Po dveh tednih in pol napornih športnih preizkušenj v Parizu so slovenski športniki s sprejemom na Kongresnem trgu sklenili športno poletje. Navijači, ki so slovenske olimpijce podpirali doma in v Parizu, so bili letos še posebej navdušeni nad izjemno raznovrstno ekipo športnikov, ki so tekmovali v ekipnih in individualnih športih. Slovensko ekipo je sestavljalo 44 športnic in 46 športnikov, mnogi med njimi so na olimpijski oder stopili prvič.

Slovenija je na 33. poletnih olimpijskih igrah nadaljevala tradicijo osvajanja medalj in dosegla še 11 uvrstitev med prvo deseterico. Foto: Jaka Gasar

Razposajena množica navijačev se je na Kongresnem trgu začela zbirati že slabo uro pred začetkom sprejema. Odeti v slovenske zastave, drese v zeleno-beli barvi in s poslikavami na obrazih so nestrpno pričakovali prihod najboljših športnikov v državi. Ob 20. uri so na oder pred zbrano množico stopili športniki, nekateri med njimi so se v domovino iz Pariza vrnili šele danes. Kljub poolimpijski utrujenosti so navijače pozdravili z vzhičenostjo in širokim nasmehom.

Iz Koroške so v Ljubljano prišli podporniki naše najboljše plezalke vseh časov Janje Garnbret, ki je že drugič osvojila zlato olimpijsko medaljo. »Janja je pač naša kraljica. Niti za trenutek nismo podvomili o zmagi,« so nam povedali navijači iz Črne na Koroškem. Prepričani so, da je Koroška prava olimpijska pokrajina, saj z vsakih olimpijskih iger koroški športniki prinesejo medalje. Ob tem so spomnili na nekdanjo alpsko smučarko Tino Maze, ki se je z olimpijskih iger vrnila s kar štirimi. »Ko smo gledali Janjo jokati, smo jokali z njo. Najlepše je videti nekoga, ki tako iskreno pokaže svoja čustva,« je povedala Marina iz Velenja.

Ljubljana, Zelezniski muzej.Novinarsko druzenje s clani slovenske olimpijske reprezentance pred vecernim sprejemom na Kongresnem trgu.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je množica pozdravila športnike, ki so nas zastopali na olimpijskih igrah v Parizu. Foto: Jaka Gasar

90 slovenskih športnikov se je udeležilo olimpijskih iger.

Tudi ženske uspešne v kolesarstvu

Vrnitev v Slovenijo je bila prav za vsakega športnika, ki se je udeležil olimpijskih iger, nekaj posebnega. »Tako zelo sem navdušena nad množico navijačev. Hvaležna sem tudi množici v Parizu, še nikoli namreč nisem tekmovala pred takšno množico,« je povedala mlada slovenska kanuistka Eva Alina Hočevar. Ob tem je še dodala, da upa, da ji uspe tudi pot v Los Angeles čez štiri leta.

Tudi Luko Mezgeca, ki ima že kar nekaj izkušenj z večjih tekmovanj, so olimpijske igre navdušile. Dejal je, da je težko primerjati Tour de France in kolesarsko dirko na olimpijskih igrah, čeprav sta potekala v isti državi. »Olimpijski Pariz je bil veliko boljši od Toura, ker smo bili manj utrujeni. Pa tudi trasa je bila res vrhunska,« je povedal. Slovenijo je na tokratnih olimpijskih igrah zastopalo 44 športnic, med njimi tudi kolesarka Urška Pintar, ki je povedala, da tudi ženske v kolesarstvu postajajo vse hitrejše in že dohitevajo moške.

Foto: Jaka Gasar

Dosegli več od pričakovanj

Posebno presenečenje tokratnih iger so bile slovenske rokometašice, ki so se kot ženska rokometna ekipa na tako veliko tekmovanje uvrstile prvič. Da gre za res velik uspeh, je poudarila tudi kapetanka Ana Gros. »O tem si nismo upale niti sanjati, vedno se je zdelo tako daleč,« je dejala. Vsi navijači pa so najbolj nestrpno pričakovali dobitnike olimpijskih kolajn, ki so se na oder povzpeli ob koncu. Dvakratna dobitnica olimpijskega zlata Janja Garnbret se je navijačem zahvalila za močno podporo in dejala, da o prihodnjih olimpijskih igrah še ne razmišlja, a udeležitve na njih ne izključuje.

Pred sprejemom je slovenske športnike sprejela tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je dejala, da je nastope športnikov spremljala s ponosom. »Občutki, ki sem jih doživela predvsem ob poslušanju Zdravljice, bodo za vedno ostali v mojem srcu,« je povedala predsednica.

Foto: Jaka Gasar

Slovenija je na 33. poletnih olimpijskih igrah nadaljevala tradicijo osvajanja medalj in dosegla še 11 uvrstitev med prvo deseterico. Rokometna reprezentanca in atlet Kristjan Čeh sta zasedla četrto mesto, odbojkarska ekipa peto, plavalka Neža Klančar in ritmična gimnastičarka Jekaterina Vedenejeva pa šesto. Kajakašica na divjih vodah Eva Terčelj se je veselila sedmega mesta, kolesar Jan Tranik osmega, kanuistka Eva Alina Hočevar, judoistka Anka Pogačnik in namizni tenisač Darko Jorgić pa so zasedli deveto mesto. 

sprejem za olimpijske igre, pariz 2024

Slovenija je na Kongresnem trgu v Ljubljani pozdravila športnike, ki so nas zastopali na olimpijskih igrah v Parizu. Foto: Jaka Gasar

Dobitnike olimpijskih medalj bodo sprejeli tudi v domačih krajih. Janjo Garnbret bodo sprejeli v domačem Slovenj Gradcu. Na Trg svobode in Glavni trg bo prispela v torek ob 18. uri v spremstvu PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu. Tonija Vodiška in Andrejo Leški pa bodo ob 19. uri sprejeli v Taverni v Kopru. Navijači in člani klubov bodo športnike pospremili v sprevodu od olimpijskega bazena na Piranski cesti po Pristaniški ulici do Taverne.

Preberite še: 

#video Zlata Janja Garnbret

Vodišek po psihološki vojni olimpijski podprvak

Andreja Leški, olimpijska prvakinja v judu v kategoriji do 63 kilogramov

 Rokometaši po napetem dvoboju za las prekratki

 Kristjan Čeh: Storil sem vse, kar je bilo v moji moči.

 Poljaki premočni za uresničitev športnih sanj

Priporočamo