Kar zadeva organizacij mednarodnih turnirjev je Teniška zveza Slovenije bržčas najaktivnejša športna panoga v Sloveniji. Letos so organizirali kar 21 profesionalnih turnirjev serije WTT, najvidnejši in največji je bil prejšnji teden v Ljubljani. Turnir serije WTA 125 je bil drugič v Ljubljani, potem ko je pred tem dve leti gostoval v Portorožu, kjer je potekal turnir serije WTA 250, zato je bila tudi konkurenca precej močnejša. Zadnji štirje turnirji v Sloveniji so pokazali, da velikih organizacijskih razlik ni, nekoliko višji so le stroški, če bi denimo Ljubljana v prihodnosti gostila podobno močan turnir, kot je bil v Portorožu.

Lanski turnir je ostal v spominu po nesrečnem igrišču na Trgu republike, ki je bilo premehko, tako da so na njemu potekali le zaključni boji. Glavna letošnja pomanjkljivost je bila, da nista tekmovali najbolj uveljavljeni slovenski igralki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, zaradi česar ni bilo rezultatskega presežka, saj je raven ljubljanskega turnirja ta čas premočna za vse slovenske teniške igralke z izjemo Veronike Erjavec. In čeprav je bil prejšnji teden vremensko zelo muhast, so organizatorji svoj posel izpeljali odlično ter z ogromno dela spravili turnir pod streho. Nagrajeni so bili z izjemnim zadnjim dnem, saj je bil ženski finale zelo zanimiv in kakovosten.

Prvič je bila direktorica turnirja 43-letna Tea Starc, ki se je vrsto let kalila, preden so ji na Tenisu Slovenije ponudili takšno priložnost. Po turnirju je dejala, da je nadrejenim zelo hvaležna, da je imela priložnost pokazati, kaj zna. »Ker sem imela iz preteklosti precej izkušenj na področju organizacije tako velikega turnirja, je bilo vse skupaj zame bistveno lažje. Velik izziv je bila predvsem vremenska napoved. Ves teden sem poslušala, da na vreme nimamo vpliva, a vseeno smo morala stvari izpeljati. Moram priznati, da nam je šla izredno na roko nadzornica turnirja Martina Lutkova, poleg tega pa sem imela odlično ekipo, ki sem ji ob tej priložnosti resnično hvaležna,« je bila hvaležna Tea Starc.

Direktorica turnirja je dejala, da je bilo največ težav z logistiko, ko so v četrtek dvoboje preselili v TK Maje Matevžič. Potrebno je bilo preseliti vse pobiralce žogic, stranske sodnike ter vse ostale nujne malenkosti. Ljubljanski potniški promet je namenil organizatorjem poseben avtobus, da so sploh lahko preselili stvari. »Čeprav smo se morali za en dan preseliti, je zagotovo največja letošnja prednost v primerjavo z lani ta, da smo imeli ves čas turnir na enem mestu. Da smo organizirali turnir tako, kot smo ga, so nam veliko pripomogle izkušnje preteklosti. Naše geslo je bilo, da nismo najmanjši in največji, smo pa lahko najbolj prijazni. Ekipa se je od prihoda vsake igralke v Slovenijo trudila, da smo bili igralkam ves čas na voljo, veliko smo se z njimi pogovarjali. Vsaki igralki smo skušali pomagati denimo s transportom, ko ga je potrebovala, četudi ji po protokolu ni pripadal. Veliko smo stavili tudi na dobro in zdravo prehrano. Na takšen način so igralke zadovoljne in se počutijo dobro. Bili smo deležni številnih pohval, morda največjo pa smo doživeli s strani nadzornice turnirja, ki naj je po koncu turnirja dejala, da med turnirjem ni prejela niti ene pripombe, komentarja ali pritožbe, kar je v teniškem svetu velika redkost,« je pojasnila Tea Starc.

Direktorica turnirja je dejala, da so razmišljanja Tenisa Slovenije, da bi največji turnir še naprej potekal v Ljubljani, saj za dobro vzdušje skrbijo številni teniški ljubitelji, ki jih v Tivoliju ne manjka. Poleg tega je po besedah Tee Starc infrastruktura v Ljubljani od garderob naprej zelo kvalitetna. 

Priporočamo