Samo ljubljanske rokometašice, ki so svoje prve korake naredile v dvorani na Galjevici, se lahko pohvalijo s tako dolgo tradicijo nepretrganega igranja med najboljšimi evropskimi klubi. Toda na svoj tretji evropski naslov čakajo vse od leta 2003, ko so bile v finalu boljše od španske Mar Valencie, ki je že dolgo ni več med najboljšimi, tako kot tudi v zadnjem desetletju ne danskega Viborga, ki je Ljubljančanke premagal v njihovem zadnjem finalnem nastopu leta 2006. To je bil njihov tretji in za zdaj zadnji izgubljeni finalni obračun, zadnjič pa so bile blizu uvrstitvi v finale leta 2013, ko jih je v polfinalu ustavil norveški Larvik.

Vse od takrat je za serijske slovenske državne prvakinje uvrstitev med štiri najboljše evropske ekipe nedosegljiva. Tudi v lanski sezoni, čeprav so pred njo napovedovale, da se bodo uvrstile na zaključni turnir v Budimpešti, vendar je bila v končnici za uvrstitev v četrtfinale obakrat boljša CSM Bukarešta.

S številnimi okrepitvami
v novo sezono

V letošnji sezoni želijo v Stožicah, kjer klub domuje že več kot desetletje, neuspehom narediti konec. To so igralke napovedovale že lani, a se je njihova pot po dveh porazih proti CSD Bukarešti končala že v končnici za uvrstitev v četrtfinale. Toda letošnja ekipa bo po imenih veliko močnejša od lanske, tako da bo imel trener Dragan Adžić, ki je sicer slovensko žensko reprezentanco letos popeljal na olimpijske igre v Parizu, vsaj na papirju eno najmočnejših ekip v ligi prvakinj.

V Krim so se vrnile Ana Gros, ki je v lanski sezoni z Györom le dočakala slavje v ligi prvakinj, Amra Pandžić in Ana Abina, novinke pa so francoski reprezentantki Tamara Horaček, njena mama Vesna je leta 2001 s Krimom osvojila naslov evropske prvakinje, in Grace Zaadi Deuna, španska reprezentantka Jennifer Gutierrez, Senegalka Hawo N'Diaye, mlada Avstrijka Philomena Egger in mlada Srbkinja Milica Ignjatović. Seveda je bilo tudi nekaj odhodov, tako ne bo več Rusinje Darje Dmitrijeve, ki odhaja v madžarski Ferencvaros, Francozinja Allison Pineau bo v novi sezoni igrala za Metz, na Poljsko pa se vrača Aleksandra Rosiak, Ljubljano pa je zapustila tudi Valentina Klemenčič. Z 232 doseženimi goli se od dresa Krima poslavlja še dolgoletna kapetanka Barbara Lazović, ki je na olimpijskih igrah v Parizu končala svojo igralsko kariero, Nina Spreitzer pa si je vzela sezno premora.

»Imamo kakovostno ekipo in dala bom vse od sebe, da svojo rokometno pot končam na zaključnem turnirju v Budimpešti. To je moja želja in verjamem, da se mi bo izpolnila. V življenju in športu sem se vodila z intuicijo – in do zdaj so bile odločitve prave. Treba je vedeti, kdaj se umakniti. Da si te ljudje zapomnijo, ko si na vrhuncu,« pa je po koncu letošnje sezone svoje slovo napovedala tudi 37-letna Črnogorka Jovanka Radičević, ki je v Ljubljano prišla predlani.

V uvodu lige prvakinj s Podravko

Že nekaj časa so znane nasprotnice ljubljanskih rokometašic v ligi prvakinj, kjer bodo v skupini A igrale z madžarskim Ferencvarosem, francoskim Metzem, romunsko CSM Bukarešto, norveškim Storhamarjem, danskim Nykobingom, romunsko Glorio in hrvaško Podravko, ki bo 7. septembra tudi prva nasprotnica Krima.

»Z nekaterimi smo se v minuli sezoni že pomerili in jih dobro poznamo. S Podravko bomo trenirali in igrali v pripravah, sam pa sem jih spremljal v evropski ligi. Največja neznanka je danski Nykobing, ki je presenetil v zelo kakovostnem danskem prvenstvu, saj je igral v finalu. Kljub vsemu sem prepričan, da bomo konkurenčni vsem. V naši ekipi je kar nekaj sprememb, zato bomo potrebovali nekaj časa, da se uigramo, vendar bomo že v skupinskem delu skušali priti čim višje. Najpomembnejše obračune moramo pričakati v najboljši formi,« napoveduje Dragan Adžić, ki bo tretjo sezono vodil ljubljansko ekipo.

V petek Krim čaka prva pripravljalna tekma, in sicer bodo na turnirju v Koprivnici igrale z Dunajsko Stredo iz Slovaške, dan pozneje pa še z domačo Podravko, s katero bo v začetku prihodnjega tedna opravil še nekaj skupnih treningov. Po slovesnosti ob 40. obletnici kluba bodo potovale v Metz, kjer bodo še z enimi nasprotnicami v prvem delu lige prvakinj odigrale tri prijateljske tekme. x

Priporočamo