Na jesenskem zasedanju Mednarodne smučarske organizacije (FIS) so se v Zürichu zbrali najpomembnejši igralci, ki tvorijo največjo zimsko športno organizacijo. Zasedanje se je končalo v soboto s sejo predsedstva FIS. Pred tem so imeli v vseh panogah sestanke vsa delovna telesa, ki so jim predsedovali glavni trenerji in organizatorji tekem svetovnega pokala.

Sestanka se je udeležil tudi Miha Verdnik, ki je v Zürich pripotoval iz Saas Feeja, kjer se je pripravljal z Žanom Kranjcem, ki sta mu na treningih delala družbo Tijan Marovt in Miha Oserban. Ena najopaznejših novosti v bližajoči se sezoni, ki se bo začela zadnji oktobrski vikend v Söldnu, na televizijskih zaslonih bo, da bo barvanje proge na tekmah hitrih disciplin bolj bledo, s čimer želijo pri FIS tekme otežiti. Naloga organizatorjev svetovnega pokala v tehničnih disciplinah pa bo, da bodo sneg delali v plasteh. Pri tem bodo uporabljali veliko vode. Zadnjo besedo bodo imeli predstavniki FIS, ki bodo na podlagi vremenske napovedi in drugih dejavnikov opravili zaključne priprave na tekmo.

Manj bo ledeno

Morda glavna novost, kar zadeva najboljšega slovenskega alpskega smučarja Žana Kranjca, je, da snežna podlaga na veleslalomskih tekmah ne bodo več tako ledena, kot je bila denimo v zadnji sezoni. To je bila želja Švicarjev, ki so se postavili v bran najboljšemu alpskemu smučarju ta čas Marcu Odermattu. Ker Švicar tekmuje v vseh disciplinah, nima toliko časa za trening veleslaloma kot specialisti za bazično disciplino alpskega smučanja, zato so pri FIS želji v zadnjih letih serijske zmagovalke pokala narodov ugodili. »Res je, da se Žan v zadnjih dveh sezonah v takšnih razmerah ni znašel najbolje, kar je bila predvsem posledica dejstva, da ni našel prave opreme. Sedaj ima nov model smuči, ki se odziva precej bolje. Ker je v preteklosti veliko treniral in tekmoval na mehkejših terenih, v zadnjem času veliko pozornosti posvečava prostemu smučanju. Njegova največja prednost je, da ima neverjetno željo in energijo za napredek. Ko ga opazujem na snegu, se mi zdi, da je star 16 let, ne pa skoraj dvakrat toliko,« odgovarja Miha Verdnik.

V novi sezoni svetovnega pokala je predvidenih 38 preizkušenj, od tega 17 v hitrih disciplinah, 21 pa v tehničnih. Pri FIS so dejali, da morebitnih odpadlih tehničnih preizkušenj med sezono ne bodo nadomeščali, medtem ko bodo hitre nadomeščali na dveh lokacijah, in sicer v Val Gardeni in Kvitfjellu. Žana Kranjca lahko skrbi, da je v koledarju le devet veleslalomov, zato se mu bo vsak odpadli zelo poznal. Veseli pa se lahko svetovnega prvenstva v Saalbachu, kamor bo februarja pripotoval kot zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala na tem prizorišču. Želja Verdnika je, da bi na vrhuncu sezone v slalomu startala tudi Marovt in Oserban, ki na tekmah svetovnega pokala ne more tekmovati, saj ni uvrščen med najboljših 150 smučarjev v disciplini. Verdnik poudarja, da je napredek Oserbana eden osrednjih ciljev ekipe za tehnične discipline.

Grega Benedik, pred Ask smučarski klub, Boris Pesjak, podpredsednik Pokal Vitranc, Marcus Weldner, Srečko Medven, gen. sekretar Pokal Vitranc, Peter Gerdol. - 02.10.2024. Obisk direktorjev sv. pokala v smučanju za moške in ženske v Kranjski Gori. FOTO: Bojan Velikonja

Grega Benedik, pred Ask smučarski klub, Boris Pesjak, podpredsednik Pokal Vitranc, Marcus Weldner, Srečko Medven, gen. sekretar Pokal Vitranc, Peter Gerdol. - 02.10.2024. Obisk direktorjev sv. pokala v smučanju za moške in ženske v Kranjski Gori. Foto: Bojan Velikonja

Kranjsko Goro so danes obiskali visoki gosti

V Zürichu so potrdili, da bo finale svetovnega pokala konec marca potekal v Sun Valleyju, ki je bil po koledarski konferenci v Portorožu še vprašljiv. Nekaj novosti, predvsem kar zadeva poteka tradicionalnih tekem, priprave snega in širitve smučišč, so predstavili organizatorji v Madonni di Campiglio, Schladmingu, Kranjski Gori, ki sta jo danes na to temo obiskala direktorja ženskih in moških tekem svetovnega pokala Markus Waldner in Peter Gerdol, Alti Badii in Val d'Iseru, kjer se že pripravljajo na svetovno prvenstvo leta 2031, zato imajo v teh mesecih nekaj težav z zagotovitvijo nastavitvenih kapacitet.

Verdnik pravi, da je vzdušje v reprezentanci odlično, da si boljšega niti ne predstavlja. »Žan Kranjec je zelo odprt in v ekipi ni čutiti, da ima že olimpijsko kolajno ter da je že več let eden najboljših veleslalomistov na svetu. Kar zadeva priprav na novo sezono, smo v Ushuai trenirali dobro, le zadnji dnevi so bili toplejši, kot smo si nadejali. Tudi v Saas Feeju smo imeli vmes nekaj slabših dni, a tako pač je. Malce me skrbi, kako bo naprej. Dobre vesti prihajajo iz Söldna, kjer imajo odlične pogoje in naj bi pred tekmo vsaki ekipi po 10. oktobru omogočili dva dneva treninga. Tudi v Leviju že nanašajo sneg po celotni progi, ki bi naj bila na razpolago vsem ekipam.« 

Strožje kazni za zamudnike

Ena od novosti Mednarodne smučarske organizacije pred novo sezono je tudi ta, da če bo alpski smučar na prizorišču tekme svetovnega pokala zamudil na zbirno mesto pred žrebanjem startnih številk, bo kaznovan z 999 švicarskimi franki. Če bo zamudil večkrat, bo plačal 5000 švicarskih frankov, poleg tega pa bo prejel startno številko 15 in bo startal šele po 45. tekmovalcu. Odslej bo tudi obvezno nošenje zračne blazine. Na startu bo prisoten sodnik, ki bo preverjal, ali jo imajo tekmovalci na sebi. V nadaljevanju jo bodo morali vsi aktivirati, kar bodo preverjali na cilju.

Priporočamo