Od jutri do nedelje bo na igriščih v Tivoliju potekal najmočnejši slovenski teniški turnir WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana, na katerem bodo v glavnem žrebu tekmovale štiri Slovenke. Neposredno se je na turnir uvrstila Veronika Erjavec (207. na svetovni lestvici), povabilo pa so organizatorji podelili Živi Falkner (563.), Eli Nali Milić (756.) in kot zadnji Pii Lovrič (454.). Vabilo za nastop v kvalifikacijah na turnirju, katerega proračun znaša okrog 300.000 evrov, sta prejeli Alja Senica (1309.) in Zoja Peternel. Med dvojicami bo tekmovalo devet slovenskih igralk.

Prve štiri nosilke turnirja bodo Francozinja Chloe Paquet, ki je trenutno na 97. mestu lestvice WTA, Španka Nuria Parrizas Diaz je tri mesta za njo, Srbkinja Olga Danilović je 110., Čehinja Sara Bejlek pa 129. Na turnirju ne bosta nastopili najboljši slovenski teniški igralki. Tamara Zidanšek se je nastopu odpovedala, ker še igra na trdi podlagi, Kaja Juvan pa se po prekinitvi športne poti še ni vrnila v tekmovalno areno. Spomnimo, da je Veronika Erjavec letos zmagala na drugem največjem turnirju v Sloveniji, in sicer je v finalu v Kopru premagala Polono Hercog.

Živa Falkner proti 38-letni Američanki

Danes je bil v Tivoliju žreb, glavna igralka pa je bila Veronika Erjavec, ki ji je pripadla čast, da je določala tekmovalne pare. Sebi je namenila Italijanko Matilde Paoletti (1063.), ki nastopa z lanskim zamrznjenim statusom, ko je bila 262. na svetovni lestvici. »Tekmice ne poznam. Vse igralke, ki bomo igrale v Ljubljani, smo kvalitetne, zato bo treba za vsako zmago igrati svoj najboljši tenis. Na zadnjem turnirju v Švici sem v drugem krogu naletela na razpoloženo tekmico, kasnejšo finalistko. S formo sem kar zadovoljna, upam, da bom gledalce razveselila s kakšno zmago,« je komentirala žreb Veronika Erjavec.

»Počaščena sem, da sem se v preteklosti tako izkazala, da so mi na Tenisu Slovenija zaupali tako pomembno funkcijo. Izziva se ne bojim. Po najboljših močeh se bom trudila, da upravičim zaupanje.«

Tea Starc, direktorica turnirja WTA Ljubljana

 

Edina od Slovenk svojo tekmico pozna Pia Lovrič. V uvodnem krogu se bo pomerila z Ello Seidel. Nemka je edini medsebojni dvoboj dobila, precej višje je uvrščena tudi na svetovni lestvici (133.). »Tekmica se je hitro povzpela v svetovni vrh. Na edinem medsebojnem dvoboju sem prvi niz izgubila tesno, drugega gladko. Imam nekaj težav s trebušno prepono, a verjamem, da lahko nastopim dobro,« pravi Pia Lovrič. Najbolj znano tekmico je dobila Falknerjeva, ki se bo pomerila z 38-letno Američanko Varvaro Lepčenko, nekdaj 19. igralko sveta. »Po mojem mnenju je igrala na turnirjih, še preden sem se jaz rodila. Pomerili se še nisva, a poznam njeno igro. Mi kar ustreza, tako da pričakujem dolg dvoboj,« napoveduje Živa Falkner. Ela Nala Milić se bo pomerila z Ukrajinko Anastasio Soboljevo (205.). »Tudi jaz tekmice ne poznam, tako da bom morala narediti dober 'skavting'. Že pred žrebom sem se zavedala, da me čaka težka nasprotnica,« je povedala Ela Nala Milić.

Pripravljen rezervni scenarij

V vlogi direktorice turnirja se bo prvič predstavila Tea Starc. »Počaščena sem, da sem se v preteklosti tako izkazala, da so mi na Tenisu Slovenija zaupali tako pomembno funkcijo. Izziva se ne bojim. Po najboljših močeh se bom trudila, da upravičim zaupanje. Najbolj bomo zadovoljni, če bodo igralke uživale. Veliko dela smo že naredili, nimamo pa vpliva na vreme. Upam, da nam bo služilo. Imamo pripravljen tudi rezervni scenarij, in sicer, da bi bilo igralnih igrišč več kot tri,« pravi Tea Starc. Danes zvečer so organizatorji sporočili, da bosta Pia Lovrič in Živa Falkner odigrali dvoboja prvega kroga že jutri. Prva bo igrala Lovričeva, in sicer tretji dvoboj na osrednjem igrišču (prvi dvoboj bo ob 10.30). Falknerjeva pa bo nastopila takoj po uradnem odprtju, ki bo nekaj minut pred 16. uro.

Izpostavimo še, da so vstopnice na voljo na bencinskih servisih Petrola, vseh Eventimovih prodajnih mestih, spletni strani Eventim ter na informacijski točki v času dogodka. Od jutri do petka, 13. septembra, bo ogled tekem brezplačen. V soboto, 14. septembra, je cena vstopnice 10 evrov za vse tekme dneva, v nedeljo, 16. septembra, pa 15 evrov. Ogled tekem je za vse otroke do 15. leta brezplačen. Brezplačen je tudi avtobusni prevoz za vse imetnike vstopnic z Ljubljanskim potniškim prometom. 

Priporočamo