Potem ko se je v zadnjem obdobju znašel na tnalu svetovne športne javnosti, saj je padel na testu za doping, a ga je neodvisna preiskava teniške protidopinške agencije oprostila, ker naj bi nezavedno užival snov, ki jo je uporabljal njegov fizioterapevt, je Jannik Sinner za trenutek lahko pozabil na vse tegobe. Ob uvodu na odprto prvenstvo ZDA je moral zaradi zgoraj omenjenega poslušati marsikateri žvižg s tribun, v nedeljo zvečer pa so mu na stadionu Arthur Ashe ploskali vsi. 23-letni Italijan je namreč zlahka prišel do drugega grand slama v karieri, ko je porazil domačina Taylorja Fritza.

»Za takšne trenutke garam na treningih. Izjemno vesel sem, da sem prišel do končne zmage v New Yorku, saj sem tu doživel nekaj težkih porazov,« je po velikem uspehu povedal Jannik Sinner in spomnil na zadnja poraza na OP ZDA, ko sta bila po petih nizih in obračunih, ki sta trajala dolgo v noč, boljša Carlos Alcaraz in Alexander Zverev. Italijan je odigral taktično skoraj popoln dvoboj. Od samega začetka je krotil občinstvo, ki je bilo razumljivo povsem na strani Fritza in je nestrpno čakalo trenutek, ko lahko izbruhne. A Sinner jim tega zadovoljstva ni dal vse do tretjega niza. Ko je že kazalo, da ga bo izgubil, se je zatekel k svojim prednostim, v prvi vrsti forehandu, ki ga ni pustil na cedilu. »Želel sem biti kar se da agresiven. Od prvega trenutka sem mu želel pokazati, da bom jaz tisti, ki bom narekoval ritem igre. Udarci z osnovne linije so mi dobro služili. Ko je Fritz v drugem nizu začel bolje servirati, sem prilagodil nekatere stvari. Delovalo je, s tem pa sem mu dal misliti. Podobno je bilo tudi v tretjem nizu in resnično sem presrečen, da se mi je izšlo.«

turnirja za grand slam je v letošnji sezoni dobil 23-letni Italijan Jannik Sinner, in sicer OP Avstralije in ZDA, medtem ko sta preostala dva, Roland Garros in Wimbledon, pripadla 21-letnemu Špancu Carlosu Alcarazu.

 

Kljub zmagoslavju Sinnerja pa je bilo v zraku čutiti, da se prah okoli njegovega primera glede dopinga še ni povsem polegel. Znašel se je namreč v vrtincu različnih pogledov na razplet pritožb po pozitivnih dopinških testih pred petimi meseci v Indian Wellsu. Zaradi minimalne vsebnosti prepovedanega steroida klostebola v vzorcih A in B je izgubil tako denarno nagrado kot točke za lestvico iz Indian Wellsa, a se kasneje uspešno pritožil na Mednarodno agencijo za teniško integriteto (ITIA). Večino poletja je igral, teniško karavano pa je zmotila predvsem domnevno preferenčna obravnava mladega Italijana. Sinner je bil oproščen vseh nepravilnosti zaradi nenamerne rabe zdravila s prepovedano snovjo. S pršilom mu je njegov fizioterapevt oskrbel ureznino na prstu, posledično pa so v vzorcih našli eno milijardinko grama sledi klostebola.

Da vse ni bilo tako, kot je bilo v preteklosti, je čutil tudi sam. »Vse, kar se je dogajalo pred turnirjem in se na nek način preneslo tudi v New York, je bilo ves čas v moji podzavesti. Generalno je bil odziv igralcev pozitiven, tudi ko je vse skupaj prišlo v javnost. Bili pa so tudi negativni, nekateri so bili pri tem bolj glasni od drugih, a tako je pri vsaki stvari v življenju, ne le v tenisu. Na te stvari enostavno nimam vpliva. Moraš pa zato imeti okrog sebe krog ljudi, ki jim popolnoma zaupaš in se lahko v najtežjih trenutkih zatečeš k njim, jim določene stvari potožiš in se z njimi pogovoriš. Potem je vse lažje. Med turnirjem v New Yorku sem počasi začel na vse skupaj pozabljati, to pa se je videlo tudi na mojih igrah.« 

Priporočamo