prvih dveh točkah je nerazumljivo krajšala žogico in iskala bližnjico do točke, kar je dalo Belorusinji krila, tako da je prepričljivo dobila niz s 7:5.

​Ela Nala Milić ni bežala od kritik

Hči prvega slovenskega košarkarja v ligi NBA Marka Milića ni bežala od kritike, da pri izidu 5:5 ni odigrala najbolje. »Takoj, ko sem odigrala skrajšano žogico, sem se zavedala, da sem naredila napako. Verjetno je bila posledica fizične utrujenosti. Upam, da se bom od poraza kaj naučila ter na naslednjem dvoboju proti tako kakovostni igralki odigrala bolje,« je z dvignjeno glavo odgovorila Ela Nala Milić. V nadaljevanju pogovora je dejala, da je izjemno motivirana, da se tenisu posveča z vso vnemo in komaj čaka, da bo napredovala na svetovni lestvici na mesta, ko se bo neposredno uvrščala na tako močan turnir, kot poteka v Ljubljani, ne pa s povabilom organizatorja.

»Nisem velikokrat igrala dvobojev proti tako kakovostni igralki. To se najbolj pozna takrat, ko v trenutku, ko žogico ne vrneš dovolj agresivno, tekmica pritisne nate. Želela bi si več takšnih dvobojev, zaenkrat pa je realnost takšna, da igram dva na leto, ko dobim priložnost v pokalu Billie Jean King in domačem turnirju v Sloveniji,« se zaveda slovenska igralka, ki letos zadnje leto tekmuje v mladinski konkurenci. Povedala je, da je bil poseben užitek igrati pred domačimi navijači. Ali bo naslednji teden odpotovala na turnir na Sardinijo, bodo pokazale preiskave, saj čuti bolečino v hrbtu.

Pia Lovrič je bila povsem nemočna proti Nemki Elli Seidel. Peta nosilka je bila boljša v vseh prvinah teniške igre. »Res je, da sem se s tekmico že enkrat pomerila. Vedela sem, da ima odličen forehand, tokrat pa je dokazala, da je napredovala tudi z backhandom. Skušala sem biti agresivna, pritiskati nanjo, a je tekmica v najtežjih trenutkih dokazala, da je preprosto boljša. Imela sem malce smole z žrebom, kar ni izgovor. Moram dvigniti glavo ter iti naprej,« je povedala Pia Lovrič.

Tesna poraza Veronike Erjavec in Žive Falkner

V nadaljevanju krasnega ljubljanskega popoldneva v Tivoliju je na sceno stopila najboljša slovenska igralka Veronika Erjavec. Okrog osrednjega igrišča se je zbralo precej teniških navdušencev, ki so sramežljivo navijali za Slovenko. Ljubljančanka je po dveh urah in pol priznala premoč Italijanki Matilde Paoletti. Ob 17. uri je bila na sosednjem igrišču v igri le še Živa Falkner, ki se je merila proti Ipek Öz. Turkinja je imela danes še posebej pester spored, saj si je morala zagotoviti nastop na glavnem turnirju skozi kvalifikacije. Pri vodstvu s 5:4 v drugem nizu je imela Ipek Öz zaključno žogico za zmago, a jo je borbena Slovenka rešila ter podaljšala dvoboj za uro in pol. V tretjem nizu je vodila s 5:4 in imela na svoj servis prednost s 30:0, na koncu pa je Pia Lovrič nekaj pred 19. uro kot zadnja Slovenka doživela boleč poraz.

Čustev ne kaže navzven

Veronika Erjavec je po dvoboju priznala, da je plačala davek treme, kar se je odrazilo predvsem pri neagresivni igri na začetku dvoboja, ko je tekmica hitro povedla s 4:1. »Načrt je bil, da stopnjujem ritem, kar mi je sicer uspelo, a je tekmica ostala agresivna do konca, kar je bilo ključnega pomena. Lepo je igrati doma, zato je takšen poraz zelo boleč. Ni še konec turnirja, saj me čaka še igra dvojic, naslednji teden pa nov turnir,« je na novinarska vprašanja odgovarjala najvišje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici, ki tekmuje v Tivoliju.

Ob koncu smo Veroniko Erjavec zbodli, zakaj ni nekaj storila, ko je na začetku dvoboja izgubljala točke in igre ter mirno spremljala pot proti porazu. »Nisem športnica, ki bi razbijala loparje ali se na igrišču drla. Moj pristop je miren, težke stvari nosim v sebi. Navsezadnje sem bila tudi s takšnim pristopom blizu zmage,« je odgovorila Veronika Erjavec.

WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana, rezultati slovenskih igralk, kvalifikacije: Senica – Fita Boluda (Špa) 2:6, 3:6, Peternel – Kraus 0:6, 1:6, 1. krog: Milić – Soboljeva (Ukr) 2:6, 5:7, Lovrič – Seidel (Nem, 5) 2:6, 1:6, Erjavec – Paoletti (Ita) 4:6, 6:3, 5:7, Falkner – Öz (Tur) 4:6, 7:5, 5:7. 

 

Priporočamo