Ta konec tedna bo v Planici minilo eno leto od hudega padca norveškega letalca Daniela Andreja Tandeja. Norvežan je lani svoje bivanje v Sloveniji nehote podaljšal, saj je teden dni preživel v ljubljanskem kliničnem centru. Njegova nadaljnja športna pot je bila nekaj časa pod vprašajem, a 28-letni Norvežan se ni vdal in se je vrnil v velikem slogu. Celotno sezono je bil član norveške ekipe za svetovni pokal, v katerem je zbral že 169 nastopov, 26-krat je stopil na zmagovalni oder, osemkrat na najvišjo stopničko. Nepričakovano je slavil tudi letos na domači tekmi v Oslu, brez strahu pa je nastopil tudi na letalnici v Vikersundu. Po domačem svetovnem prvenstvu v poletih so se z ekipo odločili, da letošnjo sezono predčasno zaključi in je v Planici zgolj gledalec.

Kako je biti ponovno
v dolini pod Poncami?

Občutek je nenavaden. Ko sem prišel v iztek letalnice, sem bil 100-odstoten, da sem sprejel pravo odločitev, ko sem predčasno zaključil sezono. Ko pa sem videl, kako dobro je pripravljena letalnica, sem si želel skočiti, a to je bila želja le za trenutek. Se pa že izjemno veselim, da se vrnem prihodnje leto in spet skočim na tej letalnici.

Po lanskem hudem padcu
je za vami izjemna sezona z dvema uvrstitvama na oder za zmagovalce. Ste to pričakovali?

Vsekakor ne. Niti za trenutek si nisem znal predstavljati, da bom v tej sezoni blizu zmagovalnega odra. Moj edini cilj je bil, da nastopam na tekmah in sem član norveške ekipe. Potem sem v Klingenthalu skočil na stopničke. Bilo je neverjetno, saj ni minilo niti pol leta, od kar sem se po padcu vrnil na skakalnice. Sledila je še zmaga doma na slovitem Holmenkollnu. Tega nisem pričakoval niti v najlepših sanjah.

Čeprav tukaj ne letite, ste se po letalnici spustili v Vikersundu.
Bili ste tudi del norveške bronaste ekipe na svetovnem prvenstvu v poletih. Kako drugačni so smučarski poleti od smučarskih skokov?

Poleti se močno razlikujejo od skokov. Hitrosti so večje, pritisk pod smučmi je drugačen. Moj prvi polet v Vikersundu je bil daleč najboljši med vsemi, ker sem se še povsem prepustil občutkom. Zatem sem za vsak skok bolj trpel. V skoke je prihajalo vse več napak. Ker sta bila do koncu sezone zgolj še dva vikenda poletov, smo se z ekipo odločili, da je bolje, če predčasno zaključim sezono.

Na žalost smo tudi že letos videli
grd padec. Ste ga ujeli?

Bil sem že prisoten na preizkusu letalnice v sredo in videl nesrečnega letalca. To je bil še en opomnik več, da so smučarski poleti veliko zahtevnejši od smučarskih skokov. Res moraš biti ves čas 100-odstotno osredotočen in ne smeš delati napak. Vsekakor potrditev, da je bila moja odločitev pravilna in res si želim, da bo z nesrečnikom vse v najlepšem redu. Kljub videnem padcu pa že nestrpno pričakujem, da se drugo leto spet vrnem v vlogi tekmovalca.

Ne čutite nobenega strahu?

Za trenutek me je premamilo, da bi poletel že letos. Ko sem videl prve predskakalce v sredo, sem opazil, da je letalnica res odlično pripravljena, da so naredili nekaj sprememb, ki so verjetno tudi posledica mojega padca. V mojem spominu je, da se tukaj čez hrbtišče letalnice pride zelo visoko, ko pa sem videl letošnje polete, so bili vsi letalci veliko nižje. Letalnica je res videti v odličnem stanju. Želim si le, da se odpravijo vse težave z zaletno smučino.

V letošnjem letu se zdi planiška lepotica malce večja od tiste v Vikersundu. Lahko pade tudi rekord?

Samo malo (smeh). Je veliko večja. Od kar so naredili posodobitve v Vikersundu, se tam svetovnega rekorda ne da več popraviti, tukaj pa je to mogoče.

Imate v mislih katerega
posebnega tekmovalca,
ki bi lahko posegel po njem?

Ob pravih pogojih in s pravo hitrostjo ima največ možnosti za rekord Domen Prevc. Res ima izjemno tehniko, ki mu omogoča tudi pristanke pri ekstremnih daljavah. Potem je tukaj še Timi Zajc, ki je v Vikersundu in Oberstdorfu pokazal, da je v res odlični formi. Tudi on je sposoben leteti do svetovnega rekorda, a bi zaradi svoje višine v zadnjem delu leta lahko imel nekaj težav pri pristanku. Nikoli pa ne smemo pozabiti še na Stefana Krafta, ki je aktualni svetovni rekorder in je tudi v izvrstni formi. x

Priporočamo