Triindvajsetletni Sinner je bil na dveh dopinških testiranjih v osmih dneh na marčevskem turnirju v Indian Wellsu dvakrat pozitiven na prepovedani anabolni steroid klostebol. Gre za sredstvo, ki pomaga pri rasti mišične mase oziroma moči in je na črnem seznamu Mednarodne protidopinške agencije Wada. Sledil naj bi takojšnji suspenz, vendar ga je neodvisna preiskava Mednarodne agencije za teniško integriteto Itia, ki vodi protidopinške programe pri zvezah ATP, WTA, ITF in na turnirjih za grand slam, oprostila, ker naj bi snov dobil v telo nenamerno. Igralec jo je namreč uspel prepričati, da je prišla v telo zaradi kontaminacije s strani njegovega fizioterapevta, ki si je na ureznino na prstu nanesel razpršilo (v Italiji ga je mogoče dobiti brez recepta), in ga nato s stikom – pri masaži ni uporabil rokavic – prenesel tudi na igralca.

Po škandalu je Sinner odpustil kondicijskega trenerja Umberta Ferraro in fizioterapevta Giacoma Naldija. »Naldi in Ferrara sta bila dolgo pomembna člena v moji karieri. Skupaj smo opravili neverjetno delo in dosegli velike uspehe. A zaradi zapleta s prepovedano snovjo jima ne zaupam več stoodstotno, zato sem prekinil sodelovanje z njima,« je pojasnil Jannik Sinner in dodal, da je Naldiju sporno razpršilo dal Ferrara. Itia je Italijana oprala krivde zaradi zelo majhne količine prepovedanega sredstva – neuradno je šlo za milijardinko grama – in njegovih argumentov pri dokazovanju nedolžnosti. Edina kazen, ki jo je zaenkrat dobil, je odvzem 225.000 evrov za uvrstitev v polfinale Indian Wellsa in 400 točk za svetovno lestvico.

Novak Đoković, teniški igralec: Številni igralci, ne da bi imenoval katerega od njih, so bili v podobnem ali skoraj enakem primeru, a niso doživeli takšnega razpleta.

 

Kyrgios zahteva kazen

A Sinnerjev primer je sprožil veliko razburjenja, saj naj bi Itia imela dvojna merila pri (ne)kaznovanju igralcev in igralk, poleg tega pa so tisti, ki so padli na dopinškem testu, med potekom preiskave običajno suspendirani. Mnogi so začudeni tudi zaradi popolne tajnosti do objave vseh podatkov šele pred nekaj dnevi. »Razlog, da sem lahko ves čas igral, je bil, da smo natančno vedeli, kako je snov prišla v telo. Nisem zaskrbljen, saj vem, da nisem nič naredil narobe. To vedo tudi tisti, ki me zelo dobro poznajo. Verjemite, moja vest je čista kot solza,« pojasnjuje rdečelasec iz Sextena/Sesta ob vznožju smučišč blizu italijansko-avstrijske meje.

»Smešno – ne glede na to, ali je bilo to naključno ali namerno. Dvakrat te testirajo s prepovedano (steroidno) substanco... Odsoten bi moral biti vsaj dve leti,« se je na družbenih omrežjih razhudil 29-letni avstralski teniški igralec Nick Kyrgios, Kanadčan Denis Šapovalov pa je zapisal: »Različna merila za različne igralce.« Mats Wilander, nekdanji švedski teniški igralec in zdaj strokovni komentator Eurosporta, je kritiziral »obupno voden proces s strani Itie« in se vprašal: »Je vse to povezano tudi s tem, da gre za aktualno številko ena na svetu? Mogoče. Če je tako, je vse skupaj še hujše.« Svetovna protidopinška agencija Wada je sporočila, da bo primer še enkrat natančno preučila in da si glede kazni za Sinnerja pridržuje pravico do pritožbe na Mednarodnem športnem razsodišču Cas v Lozani.

Oglasil se je tudi Srb Novak Đoković, trenutno drugi igralec sveta in štirikratni zmagovalec US Opna v letih 2011, 2015, 2018 in 2023. Pozval je k spremembi protidopinških pravil in dodal, da po Sinnerjevem primeru mnogi igralci lahko dvomijo o enakopravni obravnavi dopinških primerov in da se v javnosti ustvarja vtis o dvojnih merilih. »Številni igralci in igralke so bili v podobnem ali skoraj enakem primeru, a niso doživeli takšnega razpleta. Zdaj se postavlja vprašanje, ali si igralec lahko privošči plačilo znatne vsote denarja za odvetniško pisarno, ki bi potem učinkoviteje zastopala njegov primer? Ne vem,« se čudi Novak Đoković, rekorder s 24 zmagami na turnirjih za grand slam med posamezniki. 

Priporočamo