Čeprav so v prvi slovenski nogometni ligi odigrali že štiri kroge, razmerja še niso izoblikovana. Trije klubi igrajo še v Evropi, vsi prvoligaši pa še dopolnjujejo igralske mozaike s prihodi in odhodi. Vodilna Olimpija si je z remijem privoščila spodrsljaj pri zadnjeuvrščenih Domžalah. Kakšen je domet Olimpije, bodo razkrile tekme do konca avgusta, ko jih čaka peklenski ritem šestih preizkušenj. Če v Evropi izločijo Šerif, se bodo dvakrat pomerili s poražencem dvoboja Elfsborg (Švedska) – Rijeka (Hrvaška), doma pa na derbijih v nedeljo s Celjem, Mariborom v Ljudskem vrtu in Muro. Olimpija v Domžalah ni blestela, a je imela dovolj priložnosti za zmago. Očitno so posamezniki, kar velja predvsem za tujce, podcenili tekmeca že ob pogledu na lestvico. Sanchez je bil zadovoljen, da ekipa tekmecu ni dovolila veliko priložnosti, očitno pa je nekatere igralce zaradi napornega ritma načela utrujenost.

6 tekem čaka nogometaše Olimpije od jutri do konca avgusta, tudi derbiji s Celjem, Mariborom in Muro.

Čeprav je Mura, ki stavi na borbenost in taktično disciplino, izgubila na derbiju z Mariborom v Ljudskem vrtu, je zadržala drugo mesto na lestvici. Maribor, ki ima tekmo manj in za Olimpijo zaostaja tri točke, je zmagal rutinsko, čeprav sta od prvokategornikov tekmo začela le vratar Jug in branilec Vidmar. Stadion Ljudski vrt je prava trdnjava za Maribor, ki očitno niza uspehe na pogon trenerja Anteja Šimundže ter veteranov Josipa Iličića in Hilala Soudanija. Lepotna napaka je, da med okrepitvami ni nadarjenih slovenskih fantov, ampak zgolj talenti iz tujine. Turek Acun Ilicali, ki se že predstavlja kot novi lastnik kluba, medtem ko domači funkcionarji govorijo o strateškem partnerju, je prejšnji teden ob obisku Maribora novinarjem potrdil, da za kadrovanje že skrbijo njegovi predstavniki. Bravo je z veliko sreče z avtogolom Burića (žoga bi po strelu Jovana zletela daleč mimo gola) v sodnikovem dodatku premagal Koper, ki je bil v ponedeljek zvečer pred 200 gledalci v Stožicah po igri boljši.

Celje, Olimpija in Maribor bodo v četrtek odigrali povratne tekme tretjega kroga kvalifikacij za evropske lige. Ker so vsi trije klubi na prvih tekmah doma zmagali, imajo lepo priložnost, da se uvrstijo v zadnji krog kvalifikacij. Celje bo ob 21. uri v Dublinu začelo tekmo za ligo Evropa proti irskemu prvaku Shamrock Rovers s prednostjo 1:0. Če Celjani izločijo Shamrock Rovers, si bodo že zagotovili jesen v Evropi. 

V Celju je stresno na vseh področjih. Ekipa se je mučila z Radomljami. Trener Albert Riera trdi, da ekipa dobro začne tekmo, nato pa zapade v težave zaradi slabe telesne pripravljenosti, s čimer je odgovornost preložil na predhodnika Damirja Krznarja. Druga težava je katastrofalna igralna površina, zato je ekipa zapustila Celje in trenira ter biva v Preddvoru, od koder bodo danes odpotovali na evropsko tekmo. Čeprav Riera krči igralski kader (odšli so Vrbanec, Špeljak in Bajde), prihajajo novi igralci. Zaradi pomanjkanja desnih bočnih branilcev je prišel 29-letni Španec Juanjo Nieto. Čeprav je imelo Celje kar sedem krilnih napadalcev, je novo ime tudi 23-letni Rus Nikita Iosifov. Ko omenjamo okrepitve, dodajmo, da se je v Domžale po 15 letih vrnil 31-letni napadalec Haris Vučkić, ki je imel v karieri, v kateri je bil član 11 klubov, veliko težav s poškodbami. 

Priporočamo