Najboljših osem moških reprezentanc se je iz Pariza preselilo v Lille, ki bo gostil osem tekem sklepnega dela: poleg štirih četrtfinalnih še dve petkovi polfinalni ter nedeljski za tretje in prvo mesto. Dvoboji bodo na nogometnem stadionu Pierre Mauroy (zmogljivost 50.186 gledalcev), ki nosi ime po že pokojnem nekdanjem županu Lilla in predsedniku francoske vlade. Večnamenski stadion, na katerem igra domače tekme francoski nogometni prvoligaš Lille in ki ga je mogoče preurediti tudi za rokomet, košarko in ostale športe, so odprli leta 2012, stroški gradnje pa so znašali 324 milijonov evrov. Ponaša se tudi s pomično streho, ki se odpre ali zapre v 15 minutah.

V mestu z okoli 250.000 prebivalci se bodo slovenski rokometaši najprej pomerili z Norveško, ki je v skupini B v Parizu osvojila tretje mesto za Dansko (10 točk) in Egiptom (7) s tremi zmagami (Argentina, Francija, Madžarska) in dvema porazoma (Egipt, Danska). Slovenski selektor Uroš Zorman je na zadnji tekmi skupinskega dela proti Nemčiji spočil nekatere nosilce igre in igral brez lažje poškodovanih, kalkuliral in taktiziral ter prepustil zmago nasprotnikom. Nemci so tako v četrtfinalu naleteli na gostiteljico Francijo, Slovenci pa so si raje izbrali Norveško.

Uroš Zorman: Vemo, zakaj smo garali, sanje o kolajni lahko uresničimo, a najprej bo potrebno premagati Norveško, ki je vrhunska reprezentanca.

 

Slabi spomini na Rio

Selektor Zorman se je ozrl na OI 2016 v Riu, ko je kot reprezentant s soigralci osvojil drugo mesto v skupini s štirimi zmagami in le enim porazom (tudi takrat je bila prva Nemčija), v četrtfinalu pa jih je nokavtirala Danska (37:30). »Letos nismo želeli ponoviti napake iz Ria, kjer smo naleteli na Dance in proti njim imeli le odstotek možnosti za uspeh. Zato smo si tokrat rekli, da bomo pametnejši. Zavedamo se, da se nam lahko to maščuje in nas udari po glavi, a če bomo s to odločitvijo vse 'zasrali', si bomo sami krivi. Če imamo na izbiro, ali bomo igrali proti gostiteljem pred 25.000 njihovimi navijači ali pa proti kakšni drugi reprezentanci, bi vsak tako izbral,« pravi Uroš Zorman.

Po Sydneyju 2000 (8. mesto), Atenah 2004 (11.) in Riu (6.) imajo Slovenci proti Norveški priložnost, da se prvič vmešajo v boj za kolajne. »Četrtfinale je bil naš prvi cilj, ki smo si ga želeli in o njem sanjali. Zdaj smo med elitno osmerico, izognili smo se velesilama Danski in Franciji, glede na prikazane igre pa imamo realne možnosti za zgodovinski dosežek. Zdaj se začenja zares. Vemo, zakaj smo garali, sanje o kolajni lahko uresničimo, a najprej bo potrebno premagati Norveško, ki je vrhunska reprezentanca. Proti njej imamo vsaj kanček več možnosti za uspeh, kot bi jih imeli proti kakšni močnejši reprezentanci. Norvežane spoštujemo, a se jih niti slučajno ne bojimo. Če bomo pravi na igrišču, bomo iztržili ugoden izid.«

Janc bi se mu smejal

Desnokrilni igralec Blaž Janc je na petih tekmah v Parizu dosegel 25 golov, od tega na dveh proti Švedski (10) in Hrvaški (8) skupaj 18. »Če bi mi nekdo pred začetkom tekmovanja dejal, da si bomo že pred zadnjo tekmo skupinskega dela priigrali napredovanje v četrtfinale, bi se mu smejal. V Parizu smo prikazali odlične igre, zato so tako naša pričakovanja kot tudi pričakovanja slovenske javnosti precej zrasla, kar je normalno in pravilno. Že pred začetkom iger sem dejal, da v četrtfinalu ne bi želel igrati le proti Dancem, ki so razred zase. Želja se mi je uresničila, za prvega nasprotnika pa smo si sami izbrali Norveško,« se zaveda 27-letni Blaž Janc, ki je bil član reprezentance že na OI 2016 v Riu, ko je bila Slovenija pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića šesta.

Igralec Barcelone priznava, da je v odlični formi, prav tako pa tudi reprezentanca igra na visoki kakovostni ravni. »Nobenega nasprotnika se ne bojimo, se pa dobro zavedamo, kaj prinaša že uvodni dvoboj v Lillu. Prihaja torej tekma, ki smo si jo tako želeli in ki jo vsi komaj čakamo. V izločilnih bojih je naša prva ovira kakovostna Norveška, ki pa mora pasti, če želimo v nadaljevanju tekmovanja doseči tisto, kar je naš glavni cilj – domov se vrniti z olimpijsko kolajno. No, o tem je še prehitro govoriti. Ušle so mi prevelike besede, trenutno je najpomembnejši obračun z Norvežani,« je na koncu svoje izjave korak nazaj stopil odlični Janc, ki je v reprezentančnem dresu doslej odigral 108 tekem in dosegel 374 golov.

Vlah drugi strelec, Dolenec ujel Žvižeja

V skupinskem delu tekmovanja je slovenski reprezentant Aleks Vlah na petih tekmah dosegel 35 golov in si na lestvici strelcev deli drugo mesto z Dancem Simonom Pytlickom. Trenutno najboljši strelec je danski levoroki igralec Mathias Gidsel s 43 goli. Gidsel ima tudi najvišji odstotek uspešnosti pri strelih na gol (75), tik za njim je Pytlick (74), Vlah pa je pri 63 odstotkih.

Koprčan Vlah, ki si rokometni kruh služi na Danskem pri Aalborgu, je proti Japonski dosegel kar 14 golov in le za zadetek zgrešil izenačitev strelskega rekorda na posamezni tekmi v zgodovini olimpijskih iger. Še vedno ga ima Poljak Jerzy Klempela, ki je Tuniziji na OI 1976 v Montrealu nasul kar 15 golov. Kapetan Jure Dolenec se je s tremi goli proti Nemčiji v zadnjem krogu skupinskega dela na večni lestvici strelcev slovenske reprezentance izenačil z doslej vodilnim Luko Žvižejem (702 gola), že proti Norveški pa lahko na drugo mesto potisne sedanjega pomočnika selektorja Uroša Zormana.

Pari četrtfinala (sreda, 7. avgust): Španija – Egipt (ob 9.30), Francija – Nemčija (13.30), Danska – Švedska (17.30), Slovenija – Norveška (21.30). 

 

Priporočamo