Jil Teichmann je zmagovalka teniškega turnirja WTA Zavarovalnica Sava v Ljubljani. Organizatorji so zadnji letošnji mednarodni turnir izpeljali odlično, pri svojem delu pa so imeli obilo dela. Najboljše igralke so prejšnji teden v Ljubljani doživele pravi vremenski špricer. Turnir se je začel v poletnih temperaturah, dež je prinesel hladno fronto in za en dan beg v dvorano TK Maje Matevžič. Zadnji dvoboji so potekali v nizkih temperaturah, moteč dejavnik pa so bili tudi močni sunki vetra. Na včerajšnjem finalu so prve tri igre podirali reklamne panoje, tako da je sloviti sodnik Francoz Kader Nouni, ki je sodil že šest finalnih dvobojev na turnirjih za grand slam in je znan po svojem baritonskem glasu, dejal, da jih postavijo na tla.

21 turnirjev serije WTT so v tej sezoni organizirali na Tenis Sloveniji, največji je bil zadnji prejšnji teden v Ljubljani.

1,6 mio € je znašal proračun za 21 mednarodnih turnirjev, ki so potekali po Sloveniji, največji proračun pa je imel ljubljanski, in sicer 300.000 evrov.

13.040 e je prejela zmagovalka turnirja med posameznicami WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana.

15. novembra bo v Velenju zadnje pomembnejše teniško dejanje letos v Sloveniji, ko se bo ženska teniška reprezentanca v boju za obstanek v svetovni skupini pokala Billie Jean King pomerila proti Nizozemski.

 

Šele tretji poraz Španke na 21. tekmi

V finale sta se uvrstili igralki, ki sta bili v zadnjem obdobju v najboljši formi. Nuria Parrizas-Diaz je v sklepni dvoboj vstopila z 18 zmagami na zadnjih 20 dvobojih, med drugim pa je prejšnji teden v Švici v četrtfinalu premagala ljubljansko tekmico Jil Teichmann. S sijajnimi igrami si je priborila mesto med elitno stoterico, na turnirju v Ljubljani pa je bila druga nosilka. Težko delo je imela v polfinalu, v katerem je po slabih dveh urah premagala najboljšo Srbkinjo Olgo Danilović, ki je imela v Sloveniji nekaj navijačev več, ker je dekle najboljšega slovenskega nogometnega vratarja Jana Oblaka.

Jil Teichmann je kljub dejstvu, da je na svetovni lestvici na 182. mestu, precej bolj uveljavljena v svetu tenisa. Na svetovni lestvici je bila 27-letna Švicarka že 21., s svojo reprezentanca pa je bila tudi že zmagovalka pokala Billie Jean King. V zadnjih dveh sezonah se vrača po poškodbi hrbta. Odlično formo je v Ljubljani kazala tudi med dvojicami, kjer se je s partnerko Lino Gjorčeska prav tako uvrstila v finale, ki ga je odigrala včeraj le pol ure po finalu posameznic.

Finale je precej bolje začela Švicarka, ki je proti šest let starejši Španki povedla s 3:0. Nuria Parrizas-Diaz je odgovorila s tremi zaporednimi igrami ter napovedala izenačen prvi niz. Ta je trajal kar 71 minut, peto zaključno žogico pa je za vodstvo z 1:0 v nizih izkoristila levoroka Švicarka. Prva igra drugega niza je trajala neverjetnih 22 minut, preden je Švicarka odvzela servis borbeni tekmici ter si priborila veliko psihološko prednost. Španka se je s tremi zaporednimi igrami pobrala še enkrat ter povedla s 3:2. Sledila je še ena maratonska igra v šesti igri, ki jo je dobila Jil Teichmann. Po odvzemu servisa pri rezultatu 4:4 je Švicarka servirala za zmago. Bila je suverena ter se veselila velikega uspeha. Finale ni bil zgolj razburljiv, temveč tudi izjemno kvaliteten.

Legenda slovenskega tenisa Mima Jauševec je bila na finalu deležna posebne pozornosti. Foto: Nik Erik Neubauer

Legenda slovenskega tenisa Mima Jauševec je bila na finalu deležna posebne pozornosti. Foto: Nik Erik Neubauer

Na finalu tudi prva dama slovenskega tenisa

Finalni dvoboj v Tivoliju si je ogledala tudi edina zmagovalka enega štirih največjih teniških turnirjev na svetu Mima Jaušovec. Prva dama slovenskega tenisa je dejala, da se je pripeljala iz deževnega Maribora. Na opazko, da je zimzelena, je odgovorila, da morda zato, ker uživa v življenju in se izogiba stresu. Največ svojega časa preživi v ZDA, letos pa si je ogledala tri turnirje za grand slam. Manjkala je le v Avstraliji. Nekdanja zmagovalka Rolanda Garrosa je bila navdušena z razpletom v New Yorku, kjer je bil najboljši Jannik Sinner. Za Južnega Tirolca pravi, da je izjemno lepo vzgojen, pozoren in pravi borec, da bi ga lahko kar posvojila. »Navdušena sem nad kvaliteto finala v Ljubljani. Jil je pokazala, zakaj je bila že 21. igralka sveta. Verjamem, da se lahko vrne med najboljše na svetu, kjer je že bila. Kar zadeva slovenskih igralk mi je žal, da niso tekmovale vse najboljše, medtem ko mlade igralke potrebujejo še nekaj časa,« je turnir ocenila Mima Jaušovec.

 

Pohvala organizatorjem

»Dve leti nazaj zaradi bolečin v hrbtu nisem mogla niti normalno sedeti. V zadnjem letu in pol sem doživela številne vzpone in padce, izgubila veliko tesnih dvobojev. Večkrat sem bila v dvomih, ali sem na pravi poti, a sem vztrajala. Ljubljanski turnir mi je dal najlepši odgovor, ves trud je poplačan. S tekmico sva se v zadnjem času pomerili trikrat, tako da se odlično poznava. Na dvoboj sem se pripravila odlično ter se držala navodil trenerja in ožje ekipe, ki sem jim izjemno hvaležna, da me podpirajo,« je čustveno doživela zmago Jil Teichmann.

Na vprašanje, kolikokrat v kariere je med turnirjem na prostem igrala tudi v dvorani, ni vedela natančnega odgovora, a je dejala, da se ji je to že zgodilo. Nasploh je poudarila, da je bil turnir v Ljubljani poln drugačnosti, uživala pa je ob številčni podpori, zato je Ljubljano označila za teniško mesto. »Ni samoumevno, da ima mesto sploh možnosti igranja v dvorani. Ljubljana je res fantastično mesto. Tega vam resnično ne govorim zgolj zato, ker sem osvojila turnir. Čeprav ima turnir oznako WTA 125, izpolnjuje vse pogoje za WTA 250 ali celo višji kakovostni razred,« se je organizatorjem priklonila Jil Teichmann ter nadaljevala: »Po poškodbi sem naredila nekaj manjših korakov pri vrnitvi med najboljše, ljubljanski korak je zagotovo največji. Kaj to pomeni za mojo prihodnost, ne vem, vem pa, da sem dobila velik zagon. Veselim se tudi igranja za švicarsko reprezentanco.«

Ljubljana v številkah

WTA Zavarovalnica Sava (110.000 evrov), posamezno, polfinale: Parrizas-Diaz (Špa, 2) – Danilović (Srb, 3) 7:5, 6:4, Teichmann (Švi) – Jones (VB) 2:6, 6:4, 6:1, finale: Parrizas-Diaz – Teichmann 6:7 (8), 4:6, dvojice, finale: Teichmann, Gjorčeska (Švi, S. Mak) – Brancaccio, Romero Gormat (Ita, Špa).

 

Priporočamo