»Če bodo naši odbojkarji pravi, nas Srbija ne more premagati,« je bil v svoji napovedi odločen Sebastijan Škorc, nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant, ki je kot pomočnik selektorja Alberta Giulianija osvojil dve srebrni kolajni na evropskih prvenstvih. Ker je v slovenski reprezentanci še vedno večina igralcev, ki so nekaj let igrali tudi z njim, jih očitno še vedno zelo dobro pozna. Izbranci Gheorgheja Cretuja, romunskega strokovnjaka na slovenski klopi, so bili osredotočeni na vsako točko in tudi v trenutkih, ko so jim Srbi pobegnili za nekaj točk, so bili ves čas prepričani o svojem uspehu, ki je na koncu tudi prišel.

V igri Slovenije delovalo vse

»Igrali smo zelo blizu tistemu, kar si želimo vedno. Lahko bi rekel, da je v naši igri delovalo vse. Na trenutke je bilo morda preveč zgrešenih servisov, toda vse drugo, od napada, bloka in obrambe, je delovalo na visoki ravni. Srbi so poizkušali vse, da bi prišli do preobrata, veliko so menjali, iskali so rešitve, ampak nikakor niso prebili naše obrambe. Upam, da bomo takšno igro ohranili do konca olimpijskega turnirja. Za nas so to prve in za večino igralcev tudi verjetno naše zadnje olimpijske igre, zato je motivacija še na višji ravni,« je po zmagi, peti zaporedni nad Srbijo, dejal slovenski organizator igre Gregor Ropret.

V prvem nizu je bil izid zadnjič izenačen pri šestnajsti točki. Morda odločilen trenutek je bil, ko je po ogledu videoposnetka točka pripadla slovenski ekipi, ki je povedla s 17:16, vodstva pa ni več izpustila iz rok. Z desetimi točkami se je v uvodnem nizu, ki ga je končal Tine Urnaut, izkazal Tonček Štern. Toda tudi pred petimi leti so slovenski odbojkarji v finalu evropskega prvenstva, ki je bil prav tako v Parizu, slavili v uvodnem nizu, v nadaljevanju pa so bili boljši Srbi, ki so na olimpijskem turnirju v drugem nizu vodili tudi že z 10:6. V dobrem položaju so bili še pri izidu 15:12, vendar je Alen Pajenk s svojimi servisi poskrbel za popolni preobrat. Pred tem ga je na svoj servis z žogo v glavo zadel Tonček Štern.

»Kot da me je Tonček s tem, ko me je z žogo zadel v glavo, resetiral. Na srečo v pozitivnem smislu. Od takrat naprej se je začela odločilna serija,« je po tekmi v smehu dejal najstarejši slovenski odbojkar v Parizu, ki pri 38 letih igra, kot da bi bil šele na začetku svoje reprezentančne kariere. Z delnim izidom 9:0, Pajenk je dosegel tudi tri ase, je bil drugi niz odločen. V tretjem je Srbija še vodila s 5:2, toda po asu Klemna Čebulja je slovenska reprezentanca izid že na peti točki izenačila, v nadaljevanju pa vajeti igre spet vzela v svoje roke. Prav v trenutku, ko je judoistka Andreja Leški na drugem koncu Pariza z iponom premagala Mehičanko Prisco Alcaraz za prvo slovensko zlato kolajno v Parizu, je tekmo končal Čebulj.

Prvi cilj dosežen

»Od naših navijačev smo slišali za uspeh Andreje Leški, zato je bila zmaga še slajša. V ponedeljek so do zmage prišli še naši rokometaši, kar nam daje dodatno energijo. Odločilo je to, da smo v težkih trenutkih, tu predvsem mislim na sredino drugega niza, ko smo zaostajali za Srbi, držali skupaj in verjeli, da se lahko vrnemo v igro. Prvi cilj je s tem dosežen, vendar zdaj razmišljamo o Franciji, o četrtfinalu bomo razmišljali šele po petkovi tekmi,« ne želi ničesar prehitevati slovenski kapetan Tine Urnaut.

Kakorkoli že, Slovenija je že v četrtfinalu olimpijskih iger. Njena petkova tekma proti domačinom olimpijskih iger in branilcem naslova iz Tokia, ki so včeraj zvečer igrali v Kanado, bo odločala o prvem mestu v skupini A.

Priporočamo