Mineva natanko deset mesecev, odkar je bil slovenski tenis na vrhuncu. Slovenska ženska reprezentanca se je na ekipnem svetovnem prvenstvu v Sevilli uvrstila v polfinale ter poskrbela za dosežek, o katerem je v enem najglobalnejših športov poročal ves svet. Slovenski tenis je po uspehu v pokalu Billie Jean King kazal v mogočni luči. Ker so bili uspehi posledica sistematično usmerjenega dela vodstva Tenisa Slovenije, je neverjetno, kako hitro se je hišica sesula. Kot bi bila iz kart. Ogledalo je nastavljeno v središču Slovenije, kjer v Tivoliju poteka največji turnir na slovenskih tleh, na katerem je organizacija sicer brezhibna.

Z neigranjem negativno presenetila Tamara Zidanšek

Kaja Juvan si je zaradi osebne stiske vzela tekmovalni premor. O tem, kakšen je njen trenutni status in ali se bo sploh še vrnila na teniška igrišča, bomo poročali v naslednjih dneh. Najbolj presenetljiva novica zadnjega meseca je bila, da se je nastopu v Ljubljani odpovedala Tamara Zidanšek. Najboljša Slovenka vseh časov na peščeni podlagi je kot specialistka za najpočasnejšo podlago potezo utemeljila, da se trenutno pripravlja na trdi podlagi. Povsem nerazumljivo dejanje kaže na to, da je izgubila kompas v svoji karieri, ali pa so skrhani odnosi med njo in Tenisom Slovenijo. Navsezadnje je Konjičanka že izpustila enega najpomembnejših dvobojev v slovenski teniški zgodovini v pokalu Billie Jean King, ko je letos spomladi Slovenija gostovala v Bratislavi. Eden glavnih razlogov tedaj je bil, da je bil dvoboj na trdi, ne peščeni podlagi.

Z izjemo Veronike Erjavec, ki je razočarala s porazom v uvodnem krogu v Ljubljani, od drugih slovenskih igralk ni bilo realno pričakovati, da bi se uvrstile v drugi krog. Pia Lovrič in Živa Falkner nista naredili teniškega preskoka, da bi se približali uvrstitvi v najboljšo svetovno dvestoterico, Ela Nala Milić pa vsaj zaenkrat ne opravičuje zaupanja slovenskega kapetana Andreja Kraševca, ki jo redno uvršča v reprezentanco Billie Jean King ter ji daje povabila za turnirje v Sloveniji.

Por pojasnil kriterije

Od mladih slovenskih igralk zaenkrat odstopa 16-letna Alja Senica, ki je na svetovni mladinski lestvici na 495. mestu. Med turnirjem v Tivoliju je do nas pristopilo nekaj teniških delavcev ter potarnalo, da je povabilo za nastop v kvalifikacijah prejela Zoja Peternel. Petnajstletna igralka je od Slovenk osma na mladinski svetovni lestvici. Poleg tega v tej sezoni ni odstopala v domači konkurenci, povrh vsega pa se vrača na igrišča po februarski operaciji. Njen trener je Mark Por, sicer predsednik strokovnega sveta Tenisa Slovenije.

»Vaše informacije, da sem Zoji Peternel podelil povabilo za igranje v kvalifikacijah, so napačne. Vsa vabila je podeljeval članski selektor Andrej Kraševec. Zoja sprva ni prejela vabila. Za igranje na glavnem turnirju naj bi ga prejela Petra Marčinko, ki pa se je z uvrstitvijo v finale na turnirju WTA v Švici neposredno uvrstila na glavni turnir. Njeno vabilo je Kraševec podelil Pii Lovrič, hkrati pa se mu je sprostilo eno vabilo za nastop v kvalifikacijah. Tega je 15 minut pred iztekom roka v nedeljo zjutraj prejela Zoja Peternel,« je odgovoril Marko Por ter nadaljeval: »V mladinskem programu imamo na Tenisu Sloveniji dva kriterija podeljevanja povabil. Prisluži si ga lahko igralka, ki je na mladinski svetovni lestvici uvrščena med najboljšo stoterico, ali igralka, ki je na evropski lestvici do 14 let med najboljšo dvajseterico. Izmed vseh igralk ima kriterij izpolnjen le Zoja Peternel, ki je bila lani v svoji kategoriji med najboljšimi dvajsetimi igralkami v Evropi. S tem dosežkom je prejela tudi naziv obetavne športnice na slovenskem olimpijskem komiteju, ki ga denimo nima niti Alja Senica, čeprav je ta čas prva mladinka v Sloveniji. Zoja Peternel se resnično vrača po operaciji in jaz kot njen trener verjamem v njo, saj je izjemno obetavna športnica.«

Spomnimo še, da Slovenija na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu v tenisu ni imela svojega predstavnika. Turnir je potekal na kultnem Rolandu Garrosu, kjer se je Tamara Zidanšek pred tremi leti uvrstila v polfinale. Olimpijski športi so v olimpijskem letu pod posebnim drobnogledom, slovenski tenis pa je med njimi na nizki točki. Danes je bilo v Tivoliju pet posamičnih dvobojev osmine finala. Izidi: Brancaccio (Ita) – Soboljeva (Ukr) 7:6 (6), 6:0, Paoletti (Ita) – Jimenez Kasinceva (And) 5:7, 1:6, Seidel (Nem) – Fita Boluda (Špa) 4:6, 6:3, 6:1, Öz (Tur) – Parrizas-Dias (Špa) 0:6, 1:6, Kraus (Avs) – Danilović (Srb) 2:6, 2:6. 

Priporočamo