Tudi teniško dogajanje je na letošnjem odprtem prvenstvu ZDA v skladu z mednarodno politično situacijo. Tako Ukrajino, ki je v vojni, v New Yorku zastopa trinajst teniških igralk, moškega predstavnika pa nimajo. Za silo mednje sicer skušajo potisniti ukrajinskega zeta Francoza Gaëla Monfilsa, poročenega z Ukrajinko Elino Svitolino, s katero sta se prvi dan turnirja oba uvrstila v drugi krog.

Thiem še zadnjič
na stadionu Arthurja Asha

Prah okoli pravičnosti oprostitve jemanja nedovoljenih poživil prvega nosilca Italijana Jannika Sinnerja se je že skoraj polegel, ko je prišlo na dan, da zaradi vedenja že sam po sebi dovolj poseben Avstralec Nick Kyrgios (v New Yorku nastopa kot strokovni komentator za ESPN) kuha hudo zamero in priliva olje na ogenj, ker mu je Južni Tirolec speljal vedno bolj atraktivno rusko teniško lepotico Ano Kalinsko. Sicer pa Sinnerju nekateri poleg lepega dekleta zavidajo še lepe sponzorske pogodbe, od Guccija, Ferrarija pa do Rolexa.

Podobno jezen kot Kyrgios je bil tudi Grk Stefanos Cicipas na svojega očeta Apostolosa, ker je posredno namigoval, da je za slabše sinove športne rezultate v letošnji sezoni kriva ljubezen oziroma prelestna španska teniška igralka, rojena v New Yorku, Paula Badosa. Oče in sin sta se sicer že pobotala, a ima Stefanos vseeno novega trenerja, kapetana moške teniške grške reprezentance Dimitrisa Hadžinikolaua.

Naš bližnji sosed, proslavljeni avstrijski teniški igralec Dominic Thiem, ki je svoj edini grand slam osvojil prav v New Yorku covidnega leta 2020, je od organizatorjev letos dobil posebno povabilo in na stadionu Arthurja Asha odigral svoj zadnji teniški dvoboj na OP ZDA. Gladko je izgubil proti domačemu ljubljencu Benu Sheltonu in za slovo dobil plakat s kolažem fotografij svojih najpomembnejših zmag.

Nišioka omagal v vročini

Z invalidskim vozičkom pa so – po več kot polurnem mečkanju nemočnega uradnega osebja – z igrišča zaradi vročinskega kolapsa in grozljivih krčev, ki so ga grabili po vsem telesu, skrivljenega od bolečin odpeljali trenutno najboljšega japonskega teniškega igralca Jošihita Nišioko. Omagal je na začetku petega niza po ostrem večurnem dvoboju s Srbom Miomirjem Kecmanovićem, ki se bo v drugem krogu pomeril z Italijanom Lorenzom Musettijem, za katerega še posebej navijajo našobljene ameriške »najstnice« vseh starosti, ki prevladujejo med newyorško teniško publiko.

Mnogo bolj lahkotno kot rojak Kecmanović se je skozi prvi krog prebil najboljši teniški igralec vseh časov, pa če vam je všeč ali ne, Novak Đoković. V prvem nočnem dvoboju je z osrednjega igrišča v parku Flushing Meadows prijazno pospremil v domači Moldaviji športnega junaka neslutenih razsežnosti Raduja Albota.

Če se v moški konkurenci že po prvem krogu vsaj približno lahko sestavi lestvica za končno zmago, na stavnicah je na prvem mestu kljub dopinški aferi Jannik Sinner, sledi mu nabrušeni Carlos Alcaraz, tretji je branilec naslova Novak Đoković, pa je med predstavnicami nežnejšega spola vsako napovedovanje nemogoče. V zadnjih petih letih je bilo na OP ZDA pet različnih zmagovalk in deset različnih finalistk. In stavnice prav tolikim napovedujejo skoraj enake možnosti za zmago.

OP ZDA, pomembnejši izidi, 1. krog, moški: Ruud (Nor, 8) – Yunchaokete (Kit) 7:6 (2), 6:2, 6:2, Zverev (Nem, 4) – Marterer (Nem) 6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:2, Rubljov (Rus, 6) – Seyboth Wild (Bra) 6:3, 7:6 (3), 7:5, Dimitrov (Bol, 9) – Jacquet (Fra) 6:3, 6:4, 6:2, Đoković (Srb, 2) – Albot (Mol) 6:2, 6:2, 6:4, ženske: Yafan (Kit) – Sakari (Grč, 9) 6:2, predaja, Gauff (ZDA, 3) – Gračeva (Fra) 6:2, 6:0, Qinwen (Kit, 7) – Anisimova (ZDA) 4:6, 6:4, 6:2, Krejčkova (Češ, 8) – Bassols (Špa) 7:6 (3), 6:2, Sabalenka (Blr, 2) – Hon (Avstral) 6:3, 6:3.

Priporočamo