Pred četrto tekmo je moral selektor Uroš Zorman opraviti že tretjo kadrovsko rošado. Potem ko sta uvodno tekmo proti Španiji zaradi poškodb izpustila Matej Gaber in Nejc Cehte (zamenjala sta ju Kristjan Horžen in Nik Henigman, ki pa sta se že na naslednjem dvoboju proti Hrvaški vrnila med gledalce, Gaber in Cehte pa nazaj na igrišče), je pred Japonsko šel na bolniško eden od stebrov obrambe in ostrostrelec Borut Mačkovšek. Razlog so težave s kolenom, ki mu je po treh tekmah spet oteklo, namesto 203 centimetre visokega igralca madžarskega Picka iz Szegeda pa je priložnost med 14 Zormanovimi izbranci do Mačkovškove vrnitve spet dobil Henigman.

Aktualni podprvaki Azije, ki šestič nastopajo na OI (najboljši dosežek 9. mesto iz Montreala 1976), so bili pred premiernim slovensko-japonskim dvobojem v zgodovini velikih tekmovanj (OI, SP) tudi na svetovnih stavnicah krepko v vlogi avtsajderja. Kvota na zmago Slovenije je bila le 1,13, na uspeh Japonske kar 7,50, na remi pa 16,50. Glavni zvezdnik reprezentance iz dežele vzhajajočega sonca je seveda selektor, Španec Carlos Ortega, ki je ekipo prevzel letos, sočasno pa je od leta 2021 tudi trener Barcelone. Med njegovimi 14 igralci jih kar enajst igra v domači ligi (med 17 Slovenci le dva), samo trije pa v tujini: Kosuke Jasuhira je član Vardarja (Severna Makedonija), Šuiči Jošida nosi dres francoskega Nantesa, Šinosuke Tokuda pa igra za Al Duhail v Katarju.

Za moj okus smo jih rezultatsko večkrat pustili malce preblizu, predvsem zaradi slabše obrambe in neumnih izključitev. Naše noge so bile po treh tekmah težke, mogoče tudi zato, ker so Japonci občutno hitrejši od nas.

Jure Dolenec, reprezentant

Japonci, ki so na uvodnih treh tekmah v skupini A trikrat izgubili (Hrvaška 29:30, Nemčija 26:37, Španija 33:37), so odlično začeli obračun s Slovenci in si trikrat priigrali tri gole prednosti, nazadnje pri 9:6. Po treh zaporednih zadetkih je Slovenija v 16. minuti le ujela rezultatski priključek (9:9), pet minut pred odhodom na odmor pa tudi prvič povedla s 13:12. Prvi polčas se je po osmih izenačenjih vseeno končal brez zmagovalca (15:15), s po štirimi goli pa sta jih Aleks Vlah (vse iz igre) in Dean Bombač (trije s črte sedmih metrov) skupaj dosegla več kot polovico za Zormanovo ekipo.

Slovensko mučenje z reprezentanco, ki je že 15-krat nastopila na svetovnem prvenstvu, a brez odmevnejšega dosežka (najboljša uvrstitev 10. mesto v Franciji leta 1970), se je nadaljevalo tudi v drugem polčasu. A na srečo le slabih osem minut, nato pa je Slovenija po treh zaporednih izenačenjih prvič povedla s plus dva (20:18). A najslabša ekipa v skupini se ni predala, le zahvaljujoč Vlahovim golom in mojstrovinam pa je prednost v 48. minuti prvič narasla na tri (23:20). Toda v manj kot treh minutah se je stopila na 23:24 in selektor Zorman je bil prisiljen ukrepati z minuto odmora. Z dvema zaporednima goloma fantastičnega Vlaha, ki je dosegel kar 14 golov, so Slovenci znova pobegnili za tri (26:23), a so se trdoživi Japonci še štirikrat približali na le enega. Nazadnje pri 28:29 pol minute pred koncem, a je Slovenija z dolgim napadom do konca uspešno zadržala minimalno prednost.

Arena Sud 6, sodnika: Hansen in Madsen (oba Danska).

Slovenija: Ferlin (2 obrambi), Lesjak (5 obramb), Blagotinšek 2, Henigman, Janc 2, Dolenec 3 (1), Cehte, Slatinek-Jovičić, Kodrin 1, Gaber 1, Zarabec 2, Bombač 4 (3), Novak, Vlah 14 (3).

Japonska: Nakamura (5 obramb), Okamoto (4 obrambe), Jasuhira 8 (4), Sakurai, Sugioka 1, Jošida 2, Baig 3, Tokuda, Watanabe 2, Motoki 4, Tamakawa 2, Jošino, Fujisaka 6, Takano.

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (7), Japonska 4 (4). Izključitve: Slovenija 12 minut, Japonska 14 minut.

Igralec tekme: Aleks Vlah (Slovenija).

Krožni napadalec in steber obrambe Blaž Blagotinšek je k zmagi prispeval dva gola iz dveh poskusov: »To je bila naša najtežja tekma v Parizu doslej in zelo smo se morali potruditi za novi točki. Japonci so zelo hitri in neugodni, v obrambi so nas dobro prebijali, a najpomembnejša sta zmaga in četrtfinale. Zelo smo pogrešali Mačkovška in upamo, da se bo čim prej vrnil. Nemčija? Možnosti so v odstotkih 50:50, a verjamem v našo zmago.« Kapetan Jure Dolenec je dosegel tri gole: »Za moj okus smo jih rezultatsko večkrat pustili malce preblizu, predvsem zaradi slabše obrambe in neumnih izključitev. Naše noge so bile po treh tekmah težke, mogoče tudi zato, ker so Japonci občutno hitrejši od nas. Če se malce pošalim: so tako hitri, da tudi sodnika ne moreta tako hitro prešteti njihovih korakov, zato jih je včasih mogoče tudi pet, šest, sedem. Igrajo pa super rokomet, a nas je vlekel predvsem fantastični Aleks.«

Izidi 4. kroga, skupina A: Hrvaška – Švedska 27:38 (15:18), Nemčija – Španija 33:31 (20:18), Slovenija – Japonska 29:28 (15:15), pari 5. kroga (nedelja, 4. avgust): Švedska – Japonska (9.00), Nemčija – Slovenija (14.00), Španija – Hrvaška (21.00), vrstni red: Nemčija in Slovenija po 6, Švedska, Španija in Hrvaška po 4, Japonska 0.

Priporočamo