Ni skrivnost, da ko beseda nanese na šport, v zadnjem času z denarjem najbolj razmetavajo v Savdski Arabiji. V njihovih klubih za velike denarce igrajo številni nogometaši, med katerimi je najbolj znano ime Cristiano Ronaldo. Na leto naj bi mu pogodba zagotovila 200 milijonov evrov. Očitno pa šejkom nogometna zgodba ni dovolj, zato so se odločili, da organizirajo teniški turnir, nanj pa so povabili šesterico. Odtod tudi ime turnir šestih kraljev.

Trenutno številko ena na svetu, Italijana Jannika Sinnerja, Španca Carlosa Alcaraza, Srba Novaka Đokovića, Španca Rafaela Nadala, Rusa Danila Medvedjeva in Danca Holgerja Runeja. Vse skupaj so začinili z neverjetnimi nagradami. Samo za udeležbo je vsak dobil ček v višini 1,5 milijona ameriških dolarjev (1,4 milijona evrov), zmagovalcu pa so jih obljubili neverjetnih šest milijonov (5,5 milijona evrov).

Dvoboj za tretje mesto ljudi zanimal bolj kot finale

Igrati za šest milijonov je bilo nekaj posebnega tudi za teniške milijonarje. Za primerjavo: zmaga na prestižnem turnirju v Wimbledonu je letošnjemu zmagovalcu Alcarazu zagotovila 3,2 milijona evrov. V Savdski Arabiji sta se v finale prebila 23-letni Sinner in dve leti mlajši Alcaraz, številka ena moškega tenisa pa je slavil zmago s 6:7 (5), 6:3, 6:3. »Ko igrava med sabo, drug drugega spodbujava, da dava na igrišču svoj maksimum. Vesel sem svoje predstave. Na tem turnirju smo zato, da ljudem pokažemo, kako lepa igra je tenis. Upam, da so ljudje uživali v šovu,« je bil nasmejan Jannik Sinner, za katerega je bila to letošnja sedma turnirska zmaga, pri čemer je dobil tudi dva grand slama, in sicer v Avstraliji in ZDA. Zanimivo, da je Italijan Španca v letošnji sezoni premagal šele prvič, pred tem je izgubil v polfinalih Indian Wellsa, odprtega prvenstva Francije in v Pekingu.

A precej bolj kot finale je teniške navdušenca zanimal boj za tretje mesto, v katerem sta loparje prekrižala Đoković in Nadal, igralca, ki sta v karieri skupaj osvojila kar 46 turnirjev za grand slam. Velika tekmeca sta se v karieri pomerila točno 61-krat, po zmagi v Rijadu s 6:2, 7:6 (5) pa je razlika 32:29 v korist Srba. Med prvim in zadnjim dvobojem je minilo natanko 6705 dni. Njuno rivalstvo se je začelo 11. junija 2006 v četrtfinalu Roland Garrosa, ko pa je bil Đoković v izgubljenem položaju in je po zaostanku s 4:6, 4:6 dvoboj zaradi zdravstvenih težav predal. »Ne zapusti še tenisa. Izjemno ga je videti, kako se kljub številnim poškodbam in težavam bori za vsako žogo. To je tudi zame zelo čustven dan, saj sem zadnjič igral proti največjemu tekmecu moje kariere,« je po dvoboju dejal Novak Đoković.

Novak Đoković o Rafaelu Nadalu: »Izjemno ga je videti, kako se kljub številnim poškodbam in težavam bori za vsako žogo. To je tudi zame zelo čustven dan, saj sem zadnjič igral proti največjemu tekmecu moje kariere.«

 

Đoković ima do Nadala veliko spoštovanje

Nadal, ki je upokojitev napovedal 10. oktobra, bo namreč nastopil zgolj še v dresu Španije v Malagi, ki bo novembra gostila zaključni turnir Davisovega pokala. Đoković je tako po Rogerju Federerju ostal še brez enega velikega tekmeca, zase pa pravi, da je pred njim še nekaj let igranja tenisa na najvišji ravni, pa čeprav šteje že 37 let. »Do tebe imam veliko spoštovanje. Si izjemna oseba in izjemen športnik. Najino rivalstvo je bilo res napeto, upam, da se kmalu srečava na pijači na plaži, kjer bova govorila tudi o čem drugem kot o tenisu. Kot sem ti dejal ob mreži, mi je bilo v veliko čast igrati proti tebi. To je res zelo čustven trenutek, ostani z nami v tenisu. Hvala v imenu celotnega teniškega sveta, za sabo puščaš neverjetno dediščino,« je še o Nadalu in njunem rivalstvu povedal Srb.

Seveda se je odzval tudi Rafael Nadal, ki je dejal: »Novak, hvala za današnje besede in vse trenutke, ki sva jih delila na igrišču. Pomagal si mi zrasti, brez tebe ne bi bil takšen igralec, kot sem. Čestitke tudi tebi za vse osvojene turnirje in srečno v prihodnosti. V karieri sem imel veliko srečo, na vsakem turnirju sem čutil neverjetno podporo. Težko je opisati energijo in osebno zadovoljstvo, ki ju ob tem začutiš. To je nekaj posebnega.«

Rijad bo čez dva tedna gostil zaključni turnir najboljše osmerice tenisačic, vse glasnejše pa so govorice, da naj bi bil v Savdski Arabiji januarja ali februarja še en močan turnir tako za moške kot ženske. Proti temu sta na primer Chris Evert in Martina Navratilova, ki pravita, da Savdska Arabija zaradi svoje zgodovine glede človekovih pravic ter odnosa do žensk in istoispolno usmerjenih takšnih turnirjev ne bi smela prirejati, a se zdi, da bo znova odločila moč denarja. Svoj lonček je pristavil tudi John McEnroe, ki je dejal: »Osebno se z organizacijo športnih dogodkov v Savdski Arabiji ne strinjam. Ko sem izvedel, da bodo ženske igrale tukaj zaključni turnir, sem mislil, da gre za slabo šalo. Kot da ni znano, kako tukaj ravnajo z ženskami.« x

Priporočamo