Da je teniška številka ena z razlogom, je Jannik Sinner pokazal v osmini finala grand slama v New Yorku. Z malce manj zbranosti bi se lahko dvoboj proti Američanu Tommyju Paulu razpletel drugače, toda Italijan je v prvem in drugem nizu pokazal veliko mero zbranosti in ju dobil v podaljšani igri. V tretjem nizu je bil tekmec že potolčen do kolen, dobil je zgolj eno igro.

»Začetek ni bil najboljši, vendar mi je uspelo ostati osredotočen. Ključno je bilo, da sem dobil prvi niz. Rastem iz igre v igro in tudi danes je bilo tako. Lahko sem zelo ponosen, saj je bil tekmec težak. Vesel sem, da sem v naslednjem krogu,« se je smejalo številki ena, ki je lahko še kako srečen, da ima možnost igranja na igriščih Flushing Meadows, saj se je znašel pod plazom kritik zaradi dveh pozitivnih dopinških testov, a so mu v obeh primerih velikodušno pogledali skozi prste. Z zmago je postal prvi igralec, ki se je letos uvrstil med osem najboljših na vseh štirih turnirjih za grand slam, po šokantnih izpadih dveh velikih favoritov, Srba Novaka Đokovića in Španca Carlosa Alcaraza, pa je tudi favorit številka ena za naslov.

V polfinalu bo njegov tekmec Rus Danil Medvedjev, ki je na odprtem prvenstvu ZDA slavil pred tremi leti, v osmini finala pa je Portugalcu Nunu Borgesu oddal le štiri igre (6:0, 6:1, 6:3). »Z Jannikom sem v preteklosti imel neverjetne bitke. Za oba bo zelo fizično. Menim, da zelo dobro poznava igro drug drugega, tako da bo ključna točka preloma. Poskušal ga bom presenetiti, bomo videli, ali mi bo uspelo,« je dejal Rus, edini nekdanji zmagovalec ameriškega grand slama, ki je še v igri za ponovni naslov. Tega se zaveda tudi Sinner, ki pravi: »To bo težka tekma. Upam, da bom fizično in psihično pripravljen. Veliko bo teka, to bo fizična tekma.«

Tudi med ženskami se je med osmerico najboljših prebila aktualna številka ena, Poljakinja Iga Swiatek. Rusinja Ljudmila Samsonova ni bila dorasla tekmica (6:4, 6:1). »Na začetku turnirja ni bilo lahko najti ustreznega ritma. A zdi se mi, da sem vsak dan boljša. Sem v svojem mehurčku. Že štiri leta govorim o tem mehurčku, ki mi omogoča, da sem popolnoma osredotočena na to, kar moram narediti. Gre za to, da sem se 'odrezala' od zunanjega sveta. Manj sem na spletu, manj si dopisujem s prijatelji. Vse to z razlogom, da se lažje osredotočim na tenis,« je priznala poljska zvezdnica, katere naslednje tekmica bo šesta nosilka, Američanka Jessica Pegula.

Izidi (67,65 milijona evrov), osmina finala, ženske: Swiatek (Pol, 1) –Samsonova (Rus, 16) 6:4, 6:1, Haddad Maia (Bra, 22) – Wozniacki (Dan) 6:2, 3:6, 6:3, moški: Sinner (Ita, 1) – Paul (ZDA, 14) 7:6 (3), 7:6 (5), 6:1, Medvedjev (Rus, 5) – Borges (Por) 6:0, 6:1, 6:3, De Minaur (Avstral, 10) – Thompson (Avstral) 6:0, 3:6, 6:3, 7:5. 

Priporočamo