Današnja podelitev velikega kristalnega globusa za Niko Prevc je še formalna potrditev priznanja za najboljšo slovensko smučarsko skakalko to sezono. Kljub deževnemu vremenu je njo in reprezentančne kolegice prišla bodrit lepa množica ljudi.

Čestitat ji je prišel tudi brat Peter, ki bo v nedeljo zaključil tekmovalno pot.

Nika Prevc je v prvi seriji skočila 96,5 metrov, doskočila z lepim telemarkom in pristala na tretjem mestu. V drugi seriji je ob huronskem navdušenju množice v Planici doskočila pri 97,5 metra, kar je na koncu zadostovalo, da je tretje mesto tudi obdržala.

Zmagala je Eva Pinkelnig, ki je postavila nov rekord naprave. Pinkelnig je bila sicer najresnejša tekmica Nike Prevc letos.

 

Veliki kristalni globus

Nika Prevc si je globus za skupno zmago v sezoni priborila že prejšnji teden v Vikersundu. Današnja revijalna tekma v Planici, ki se je pravkar začela, je zato kljub ne najlepšemu vremenu le še čisti užitek pred domačimi gledalci.

Portret Nike Prevc

Žal mi je bilo vsakega izgubljenega metra, me je pa povozila sreča ob zmagi v skupnem seštevku, je povedala v trenutku, ko je bilo jasno, da je osvojila veliki kristalni globus.

Odzivi na dosežek Nike Prevc: »Je Prevčeva in ko njim enkrat gre, potem gre!«

Cene Prevc, drugi najstarejši brat Nike in prvi član dinastije Prevc, ki je zaključil svojo kariero, priznava, da pred začetkom sezone ni verjel, da lahko Nika doseže ta velikanski uspeh:  »Tega nisem pričakoval. A ker vem, česa je Nika sposobna, sedaj nisem niti presenečen. Verjamem, da bomo v prihodnosti se lahko večkrat v miru usedli na kavč in jo občudovali, kaj nam bo še pripravila. Nika je sedaj res prava naša gonilna sila družine, a mislim, da ji Domen tudi tega ne bo kar tako enostavno prepustil in še ni rekel zadnje in zna še marsikaj pokazati. Kje se skriva naš družinski fenomen, je težko ugotoviti, a če pogledamo dobro, vsi imamo enake temelje. Se pravi oče in mati. Vzgoja in vrednote, ki sta nam jih dajala, ko smo bili otroci, očitno pripomorejo, da smo se vsi sposobni gnati, in to pripelje tudi do vrhunskih rezultatov.«

Stane Baloh, glavni trener ženske mladinske reprezentance v smučarskih skokih in trener, ki je v najpomembnejših letih skrbel za Niko Prevc, ni skoparil s komplimenti. Priznava, da je njen dosežek, čeprav jo zelo dobro pozna, presenetil tudi njega: »Prvič je bila celotno leto v svetovnem pokalu in takoj takšen uspeh. Sem zelo vesel, a hkrati tudi presenečen, da je pri svojih letih prikazala toliko mirnosti in predvsem konstantnosti čez celo leto. Priznam, da sam nisem pričakoval tako visokega nivoja in predvsem tako malo nihanja. A tukaj je treba dodati. Je Prevčeva in ko njim enkrat gre, potem gre. Tega smo sedaj v Sloveniji že navajeni in zares vse čestitke ob tem uspehu.«

Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge za skoke pri Smučarski zvezi Slovenije, je logično presrečen: »Sploh ne vem, kaj naj rečem. Neverjetno, kaj naša 19-letnica počne v tej, zanjo prvi sezoni. Vse je bilo zanjo prvič, tudi to, da je tretjega januarja oblekla rumeno majico. Vidi se, da ima Prevčeve gene.« In kaj ta uspeh pomeni za slovenske smučarske skoke? »To je še en dokaz, da se dobro dela tudi na nižjih nivojih, ne le najvišjih. Ta rezultat je potrditev tistega, kar delamo že 20 let. Dal nam je nov zagon in vero za tiste, ki prihajajo: torej, da je mogoče dosegati  tudi takšne vrhunske rezultate.«

Preberite tudi komentar Urbana Sušnika: Z Niko Prevc se za prihodnost smučarskih skokov ni treba bati

Komentar Jožeta Okorna: Največ se je naučila na napakah bratov

Priporočamo