V središču pozornosti začetka letošnjega zadnjega teniškega turnirja za grand slam v Flushing Meadows-Corona Parku v New Yorku sta predvsem olimpijska zmagovalca, Srb Novak Đoković in Kitajka Qinwen Zheng. Takoj za njima se prah dviguje okoli Italijanov s prvim nosilcem v moškem delu Jannikom Sinnerjem na čelu – pred kvalifikacijami jih je bilo že na glavni turnir uvrščenih devet. Tudi med damami imajo Italijani favoritinjo, igralko, ki ima neverjetno hitre in spretne noge, Jasmine Paolini, že finalistko letošnjega Rolanda Garrosa in Wimbledona. Edini zanesljivi slovenski udeleženec tokratnega OP ZDA bo Blaž Kavčič v vlogi trenerja avstralskega igralca Maxa Purcella, ki se bo v prvem krogu pomeril z rojakom Aleksandrom Vučićem.

Španec pooseblja Đokovića, Nadala in Federerja

Skrbi Novaka Đokovića, ki želi ob številnih naslovih in največjih zmagah postati še za večno zapisan kot edini igralec, ki je osvojil petindvajset grand slamov, in za seboj pustiti tudi Avstralko Margaret Court, so zato v New Yorku predvsem zaradi Jannika Sinnerja in Carlosa Alcaraza. Španec se zdi kot poosebljenje Đokovića, Nadala in Federerja. Je drzen kot Srb pri odločilnih točkah, nepopustljiv kot rojak Rafa in ustvarjalen kot Švicar. Vedno večje število odličnih italijanskih igralcev tenisa krasi odlično delo njihove teniške zveze, zato se po pravilu pojavlja silna zavist pri igralcih iz drugih držav, ki so zahtevali glavo Južnega Tirolca zaradi sledov domnevnega poživila v kremi iz lekarne. V resnici sta prvim trem favoritom za petami le Nemec Alexander Zverev in Rus Daniil Medvedjev, ki jima zaradi ostrih rotiranih udarcev najbolj ustrezajo zaradi vročine in vlage vedno rahlo težje žogice v teniškem centru Billie Jean King v New Yorku.

Pri damah je blizu Jasmine Paolini Američanka Coco Gauff, ki ji izredno ustreza akrilna podlaga, vendar bo najbrž spet zelo težko prenašala pritisk domačih gledalcev. Pričakuje se, da bo Poljakinja Iga Šwiatek s pravo naslado v prvih krogih slabše nasprotnice pošiljala v garderobo z ničlami oziroma »kravatami«, čeprav natanko ve, da jo od četrtfinala naprej začne redno izdajati ne najboljše tehnično znanje, ki je neprimerljivo boljše pri njeni večno hudo neprijetni tekmici Belorusinji Arini Sabalenka, dvakratni zmagovalki OP Avstralije in bravurozni zmagovalki zadnjega velikega turnirja pred newyorškim v Cincinnatiju. V finalu je brez težav pospravila domačinko Jessico Pegula, ki pa zna ob dobrem dnevu tudi odlično zaigrati. Seveda se ne bosta od pokala za prvo mesto dali kar tako odgnati Kitajka Qinwen Zheng in ruska Kazahstanka Jelena Ribakina, niti Čehinja Barbora Krejčikova, presenetljiva zmagovalka letošnjega Wimbledona.

Blaž Kavčič uresničuje trenerske ambicije

Razburljivo živi tudi eden najbolj uspešnih slovenskih teniških igralcev, od leta 2022 tekmovalno upokojeni Blaž Kavčič, ki zdaj kot trener stoji ob strani zgolj enajst let mlajšemu Avstralcu Maxu Purcellu, s katerim sta se spoznala že na turnirjih kategorije challenger. Skupaj ju je letošnjo pomlad spravil Avstralec Marinko Matošević, po rodu bosanski Hrvat iz Jajca, včasih tudi sam igralec, zdaj pa trener dveh avstralskih teniških igralcev – Christopherja O'Conella in vedno boljšega Jordana Thompsona. Poskusno sta Blaž in Purcell začela sodelovati v Eastburnu in Wimbledonu in jima ni šlo slabo – na prvem turnirju je Purcell prišel v finale posameznikov, na drugem pa v finale parov. In posel je bil sklenjen. »Zdaj gre zares, zelo dobro sva se ujela in se dogovorila, da med sezono ne bova spreminjala veliko, potem pa! Tudi na Slovenijo nisem pozabil, saj bedim nad dvema zelo talentiranima mladima teniškima igralcema – Luko Albrehtom in Aleksejem Mulejem. Tako se mi počasi uresničuje tiha želja, da po končani tekmovalni karieri postanem uspešen tudi kot trener,« ne skriva svojih ambicij Blaž Kavčič.

Trenutno najboljši slovenski igralki Tamari Zidanšek v New Yorku ni šlo. Po porazu v prvem krogu kvalifikacij (izgubila je tudi Dalila Jakupović, Veronika Erjavec pa se je prebila v drugi krog) ni skrivala razočaranja: »Imam premalo tekmovalnih tekem, tako med posameznicami kot v parih, kjer pa imam itak premalo točk za igranje na močnejših turnirjih. Toda jeseni bo še obilo priložnosti in turnirjev, na katerih se bom skušala spet vrniti. Najprej pa bo treba domov, na trening in rehabilitacijo poškodb.« 

Priporočamo