Težki časi so tudi pred največjimi športnimi nacijami, ko konča kariero športnik, ki je bil leta, morda celo desetletje ali več, v svetovnem vrhu. V zadnjih dveh desetletjih so teniški vrh krojili Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Đoković, teniškim trem mušketirjem pa se je pridružil Andy Murray. Po slovesu Federerja, ko je v zrelih letih tudi Stan Wawrinka, je Švica bleda senca teniške velesile. Tudi srbski tenis bo po odhodu Novaka Đokovića doživljal težke čase. Španski prehod po eri Rafaela Nadala je izjemen, saj je Carlos Alcaraz postal serijski zmagovalec turnirjev največje četverice. S težavami pa se ubadajo Britanci, potem ko je Andy Murray uradno končal športno pot. Vprašanja so privrela na dan konec minulega tedna, ko se Velika Britanija pred 15.700 gledalci v Manchestru ni uvrstila med finaliste Davisovega pokala, saj sta jo premagali Kanada in Argentina.

V britanskih medijih so obdobje Murraya označili kot epicenter uspehov otoškega tenisa. Kakšno bo obdobje po odhodu Škota, se sprašujejo v teniški velesili, ki sicer po svoji razvitosti zaostaja za uspehi številnih tekmecev. V odprti teniški eri od leta 1968 so namreč s tremi osvojenimi grand slami Murraya na enajstem mestu po uspešnosti, pri ženskah pa s šestimi naslovi Virginie Wade, Ann Jones, Sue Barker in Emme Raducanu deveti. Boljšo statistiko imajo Britanci v skupnem seštevku vseh teniških disciplin, saj so edina nacija, ki je v zadnjih dvajsetih letih osvojila turnir največje četverice med posamezniki, dvojicami in mešanimi pari.

Andy Murray je naredil ogromno za naš šport in je vsaj na kratek rok nezamenljiv. S svojo karizmo je privabljal na igrišča navijače, bil je magnet za sponzorje, najpomembnejše pa je bilo, da so se zaradi njega številni otroci odločili za igranje tenisa.

Scott Lloyd, predsednik LTA

 

Draper še ni bil kos pritisku

»Andy Murray je naredil ogromno za naš šport in je vsaj na kratek rok nezamenljiv. S svojo karizmo je privabljal na igrišča navijače, bil je magnet za sponzorje, najpomembnejše pa je bilo, da so se zaradi njega številni otroci odločili za igranje tenisa. Nekaj teh sadov žanjemo danes. Kako bo naprej, bo pokazala prihodnost. Dejstvo je, da nas čaka ogromno dela. Moramo narediti natančno strategijo, kako se lotiti britanskega tenisa v naslednjih letih,« razmišlja Scott Lloyd, predsednik britanskega teniškega združenja (LTA).

Navijači v Manchestru so bučno pozdravili Jacka Draperja, polfinalista OP ZDA, prvega turnirja velike četverice, na katerem Andy Murray ni igral. Britanec je s presenetljivo uvrstitvijo med najboljšo četverico celil otoške rane, a bil minuli konec tedna pri 22 letih deležen izjemnega pritiska, saj je množica v Manchestru pričakovala uvrstitev Velike Britanije med najboljšo osmerico svetovnega tenisa. Draper je pokazal, zakaj je trenutno edini tako mladi igralec med najboljšimi 250 na svetu (na svetovni lestvici je 20.), kljub temu pa je izgubil dva tesna dvoboja proti Argentincu Franciscu Cerundulu in Kanadčanu Felixu Auger-Aliassimu. »Menim, da bo Draper v prihodnosti nosil največje breme britanskih uspehov. Ne smemo mu očitati porazov v Manchestru. Nasprotno, prepričan sem, da je pridobil dragoceno izkušnjo, ki mu bo prišla še kako prav,« meni Lloyd.

15.700

gledalcev je bilo minuli konec tedna v Manchestru na Davisovem pokalu, kar je nov britanski rekord.

 

Preboj Sonay Kartal

Najboljša Britanka v zadnjem obdobju je 21-letna Emma Raducanu, ki je pred tremi leti kot kvalifikantka senzacionalno zmagala na OP ZDA. V nadaljevanju kariere se ni približala dosežkom ožjega svetovnega vrha, njen napredek pa so preprečile poškodbe in tudi muhast karakter, saj je praktično vsak mesec menjavala trenerje. Britanci so izpostavili še 22-letno Sonay Kartal, ki je v nedeljo v Monastirju osvojila svoj prvi turnir WTA, kar je pred njo uspelo enajstim Britankam. Otočani izpostavljajo še uspešne najstnike, med katerimi je letošnja zmagovalka OP ZDA med kadetinjami, 15-letna Mika Stojsavljević, ter 16-letno Mimi Xu in 17-letnega Charlieja Robertsona, polfinalista OP ZDA v kadetski konkurenci. Henry Searle je lani pri 17 letih osvojil kadetski Wimbledon, Hannah Klugman pa je lani pri 14 letih zmagala na Orange Bowlu, ki ga je pred leti osvojila tudi Slovenka Kaja Juvan.

Scott Lloyd trdi, da je prvi pokazatelj uspešnega teniškega igralca, ko se uvrsti med najboljših 200 na svetu. »Tedaj vsak posameznik ve, kje so njegove meje, ter se zaveda, kakšna je pot proti najboljši stoterici. Na kratek rok so najpomembnejši rezultati na turnirjih največje četverice. Res je, da sta v zadnjih dvajsetih letih​ od Britancev​ grand slam osvojila le Emma Raducanu in Andy Murray, a sta navsezadnje ga. Imeli smo tudi nekaj polfinalistov (Johanna Konta, Kyle Edmund in Cameron Norrie, op. p.), kar veliko pripomore k prepoznavnosti športne panoge,« dodaja Lloyd. 

Priporočamo