Potem ko je Celje izpadlo iz kvalifikacij za ligo prvakov, tekmovanje nadaljuje v evropski ligi, kjer bo njihov tekmec irski prvak Shamrock Rovers. Celjani, ki so v tem dvoboju favoriti, so po dveh zaporednih porazih, odkar je moštvo prevzel Albert Riera, pod hudim pritiskom uspeha. »Igralci sprejemajo moje informacije in napredujejo. Ko sem analiziral Shamrock Rovers, sem bil presenečen, saj bomo morali veliko teči. Ne bo lahko, saj igrajo drugače z žogo ali brez nje. Napade radi gradijo s podajami in niso tipična ekipa, ki bi nabijala žogo,« je povedal Albert Riera, ki že dela seznam odvečnih igralcev.

Olimpijo, ki je s serijo petih zmag na uradnih tekmah odlično začela novo sezono, čaka zahtevna preizkušnja, saj ima serijski moldavski prvak Šerif iz Tiraspola veliko evropskih izkušenj (170 tekem). Šerif, ki je po igralski zasedbi tujska legija, je lani pod vodstvom nekdanjega trenerja Celja Romana Pilipčuka ostal brez naslova moldavskega prvaka. Potem ko ga je v kvalifikacijah za ligo Evropa izločil švedski Elfsborg (1:0 in 2:0), so pred tekmo z Olimpijo zamenjali ukrajinskega trenerja Jurija Hura in v Ljubljani bo ekipo vodil Hrvat Mislav Karoglan, ki je bil lani neuspešen s Hajdukom v pohodu na naslov hrvaškega prvaka.

»Šerif smo dva dni temeljito analizirali in zbirali informacije, imam nekaj idej, kako bo igral. Za nas ni pomembna njihova menjava trenerja, ampak to, kako bomo igrali. Vzdušje v slačilnici je pozitivno, saj smo doslej naredili vse, kar smo si želeli. To nam je dvignilo samozavest. Šerif je favorit, a v nogometu ni pomembna višina proračuna, ampak pripravljenost, pristop, psihična trdnost in dnevna forma, ki odločajo, kaj se bo zgodilo na igrišču,« je bil jasen trener Olimpije Victor Sanchez v pogovoru z dvema novinarjema na včerajšnjem medijskem terminu v Stožicah. »Pričakujem težko tekmo in našo zmago brez prejetega gola. Želimo ostati v zmagoviti seriji, zato bomo morali imeti tekmo pod kontrolo z žogo v naši posesti. Največ rezerv imamo v naši učinkovitosti priigranih priložnosti,« je dodal vezist Agustin Doffo.

Tekmec Maribora je Vojvodina iz Novega Sada, za katero igra tudi nekdanji branilec Olimpije Đorđe Crnomarković, podpredsednik kluba pa je 85-letni Milan Mandarić, ki je bil na čelu Olimpije šest let. »Če bomo razmišljali, da ima tekmec kakovost, mi pa bomo zmagali na taktiko, bo težko. Tudi mi moramo pokazati kakovost, čvrstost in tekmovalnost,« pravi trener Maribora Ante Šimundža. V Mariboru se obeta pester dan, saj se bo slovenski javnosti dobre tri ure pred začetkom tekme prvič predstavil strateški partner kluba, turški poslovnež Acun Ilicali.

Spored slovenskih klubov v kvalifikacijah za evropske lige, liga Evropa, ob 20.15: Celje – Shamrock Rovers, konferenčna liga, ob 19. uri: Olimpija – Šerif Tiraspol, ob 20.15: Maribor – Vojvodina. 

Priporočamo