Robert Hrgota končuje četrto sezono v vlogi selektorja slovenske reprezentance v smučarskih skokih. Najbolj ponosen je, da je ves pet tekmovalcev, ki sestavljajo jedro ekipe, v sezoni doseglo zmago na tekmah za svetovni pokal.

Kakšna je ocena letošnje sezone?

Glede na slab začetek je bila sezona uspešna, saj smo ujeli priključek z najboljšimi in ga držali, čeprav smo imeli poškodovanega prvega asa Anžeta Laniška. Če bi bil Anže zdrav, bi v pokalu narodov že pred Planico trdno držali drugo mesto. V tej razvrstitvi smo še tretjič med najboljšo trojico. Ekipa se je zelo lepo povezala.

Zakaj je bil začetek slabši?

Imeli smo težave z opremo. Priključek smo ujeli v zadnjem trenutku. Vsaka sprememba pravil je dodatno breme za takšno ekipo, kot je Slovenija, ki je manjša od konkurence.

Bi se Lanišek boril za stopničke v skupnem seštevku svetovnega pokala, če se ne bi poškodoval?

Da. Zelo sem vesel, da mu je uspela takšna vrnitev, čeprav sam ni zadovoljen z dosežki. Osvojitev 11. mesta na norveški turneji je le dokaz njegovega potenciala. Ko bo vse delovalo, ga bo težko premagati.

Kaj mora narediti Zajc, da bo bolj konstanten na normalnih skakalnicah?

Na treningih do začetka sezone je bil konstanten, moramo pa izboljšati mentalni pristop, saj je njegov slog skakanja takšen, da je lahko v vrhu vso sezono. Delali bomo za to, da ga majhne stvari ne bodo vrgle iz tira, da se ne bo obremenjeval z dolžinami in rezultati. Želimo si, da bi bil takšen kot Kraft, ki je imel nekaj spodrsljajev v sezoni, a se je že na naslednjih tekmah boril za stopničke. To je vrlina, ki jo moraš ponotranjiti, da vsak skok narediš stoodstotno.

Kos je v letošnji sezoni dosegel prvi zmagi v svetovnem pokalu in bil odličen deveti v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Potencial je dokazal že takrat, ko je z ekipo osvojil olimpijsko kolajno in postal svetovni prvak. Letos je naredil korak naprej, zdaj mora vse skupaj utrditi in nadgraditi. Za njim je lepa sezona, v kateri je užival.

Domen Prevc je bil v sezoni trikrat na odru za zmagovalce.

Imel je dobro sezono in spada med prijetna presenečenja.

Kako ste doživeli sezono Petra Prevca?

Težko bi si želeli kaj več. Ko je napovedal konec kariere, smo si želeli ene stopničke, dosegel jih je pet, med katerimi je bila nepozabna zmaga v Planici. Ko je poleti postal državni prvak, so se vsi spraševali, ali so drugi tako slabi ali je on tako dober. Že takrat je kazal visoko raven.

Kako boste pogrešali Prevca,
ki je bil pravi kapetan?

Bil je avtoriteta drugim, strokovni štab pa je bil avtoriteta njemu. Gnal nas je naprej. Z odhodom Petra bomo imeli enega vrhunskega tekmovalca manj, a na vrh spadata Zajc in Lanišek. Drugi se bodo morali zavedati, da nimajo več nikogar, ki jim bo pomagal, ampak bodo morali sami vleči voz. Kapetanska vloga je formalnost, pomembno bo, kako se bodo drugi med seboj dogovorili in delovali.

Ali ste kdaj pomislili, da bi se s Petrom na vrhuncu vaših trenerskih uspehov poslovili tudi vi in našli nove izzive?

Če bi Peter s slovesom počakal še kakšno leto, bi morda odšla skupaj. Letos se zanesljivo še ne bom poslovil s položaj selektorja.

Kaj morate spremeniti za
naslednjo sezono?

Pri vsakem tekmovalcu bo treba nadgraditi nekaj malenkosti. Še več bomo delali pri osnovah. Ker vseskozi spreminjajo pravila, je treba stalno razvijati tehniko in opremo. Znova čakamo, s kakšnimi novimi pravili nas bo presenetila Mednarodna smučarska zveza.

Kaj imajo Avstrijci, da so tako premočni na vseh ravneh tekmovanj?

Med prvimi šestimi reprezentancami v smučarskih skokih imajo vse več denarja kot slovenska. Ne gre le za denar, ampak tudi za ljudi, ki so specialisti za posamezna področja. To so malenkosti, ki odločajo, in zelo težko je biti enakovreden. Vsaka dodatna sprememba je večji udarec za manjše ekipe, kot je slovenska. Videl sem, na katerih področjih so bili Avstrijci močni, in to bomo skušali izboljšati. Zelo pomembno je, da dobro delamo od prvega dne. Preden začnemo loviti Avstrijce, moramo biti pozorni, da nas drugi ne ujamejo.

Očitno se od Norveške poslavlja vaš trenerski prijatelj Alexander Stöckl, potem ko je prišlo do upora tekmovalcev.

Bil je v Planici. Že med zimo sva se pogovarjala in dejal sem mu, da čas zaceli vse rane, čeprav je trenutno zelo hudo. Tudi Slovenci smo bili pred nekaj leti v podobni situaciji.

Priporočamo