Zadnji dve tekmi proti branilcem olimpijskega naslova iz Tokia so dobili slovenski odbojkarji. Konec maja so v ligi narodov v Antalji premagali takrat nepopolno francosko reprezentanco, potem ko so jo lani na evropskem prvenstvu v Rimu premagali v tekmi za tretje mesto. Toda Francozi so na olimpijske igre prišli tudi kot aktualni zmagovalci lige narodov, po minimalni zmagi nad Srbijo v prvem krogu olimpijskega turnirja pa so v drugem brez izgubljenega niza premagali še Kanado. Na drugi strani mreže so izbranci Gheorgheja Cretuja en niz izgubili le proti Kanadi.

»Obe ekipi bosta zelo motivirani v lovu na zmago, ampak kaj lahko drugega sploh pričakujemo od domačinov na olimpijskih igrah? Sem zelo ponosen, da smo tukaj in lahko igramo proti prvakom v njihovi hiši,« je pred tekmo s francoskimi odbojkarji dejal Gheorghe Cretu, ki je bil na svoje izbrance še bolj ponosen po včerajšnji tekmi.

V prvem nizu so prevladovali slovenski odbojkarji, spet pa je bil v napadu nezaustavljiv Tonček Štern, ki je dosegel kar deset točk. Čeprav so sredi drugega niza Francozi vodili z 12:6, pred vstopom v končnico niza pa z 19:15, so Cretujevi izbranci uprizorili preobrat in po novi točki Šterna izkoristili drugo zaključno žogo. Odlične igre 28-letnega slovenskega korektorja iz Slovenske Bistrice niso ostale neopažene, saj je med olimpijskim turnirjem dobil mamljivo ponudbo najboljše turške ekipe, Halbank Ankara, ki jo bo v novi sezoni vodil srbski selektor Igor Kolaković.

Francija – Slovenija 2:3 (-20, -23, 25, 22, -11)

Pariz - Arena Sud 1, gledalcev: 9505, sodnika: Simonović (Švica) in Maroszek (Poljska).

Francija: Chinenyeze 11, Grebennikov (L), Partry 19, Toniutti, Tillie, N'Gapeth 21, Brizard 3, Le Goff 6, Clevenot 9, Louati 8, Faure 2, Jouffroy. Selektor: Andrea Giani.

Slovenija: T. Štern 28, Pajenk 14, Kozamernik 10, Vinčić, Štalekar 2, Kovačič (L), Ž. Štern, Ropret, Urnaut 9, Čebulj 16, Možič, Mujanović. Selektor: Gheorghe Cretu.

Kako nepredvidljiva je lahko odbojka, je potrdil tudi tretji niz, v katerem je Slovenija vodila še s 17:13, imela tri zaključne žoge za zmago s 3:0, na koncu pa ostala praznih rok. V četrtem nizu se je v domači ekipi razigral najboljši igralec, Earvin N'Gapeth, ki je pred olimpijskimi igrami vstopil v glasbeno industrijo, saj je izdal album, ki vključuje zvrsti rapa in hip hopa.

Tako kot lani v Rimu in pred štirimi leti na olimpijskih kvalifikacijah v Berlinu je na tekmi med Slovenijo in Francijo odločal peti niz. V Berlinu je bilo v njem 34:32 za Francoze, ki so se naslednje leto veselili olimpijskega naslova, lani v Rimu je bilo 15:11 za Slovenijo, takšen izid pa je bil včeraj tudi v Parizu. V pravem trenutku se je prebudil slovenski kapetan Tine Urnaut, ki do takrat ni imel svojega dne v napadu.

»Skozi vso tekmo smo se morali truditi in iskati prave rešitve, včasih tudi z atipičnimi situacijami, da smo prišli do točk. Mislim, da smo se dobro prilagodili njihovi igri, uživali v igri in to nam je prineslo zmago,« se je tretje zmage na olimpijskem turnirju veseli Klemen Čebulj, ki je bil s 16 točkami drugi najbolj učinkovit igralec slovenske reprezentance. Z 28 jih je največ k zmagi prispeval Tonček Štern.

Kdo bo nasprotnik slovenskih odbojkarjev v četrtfinalu, bo znano šele po današnji večerni tekmi med Srbijo in Kanado. Slovenija v četrtfinale vstopa kot prvouvrščena ekipa skupine A z osmimi točkami, kar pomeni, da bo najmanj tretja po skupinskem delu tekmovanja. »Od zdaj naprej popravnih izpitov ne bo več, s kom bomo igrali v četrtfinalu, je popolnoma nepomembno, saj na tem turnirju ni slabe ekipe. Normalno je, da se da vedno igrati še bolje, in k temu bomo stremeli tudi v četrtfinalu,« pa je Čebulja dopolnil Alen Pajenk, ki se je izkazal s petimi bloki in devetimi točkami v napadu.

Vrstni red v skupini A: 1. Slovenija 8 točk (9:3), 2. Francija 6 (8:5), 3. Srbija 1 (2:6) (-1), 4. Kanada 0 (1:6) (-1). 

Priporočamo